Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: Pierwsza lustrzanka

Domyślnie Pierwsza lustrzanka

Witam wszystkich.

Przymierzam się do kupna pierwszej lustrzanki cyfrowej. Do tej pory używałem i obracałem się jedynie w środowisku kompaktów, zatem o technologii lustrzanek i tego na co warto zwracać uwagę nie mam pojęcia. Zaczerpnąłem trochę teorii, przeglądnąłem trochę testów, lecz mimo to ciężko mi się zdecydować. Zwracam się z uprzejmą prośbą do użytkowników o pomoc w wyborze.
    Cena jaką chciałbym przeznaczyć, to ok 3000zł. Interesuję się wieloma aspektami fotografii, więc chciałbym by aparat był dość uniwersalny, by robił dobre zdjęcia zarówno nocne, lub w słabym oświetleniu (by mało szumiał), jak i te wymagające krótkiego czasu naświetlania, a jakość była bez zarzutów. O obiektywach kitowych czytałem, że są średnie, więc myślę, że dobrym wyjściem byłoby kupienie samego body i do niego jakiś już lepszy obiektyw.

Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Dopiero zaczyna Awatar lox
    Miasto
    Gorzów Wielkopolski
    Mój sprzęt Canon eos 40D + Canon 50 1.8 + na dniach Canon 24-105 f4 + Lowepro stealh reporter d 400 AW

Zablokowany
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

na forum był wątek , nie moge znaleźć odnośnie zdjęćz obiektywu kitowego... powiem ci że to co tam zobaczyłem to bajka. Może i jakość obiektywów kitowych nie jest najlepsza jednak jeżeli ktoś włoży w fotografie serce i czas to nawet z plastikowego słoika można wyciągnąc pierwszy obrazek. Jeżeli stać sie na lepsze szkło kupuj nie bronie , jednak jeżeli jesteś amatorem nie masz sporo kasy chcesz trochę oszczędzićto polecam ci inwestować w kita i dużą kartę

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Aglomeracja Poznańska

Domyślnie

jesli to poczatek to polecam tobie zestaw:

canon 450D ew 500D + tamron 17-50mm f/2.8

takim zestawem zrobisz juz naprawde dobre zdjecia. mysle, ze wchodzac w system lustrzanek cyfrowych w ogole nie ma sensu brac szkla kitowego, dolaczanego do zestawow xxxD.

Zablokowany
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomaszoR Zobacz posta
    jesli to poczatek to polecam tobie zestaw:

canon 450D ew 500D + tamron 17-50mm f/2.8
    To dobry zestaw jednak obecnie 450 jest juz cieżko dostepna, jak jej nie ma ktos na półce to raczej nie sprowadzi...

takim zestawem zrobisz juz naprawde dobre zdjecia. mysle, ze wchodzac w system lustrzanek cyfrowych w ogole nie ma sensu brac szkla kitowego, dolaczanego do zestawow xxxD.
    dlaczego?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Aglomeracja Poznańska

Domyślnie

[QUOTE=Shingo;839694]To dobry zestaw jednak obecnie 450 jest juz cieżko dostepna, jak jej nie ma ktos na półce to raczej nie sprowadzi...

na ceneo.pl znalazl w 25 sklepach
    http://www.ceneo.pl/1222547

a co do pytania dlaczego?
    to moja subiektywna ocena - mialem juz kilka w reku - rozlatywal sie po 3 miesiacach :/ a jakosc zdjec nie powala - mysle ze kupujac lustrzanke z Kitem mozna sie niezle rozczarowac ale to tylko moje zdanie

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Trzy tygodnie temu też byłem w podobnej sytuacji jak TY.Jeśli mogę coś doradzić,to nie napalaj się,aż tak bardzo na niewiadomo jakie obiektywy,bo te "kitowe" nie są złe.Na forach piszą różne rzeczy o nich,ale weź pod uwagę,że większość ludzi,którzy je krytykują są już na innym poziomie hobby zwanym fotografia,lub jest to coś więcej niż hobby i sprzęt tego typu im nie wystarcza.Ja również jak TY zaczynam przygodę z lustrzankami cyfrowymi,kupiłem 550D z 18-55 i nie powiem nic złego o tym obiektywie,o body też nie,robią świetne zdjęcia.Na poczętku też się czaiłem,szukałem po forach teraz widzę,że dla kogoś kto chce się nauczyć robić zdjęcia kit wystarczy,a z czasem można inwestować w lepsze szkła,w miarę zdobywania doświadczenia,gdy będzie się wiedziało co z nimi zrobić.Oczywiście jeśli kogoś stać może odrazu zaszaleć,ja niestety do takich nie należe,ale to co mam myśle,że wystarczy mi na troche żeby ogarnąć podstawy,no,a nauki jest sporo ale jeśli wyjdzie fotka na manualu deje satysfakcje.:-D

Zablokowany
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

[QUOTE=tomaszoR;839696][QUOTE=Shingo;839694]To dobry zestaw jednak obecnie 450 jest juz cieżko dostepna, jak jej nie ma ktos na półce to raczej nie sprowadzi...

na ceneo.pl znalazl w 25 sklepach
    http://www.ceneo.pl/1222547

/QUOTE]

Ceneo to porównywarka cen, oferta nie oznacza ze sklep ma to na półce, niewierzysz sprawdź, mowie to z doświadczenia i wiele innych osób na forum to potwierdzi

[QUOTE=tomaszoR;839696]
    Cytat Zamieszczone przez Shingo Zobacz posta
    a co do pytania dlaczego?
    to moja subiektywna ocena - mialem juz kilka w reku - rozlatywal sie po 3 miesiacach :/ a jakosc zdjec nie powala - mysle ze kupujac lustrzanke z Kitem mozna sie niezle rozczarowac ale to tylko moje zdanie
    jak na złość nie moge znaleźć wątku z fotami tylko z kitówki,
    Prosze o link jak ktoś znajdzie.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Aglomeracja Poznańska

Domyślnie

no to wy polecacie Kit ja polecam tamiego 17-50
    oczywiscie w pelni tez sie zgodze ze jesli ktos ma pomysl na fotke to zrobi zdjecie nawet przez sloik ja mam tylko jakies tam male doswiadczenie z kitami i jesli moge doradzic to doradzam tamrona - tym bardziej jesli budzet przedstawiony przez naszego kolege oscyluje w granicy 3000zl. 2100 - canon nawet 500d + uzywany tami

nie wiem jak wy, ale przesiadajac sie na mercedesa wole kupic takiego no juz z porzadnym silnikiem - zeby naprawde poczuc roznice

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

nie wiem jak wy, ale przesiadajac sie na mercedesa wole kupic takiego no juz z porzadnym silnikiem - zeby naprawde poczuc roznice
    No z małego fiata na merca,można do pierwszego zakrętu na spotkanie z drzewem:-D,no i trzeba najpierw uruchomić.Oczywiście żart.

Ja biorąc z kitem(nie miałem opcji samego body brałem sprzęt na raty a tylko były komplety),myślałem,że będę musiał za dwa dni lecieć po nowe szkło, okazało się że kit wystarczy mi na najbliższe miechy,a potem napewno będzie już coś lepszego.No kombinacji jest dużo zależy kto jakie ma zasoby finansowe,czy toleruje sprzęt używany itp.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów