Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Canon 28/2.8 czy Tamron 17-50?

Domyślnie Canon 28/2.8 czy Tamron 17-50?

Mam taki dylemat, przy wyborze kolejnego obiektywu.

Opiszę najpierw stan obecny:
    • Uwielbiam swojego C50/1.8II - daje mi fotki nieporównywalne jakością (kolory, ostrość, dystorsja) do kita 18-55IS. Mam ochotę mocniej wejść w stałki, bo 50 jest jednak na cropie za wąska (choć z drugiej strony to wymusza kreatywność :). Teraz chciałbym kupić jakąś stałkę która na przeliczeniu da te klasyczne 50mm. Czyli zakres 28-35. Zastosowanie: najczęściej łażenie z aparatem po mieście, focenie budynków, zdarzeń i ludzi, czyli to samo co robię z 50 (tam jeszcze dochodzą portrety).
    • Coraz bardziej czuję potrzebę upgrade z 18-55IS - którą używam najczęsciej w terenie (krajobraz, architektura), wprawdzie nieostre zdjęcia zdarzają mi się rzadziej, ale patrzę na nie, patrzę na wykonywane przez lepsze obiektywy i widzę, że to nie to. :)

Więc teraz mam do wyboru:
    • kupić stałkę: rozważam na razie najprostszą i najtańszą C28/2.8 (ok. 550 używana), na razie zostać z kitem.
    • kupić zamiennik dla kita i z recenzji wynika, że najlepszy do 1tys zł będzie Tamron 17-50 (waham się, ale raczej bez IS).
    • kupić i jedno i drugie :-)

Jak widać budżetu nie ustawiłem sobie wielkiego, co jest konsekwencją faktu, że fotografuję wciąż amatorsko. Więc na razie nie myślę o C28/1.8 czy S30/1.4.

I pytania:
    1. Czy C28/2.8 będzie lepsza na swoim zakresie od T17-50, który w końcu też ma 2.8? A może jest taka sama, wobec tego nie mam się co przejmować tą stałką?
    2. Czy C28/2.8 da się porównać jakością do C50/1.8II? A raczej: czy będę podobnie zachwycony zdjęciami w porównaniu do kita? :)

Recenzje czytałem, ale większość jest skażona porównaniem do wersji 28/1.8, która jest naturalnym upgradem, i wiadomo że jej tańszy brat wypada słabiej.

Dzięki za wszelkie podpowiedzi. :-)

Początki nałogu Awatar UrGuR
    Miasto
    Wronki

Domyślnie

Moim zdaniem bez sensu kupować stałkę o tym samym świetle co zoom. Poszukaj dobrego, wyselekcjonowanego Tamrona bez bf/ff, a obrazek będzie nie wiele gorszy jeśli nie taki sam na f/2.8, a w pakiecie masz bardzo uniwersalny zakres ogniskowych.
    https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
    C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

weź tamrona - bardziej uniwersalny

Początki nałogu

Domyślnie

Jak trafisz na dobrego tamrona, to obraz będzie o wiele lepszy od canona 28f2.8. Miałem tego canoana i nie byłem z niego zadowolony, teraz mam wyselekcjonowanego tamrona 17-50 (bez VC) i jest bardzo dobrze. Miałem już podobny dylemat jak Ty. Zaczynałem od kita 18-55IS i 50f1.8. Najpierw kita zamieniłem na sigmę 17-70 i było dobrze, chociaż teraz z tamronem jest lepiej (głównie stałe światło 2.8 i ostrość).
    Co do 50f1.8 zamieniłem go na na C50f1.4 i prawdę mówiąc po tej zamianie spodziewałem się więcej, bo AF nie jest rewelacyjny i ostrość też średnia.
    Miałem krótki czas 28f2.8 i w ogóle mi nie pasował, zamieniłem tenobiektyw na 35f2.0, jest trochę szerzej, ale za to fajna ogniskowa, bo na cropie daje ok. 50 mm i obraz o wiele lepszy niż 28f2.8. C35f2.0 używam głównie ze względu na światło.
    Ja na Twoim miejscu sprzedałbym kita i kupił tamrona, a zamiast 28f2.8 rozejrzał się ewentualnie za 35f2.0, bo np. 28f1.8 to inna półka cenowa.
    C28f2.8 będzie lepszy od kita, ale moim zdaniem 50f1.8 daje lepszy obraz - piszę to na przykładzie egzemplarzy, które miałem. Poza tym ogniskowa 28 przy stałce i cropie nie będzie dobra ani przy architekturze (za wąsko) ani przy portretach (przy bliskich wyjdą przerysowania). No i przesłona 2.8 nie da takiego bokehu jak w 50f1.8.

Coś już napisał Awatar Manaj
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

a ja napisze troszeczkę inaczej niż poprzednicy. Miałem tamrona 17-50 bez VC, lecz jego działanie zostawiało na prawdę wiele do życzenia. Zmieniłem tamrona na canona 28mm f/2.8 (było to jedyne szkło w mojej szklarni). Byłem na prawdę miło zaskoczony obrazkiem który dawał mi canon, jego celnością i kontrastem. Uważam że wybór canona 28mm f/2.8 będzie dobrym wstępem w świat stałek.

Początki nałogu

Domyślnie

Manaj - ja miałem 3 tamrony 17-50, dwa poprzednie też pozoastawiały wiele do życzenia, ten ostatni - jest rewelacyjny. Z tego wynika, że niestety jest duży rozrzut jakosciowy tamrona. Dlatego napisałem o wyselekcjonowanym egzamplarzu tamrona.

Domyślnie

Czyli widzę, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi. :-)

@Rosim: dzięki za sugestię 35/2, też go faktycznie powinienem rozważyć.

No ale tak po przemyśleniu, chyba pójdę w kierunku 17-50.
    A na co zwracać uwagę oglądając różne egzemplarze tego Tamrona? W czym się najczęściej różnią? Ostrość? Problem polega na tym, że jeśli będę kupował używkę, to nie będę miał kilku do porównania, bo wtedy byłoby na pewno łatwiej.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Bierz Tamrona 17-50/2,8 z pewnego źródła a napewno będziesz zadowolony. To dobre szkło za nieduże pieniądze i bardziej uniwersalne od stałki. Kupowanie obydwu mija się z celem.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Domyślnie

Jak Nie potrzebujesz af to bym btal Zuiko 28. Fantastyczna jakosc za niska cene. Jesli af to rozwaz 35/2

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

A według mnie kupowanie chwalonego tamrona ma sens w przypadku posiadania tylko tego jednego, w miarę uniwersalnego obiektywu. Ja jestem posiadaczem 28 2.8, ale traktuje go jako uzupełnienie pozostałej szklarni. Mając to co w stopce, nie widze sensu kupowania tego tamrona. Co do jakości obrazka na 28 2.8 nie mogę narzekać, często też jest to jedyny obiektyw jaki ze soba zabieram ( mały, lekki, nie rzucajacy się w oczy ). Poza tym cena jest dwa razy mniejsza niz tamiego. A obrazek z 28 2.8 wcale nie jest taki zly. Pozdrawiam.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów