Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Canon 28/2.8 czy Tamron 17-50?

Domyślnie

Po długim namyślaniu postanowiłem kupić 28/2.8. Potestuję, jak mi nie przypasuje to sprzedam. :-) Po prostu chcę sobie pochodzić po mieście i trzaskać co mi ciekawego wpadnie w oko.

Nad Tamronem jeszcze podeliberuję (tym bardziej że musiałbym dokupić jeszcze polara, bez którego w krajobrazach nie mogę żyć), może w te wakacje krajobrazy porobię jeszcze na kicie.

Dzięki za wszystkie podpowiedzi!

Coś już napisał

Domyślnie

Ja polecam tamrona, masz szerszy kąt jeżeli będzie potrzebny i w miarę 50mm, jeżeli nie będziesz miał czasu zmienić na f/1.8.

Jeżeli szukałbyś alternatywy to ja bym celował raczej w 30mm f/1.4 :-). Ale to ok 1.8k za nówkę ;-).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Aha zobacz sobie porównanie na optycznych
    Tamron 2.8
    Canon
    Różnic nie ma gigantycznych (szczególnie w centrum kadru).
    Ostatnio edytowane przez swi3zy ; 19-07-2010 o 15:19 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swi3zy Zobacz posta
    Ja polecam tamrona, masz szerszy kąt jeżeli będzie potrzebny i w miarę 50mm, jeżeli nie będziesz miał czasu zmienić na f/1.8.

Jeżeli szukałbyś alternatywy to ja bym celował raczej w 30mm f/1.4 :-). Ale to ok 1.8k za nówkę ;-).
    Aha zobacz sobie porównanie na optycznych
    Tamron 2.8
    Canon
    Różnic nie ma gigantycznych (szczególnie w centrum kadru).
    optycznych na powaznie nie bierz...

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    To co podałeś to porównanie 17-50 i 20/2.8, a nie 28. Tu jest właściwy link:
    http://www.the-digital-picture.com/R...=0&FLI=1&API=0

@swi3zy: toteż traktuję to jako eksperyment jeśli w przyszłości kupię Tamrona, to pewnie 28 sprzedam.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tamron jest po prostu bardziej uniwersalny, w miare szeroki i jasny. Nikt nie twierdził, że lepszy optycznie od stałki. Ja na przyklad nie lubię co chwilę zmieniać szkla, ale to rzecz gustu a o gustach się nie dyskutuje. Jak ktoś ma 5 stałek, to rzeczywiscie nie potrzebuje Tamrona, ale jak to dżwigać?
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Dopiero zaczyna

Domyślnie

mi Tamron okazał się kompletnie nieprzydatny, chociaż myślałem że będzie inaczej... gdyby ktoś był zainteresowany, prawie nową (2 tygodnie niecałe) wersją z VC, zapraszam
    7D + C 50mm/1.4 + Samyang 8mm/3.5 Fisheye

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vroo Zobacz posta
    To co podałeś to porównanie 17-50 i 20/2.8, a nie 28. Tu jest właściwy link:
    http://www.the-digital-picture.com/R...=0&FLI=1&API=0

@swi3zy: toteż traktuję to jako eksperyment jeśli w przyszłości kupię Tamrona, to pewnie 28 sprzedam.
    i kolejny test sprawdzajacy szkla w odleglosci makro - jesli ktos chce wyciagac wnioski o ostrosci na takiej podstawie to warto pomyslec jak dane szklo zostalo wyjustowane czy na male czy duze odleglosci gdyz roznica w testach moze sie zupelnie odwrotnie przekladac na praktyke.

Domyślnie

Po prawie roku odświeżę wątek, bo w końcu miałem okazję skorzystać z obu szkieł.

Tak więc, jak pisałem wyżej, najpierw kupiłem C28/2.8. No i niestety - rozczarowanie prawie na każdym polu. Ostrość wprawdzie niezła (jak się ją złapało, bo z bliskiej odległości AF miał problemy), ale kontrast słaby, w zasadzie niczym te zdjęcia ze stałki nie różniły się od kitowego C18-55. Próbowałem się zmusić, żeby chodzić z tym szkłem, ale i efekty słabe i tej ogniskowej jakoś nie polubiłem.

Po pół roku obiektyw sprzedałem i od paru dni mam T17-50 (bez VC). No i tu zupełnie inna bajka. Ze wspomnianą na początku 50-ką miałem tak, że nawet jeśli zdjęcie było takie sobie pod względem kadru czy pomysłu, patrzyło się na nie przyjemnie dla samej jakości obrazu. I tutaj mam tak samo. :-) W porównaniu ze starym kitem zdjęcia są takie, jakby ktoś nałożył filtr poprawiający lokalny kontrast i wysycenie kolorów.

Dlatego odpowiadając na mój początkowy dylemat mogę powiedzieć - zdecydowanie Tamron!

Coś już napisał Awatar tadpaw
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Widać trafiłeś na zły obiektyw albo źle go używałeś. Ja swojego 28/2.8 mogę tylko chwalić - w pełni ostry, szybki (również z bliska - warto pamiętać, że to silnik trochę inny od zwykłego), dobra plastyka - (czasem robię nim portrety, choć nie do tego jest). Do budynków to on się średnio nadaje, bo na małej klatce za wąsko, ale do ogólnego użytku jest bardzo dobry.

Porównywałem ostrość z kitem i jednak stałka wypada lepiej.
    TAD
    Jeszcze jedno - ostrość 28/2.8 mam taką samą jak z 60/2.8 do makro, a to chyba dobrze świadczy o tej małej stałce.
    Ostatnio edytowane przez tadpaw ; 28-04-2011 o 16:10 Powód: Automerged Doublepost

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów