Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Co kupić (budżet 2500pln)?

Coś już napisał

Domyślnie Co kupić (budżet 2500pln)?

Witam,
    Koledzy potrzebuję pomocy. Mam niespodziewany przypływ gótówki 2500zł i chce je mądrze wydać na fotografię.
    Kilka słów o mnie: Zestaw mam bardzo skromny. Mam Canon 400d kupionego 3 lata temu z drugiej ręki razem z Canon 50mm f1,8 i obiektywem Sigma 18-200mm f3,5-6,3. Oprócz tego dwie karty: 1GB i 16GB, dwie baterie. To wszystko.
    Mam rozterkę, bo chciałbym je zainwestować bardziej w rzeczy, które pomogą rozwinąć moje mozliwości, niż zbierać gadżety - typu nowa puszka itp. Myślałęm, że może:
    • lampa 580, a za resztę porządny statyw

• obiektyw Canon 17-40

• obiektyw Canon 70-200 f4

• może inne propozycje?

Czego mi brakuje - generalnie mało użyteczne iso, brakuje mi światła (18-200 jest strasznie ciemne).
    Co fotografuje - generalnie wszystko. Tu jest cząstka tego co fotografuję: http://www.dfv.pl/gallery/members/daniel34k.html
    Na pewno kiedyś chciałbym zmienić puszkę, ale teraz to nie wchodzi w rachubę. Generalnie nie lubię kupować dwa razy, więc sugestie "kup sigmę dwa razy tańszą od Canona, a za resztę dokup lampę sunpak" mnie nie przekonują. chcciałbym powolutku dokupować sprzęt, a na samym końcu puszkę. Korci mnie FF (jednak brakuje mi ultraszerokiego kąta), ale nie wiem czy warto odrzucać myśli o pozostaniu na cropie.
    Jeszcze jedna informacja. W październiku mam możliwość dokupienia coś na raty w sklepie nie dla idiotów do kwoty ok. 1700 - więc może teraz lampa mogłaby poczekać.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Pierwszy pomysł jest IMO najlepszy=580EXII+porządny statyw/z opcją ew. zamiany na 85/1,8USM :-) /.

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Pierwszy pomysł jest IMO najlepszy=580EXII+porządny statyw/z opcją ew. zamiany na 85/1,8USM :-) /.
    Po części się zgodzę. Mam podobny zestaw i wkurza mnie brak światła więc z mojego punktu widzenia lampa. Natomiast co do szkła to jestem za leniwy na stałki, i wolałbym jasnego zooma ale to już pewnie przekroczy twój budżet. Mój wybór byłby taki, lampa i grip bo czasem te parę sekund do doładowania lampy to wieczność.
    To tylko luźne sugestie.
    Pozdrawiam
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trothlik Zobacz posta
    Po części się zgodzę. Mam podobny zestaw i wkurza mnie brak światła więc z mojego punktu widzenia lampa. Natomiast co do szkła to jestem za leniwy na stałki, i wolałbym jasnego zooma ale to już pewnie przekroczy twój budżet. Mój wybór byłby taki, lampa i grip bo czasem te parę sekund do doładowania lampy to wieczność.
    Z gripem nie chce już wyskakiwać, bo jednak to dodatkowe 300pln.
    A o Canonie 80mm nawet myślałem - mieści się wbudżecie i generalnie ma opinię dobrego i użytecznego obiektywu.

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Z tego co napisales najbardziej bym polecal C. 70-200/4 L. Lecz moze nalezalo by sie zastanowic nad szerokim katem np. C. 10-22mm. Wiele nowych spojzen na te same rzeczy.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    Z tego co napisales najbardziej bym polecal C. 70-200/4 L. Lecz moze nalezalo by sie zastanowic nad szerokim katem np. C. 10-22mm. Wiele nowych spojzen na te same rzeczy.
    Po prostu wszystko by się przydało Myślę teraz, że prędzej szeroki kąt 10-22mm, bo jednak tele w zakresie 70-200 -jakieś, bo jakieś -ale mam.

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez daniel34k Zobacz posta
    ...Mam niespodziewany przypływ gótówki 2500zł i chce je mądrze wydać ...
    Myślałęm, że może:
    • lampa 580, a za resztę porządny statyw

• obiektyw Canon 17-40

• obiektyw Canon 70-200 f4

• może inne propozycje?

Czego mi brakuje - generalnie mało użyteczne iso, brakuje mi światła (18-200 jest strasznie ciemne).
    Co fotografuje - generalnie wszystko...
    czy pomiędzy tymi rzeczami należy wstawić lub??

bo chyba z tym budżetem się nie uda z i...

ale.. patrząc na fotki... nie ma co dokupować tylko focić tak dobrze dalej - zdjęcia bardzo ciekawe i dobre.. moja subiektywna ocena.. jeśli już chcesz na coś wydać kasę to dylemat pomiędzy 17-40 a 70-200.. jest taki jak pomiędzy spiningiem a wędką gruntową - kwestia tego co chcesz złapać!! zauważ, że jeśli bierzesz pod uwagę lampę, to połączenie jej z 17-50/2.8 Tamrona da lepsze światło i możliwość rozwoju.. jeśli lampa może poczekać a 50-ka nie razi Cię jakimiś "ułomnościami", to może warto wzbogacić teraz zestaw o 10-20, później sprzedać 18-200, kupić 17-50 i lampę..

wiem, że kupowanie szkła "czysto" cropowego może mijać się z celem w planach mając zakup FF, ale nie oszukujmy się - jeśli szybko FF nie pojawi się w plecaku szybko, to warto teraz kupić coś innego niż 17-40/4, które nadal nie da lepszego światła, a obrazek, np. z Tamrona nie będzie gorszy od tego z obecnie posiadanego zooma..

ja bym tak zrobił.. zrobiłem.. do 50D kupiłem cropowe 17-55/2.8, które tak czy inaczej albo kiedyś znajdzie nabywcę przy kupnie FF, albo zostanie z cropem na zapas..

#
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    czy pomiędzy tymi rzeczami należy wstawić lub??

bo chyba z tym budżetem się nie uda z i...
    #
    Niestety jest na razie tylko opcja "lub". W październiku dojdzie mozliwość dokupienia czegoś za 1500-1700pln, więc może wtedy kupić lampę? Tylko teraz dylemat jesli chodzi o obiketyw - C10-22, T 17-55, C70-200? Może jednak c70-200 kupić ze stabilizacją, kiedy uzbieram trochę grosza? -widzę kupę ludzi na alledrogo, którzy wysprzedają zwykłe c70-200 f4.

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

580EX, da ci najwiecej okazji do nowych "zabaw"
    Reszta to tylko przedluzacze penisa, ktore na razie w zupelnosci zastapi ci proteza w postaci tego 18-200.
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja bym zanabył 17-40 (IMO genialne szkiełko, do aps-c i FF, z 1D mi się średnio z nim pracowało) i statyw, pokroju SLIK 3xx PRO - spokojnie utrzyma twój zestaw.

MZ zestaw 17-40 i 70-200 f/4 jest idealny do fotografowania "wszystkiego" - daje ogromne możliwości, jakość fot i spokojną głowę, np. podczas focenia długich ekspozycji, na plaży gdzie jest wilgotno i łatwo o piasek w aparacie, z drugiej strony, wbrew opiniom w necie jest naprawdę lekki i poręczny. Kwestia tego, jak najczęściej fotografujesz - na szeroko czy może wolisz wąskie kadry. Oba obiektywy wypadają bardzo dobrze na matrycy 15mpix na cropie i 21mpix na pełnej klacie.

Jeśli planujesz rozwój sprzętowy, daruj sobie półśrodki, pokroju w/w tamrona. Szkoda kasy, nawet nie wiesz, ile mi uciekło złotóweczek przy odsprzedaży tego szitu.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów