Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Świecące pixele na matrycy 1000D

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bipbop Zobacz posta
    ....
    w każdym razie - oddałem do serwisu za "niezgodność z umową kupna-sprzedaży". Po orzeczeniu mojej racji, będą mi musieli dać nowy (mam nadzieję że w końcu bez takiej wady !).
    Obawiam się, że jedyne co osiągniesz to zapłacisz za przesyłkę. :-)

Hot pixele są naturalną cechą matrycy a nie wadą. Nie będzie ich jak będziesz chłodził matrycę ciekłym azotem albo, lepiej, płynnym helem. :-) W związku z powyższym mniej hotpix jest na zimnej matrycy na początku fotografowania. Mniej jest zimą. Latem pojawiają się już na pierwszych zdjęciach z dłuższymi czasami. Tak po prostu jest bo tak się zachouje ten kawałek krzemu (czy czegośtam) zwany matrycą.

Zdjęcia "astro" cyfrakami to... Najdłuższe sensowne czasy naświetlania to ok, 4 do 6 minut. Powyżej tego to już masakra i zabawa w usuwanie. Po takim zdjęciu trzeba odczekać parę minut żeby się matryca schłodziła - no chyba, że aparat jest w kosmosie w temperaturze płynnego azotu. W fotografi na kliszy też jest efekt Schwartzschielda na który nie ma lekarstwa - tyle, że szwarcszild pojawia się po godzinie naświetlania.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Zdjęcia "astro" cyfrakami to... Najdłuższe sensowne czasy naświetlania to ok, 4 do 6 minut. Powyżej tego to już masakra i zabawa w usuwanie.
    Trochę dłubania, wiatraczki, wymienniki ciepła, butla z CO2 i da się robic nawet 120 minut bez wyraźnego wzrostu ilości zakłóceń
    http://www.ledametrix.com/co2/
    http://ghonis2.ho8.com/rebelmod450d16c.html
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    ... butla z CO2 ...
    Gaśnica CO2 służy do... szybkiego zmrażania gorzałki - czyli pół litra. Jedna gaśnica 8 ltr wystarcza na 3 półlitrówki. Sprawdzone :-)

Janusz,

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Gaśnica CO2 służy do... szybkiego zmrażania gorzałki - czyli pół litra. Jedna gaśnica 8 ltr wystarcza na 3 półlitrówki. Sprawdzone :-)
    Czego to ludzie nie wymyślą, siedząc miesiącami na tankowcu
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

Zdjęcia "astro" cyfrakami to... Najdłuższe sensowne czasy naświetlania to ok, 4 do 6 minut. Powyżej tego to już masakra i zabawa w usuwanie.
    NO , tylko ze ja robiłem maks 30 sekund a nie 4-6 minut ! 30 sekund robiłem również nikonem D90, D80 , canonem 10D, 40D i nic nie było ! Wielokrotne testy wykazały ze ten problem ma tylko mój nowy 1000D.

Tak więc - serwis musi to uznać, bo nawet normy dla wyswietlaczy LCD dopuszczaja kilka hot pixli, ale w matrycach światłoczułych prawie 20 ?? Zresztą mam dobrego radce prawnego w zapasie

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bipbop Zobacz posta
    NO , tylko ze ja robiłem maks 30 sekund a nie 4-6 minut ! 30 sekund robiłem również nikonem D90, D80 , canonem 10D, 40D i nic nie było ! Wielokrotne testy wykazały ze ten problem ma tylko mój nowy 1000D.

Tak więc - serwis musi to uznać, bo nawet normy dla wyswietlaczy LCD dopuszczaja kilka hot pixli, ale w matrycach światłoczułych prawie 20 ?? Zresztą mam dobrego radce prawnego w zapasie
    30 sek to już jest baaaaaaardzo długi czas. Zwłaszcza na wyższym ISO. Dlaczego większość producentów ustala 30 sek jako maksymalny czas? - Bo się więcej sensownie nie da!!!

Zupełnie nie wierzę w te 30 sek i "...nic nie było...". Z całkowitą pewnością było, było... tylko zmapowane. ACR ma funkcje mapowania zaimplementowaną "w sobie" i hot piksele wycina sam bezboleśnie. Wszystkie starsze matryce miały hot pikseli od jasnej cholery. Jakoś musieli se radzić z upierdliwymi userami.

Tu, na CB, było sporo fotografów dekielków. Pewnie dalej jest ich dużo.

Wpisz w google "hot pixel" - to najlepszy radca prawny jakiego znam. Zupełnie bez jaj. Naprawdę. Otherwise będzie wstyd....
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jakbyś chciał fotkę dekielka z 1Ds albo D3 to się pewnie znajdzie. 20 hot pikseli to tyle co nic. Chciałbym tylko tyle mieć. To zresztą zależy mocno on temperatury więc przy obecnych upałach to....
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 13-07-2010 o 10:28 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,

Domyślnie

Zobacz czy w menu aparatu nie masz opcji "Long Exposure Noise Reduction".
    To chyba powinno rozwiązać problem.

Początki nałogu Awatar streaker
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Ja się natomiast bawiłem w ekstremalnie długie czasy - widać na obrazku - na 50d i 20min ekspozycji jest źle... pikselarium. Natomiast 5d2 tutaj tylko 12min ekspozycji, więc dużo łatwiejsze warunki (niebo mi zaszło chmurami w trakcie), ale miałem również takie na 20min (które omyłkowo usunąłem) i nie wyglądało to dużo gorzej, oczywiście wychodzą hot-piksele, ale jest o niebo lepiej niż 50d, w dodatku przy tej rozdzielczości wystarczy trochę w dół przeskalować i interpolacja je wygładzi

Natomiast ISO400-800 i 30sek nie mam żadnych hotów, nie wiem, czy to ACR je wycina, czy soft aparatu, ale nie widzę żadnych. Ale coś w tym jest, bo wczytuję inne zdjęcie (5min) i widzę jakiś tuzin gorących pikseli, klikam żeby dać powiększenie 1:1 i znikają

Tomek67 - canony też robią, ale tylko przy jpg'ach, a tu wszyscy na rawach śmigają

http://thetastudio.nazwa.pl/lukaszha...nocne_test.jpg
    Robione parę dni temu, czy ciepło na zew. mimo środka nocy
    Ostatnio edytowane przez streaker ; 13-07-2010 o 10:38 Powód: Automerged Doublepost
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez streaker Zobacz posta
    ..... Ale coś w tym jest, bo wczytuję inne zdjęcie (5min) i widzę jakiś tuzin gorących pikseli,...
    Ech... niedowiarki i optymiści co mają najlepsze aparaty bez hot pikseli. ;-)

Zrób następujący eksperyment:

- zdjęcie dekla w RAW na ISO 100 30 sekund,
    - w Bridgeu wyświetl zdjęcie
    - wciśnij spacje, żeby mieć tryb pełnoekranowy
    - kółkiem myszy zrób 100%

Zobaczysz czarny ekran ale nie bądż naiwnym optymistą. To zamapowany obraz.

- teraz kliknij lewym przyciskiem myszy i "draguj" ten wyświetlony obraz. Zobaczysz surowy niezamapowany obrazek. Przerazisz się. :-)

Możesz sobie zrobic to samo ze swoimi zdjęciami. :-)

PS: Vitez Ci wyjaśni dlaczego 800 pix po dłuższym boku to max. zdjęc linkowanych do forum. Ja od siebie dodam, że na telefonie (są wakacje) otwieranie zdjęcia trwa wieki.
    Poniżej surowy niezmapowany obraz z matrycy - crop 100% (1 do 1 pixela). Conieco rozjaśniony żeby pokazać, ze tak naprawdę to tych prawdziwie dobrych pikseli jest tyle samo co hotów. :-)

Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 13-07-2010 o 11:20 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,

Początki nałogu Awatar streaker
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Może się nieprecyzyjnie wyraziłem - nie twierdzę, że aparat nie ma hot-pikseli, twierdzę natomiast, że jeśli soft skutecznie się ich pozbywa to ja jestem szczęśliwy, bo mam jedno zmartwienie mniej i cieszę się po prostu czystymi zdjęciami
    Wątpliwość miałem tylko, czy to robi ACR jak pisałeś, czy aparat ingerując w RAWa.

A jak widać na przykładzie przy 20 min ekspozycjach struktura 'gorącego szumu' jest taka, że soft sobie z tym nie radzi i takie nieciekawe coś wychodzi.

I już będę się trzymał tych 800px
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów