Cytat Zamieszczone przez head hunter Zobacz posta
Nie wiem dokładnie ile wart jest Twój sprzęt, ale ja na Twoim miejscu skompletował bym sobie z używek taki zestaw: C40d, T17-50, C70-200 f4, C580EXII, C50 f1.8, statyw. Później zobaczysz jakie zdjęcia najczęściej robisz, i czego Ci brakuje. Jak kupisz w dobrej cenie dobrą używkę to możesz później odsprzedać w cenie zakupu, nic nie tracąc. FF nawet w przypadku 5D i tak jak mówisz 24-70 to jednak spoooro więcej kasy i oprócz większego lansu wiele Ci to nie da, bo najbardziej brakuje Ci wiedzy i doświadczenia, a nie sprzętu. PS jeśli chcesz to mam 580EXII do sprzedania za 1150zl.
Przedewzsytkim stawiam na rozwój. Wiem, że mój zestaw jest skromny i tak naprawdę przydałoby się wszystko, ale środki -jak większość z Was mam ograniczone. Canon 40d nie będzie jakimś przełomem, bo jednak C400d może być do nauki. Wiedzę mam na tyle na ile pozwolił mi ten zestaw foto i moich ksiązek- raczej nie służą do lansu Wiem, że C18-200 to shit, ale kupno całego zakresu to ok. 4000pln i jest to raczej budżetówka. Jednak dochodzę do przekonania, że więcej zyskam kupując lampę+statyw -jest po prostu więcej zabawy.

Cytat Zamieszczone przez Maver Zobacz posta
E tam studyjna... po co? Nie bedzie ci sie chcialo potem tego targac ze soba. Zwykle speedlight'y sa wygodniejsze, bardziej mobilne i mozesz ja zawsze miec przy sobie w torbie na aparat. Ja nosze trzy i jak najdzie mnie ochota na blyskanie to po prostu wyciagam z torby. .
Nie napisałem precyzyjnie, mówiąc o lampie i lepszych mozliowościach miałem na mysli c580. Studyjna dopiero w perspektywie, ale jesteś kolejną osobę, któa ma gdzieś lampy studyjne na rzecz speedlightów i chyba coś jest na rzeczy, przecież nie wszystkie muszą być c580
Maver jednak Twoje spojrzenie mnie najbardziej przekonuje i chyba najbardziej rozumiesz o co mi chodzi.