Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: 350D + luneta - kilka pytan laika

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie 350D + luneta - kilka pytan laika

Witam Was,

chwilowo wybiliscie mi z glowy zakup dlugiego tele.

Jednak temat nadal mnie kreci i korci, dlatego podlaczylem swoj aparat do lunety, dokladnie do refraktora ED APO przez T-adapter i zlaczke.

I tutaj mam pytanie - jakosc zdjec jest, jak dla mnie laika, zadowalajaca, ale:
    -dlaczego przy czasach ponizej 800 90% zdjec jest bardzo jasnych (jaskrawych)?,
    -czy wplyw na powyzsze ma listopadowe swiatlo ?, tzn. czy np. w majowym sloncu uzyskam lepsze efekty ?

Zmierzam do tego czy jest sens powyzszy zestaw wytargac do lasu w maju i cwiczyc dalej czy lepiej bedzie dac sobie spokoj, bo i tak nie zastapi to dlugiego tele.

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Argento

I tutaj mam pytanie - jakosc zdjec jest, jak dla mnie laika, zadowalajaca, ale:
    -dlaczego przy czasach ponizej 800 90% zdjec jest bardzo jasnych (jaskrawych)?,
    luneta nie ma przyslony wiec ilosc swiatla jest regulowana tylko poprzez migawke aparatu tak wiec czasy dluzsze niz 1/800 powoduja przeswietlenie, musisz robic albo na trybie A (Av) i ew. korekte robić korekcją expozycji Lub w trybie M (manualnym)

EDIT: czas migawki oczywiscie zalezny jest od pory dnia miesiąca pogody itp...

Coś już napisał

Domyślnie

Dzieki za wytlumaczenie zjawiska .

Generalnie zabawa jest przednia mimo, ze nie jest to "prawdziwy" teleobiektyw.

Pozdrawiam

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A kup sobie MTO 1000mm na M42, przejsciowke, konwerter 2x - przynajmniej pomiar swiatla jako taki bedziesz mial.

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    A kup sobie MTO 1000mm na M42, przejsciowke, konwerter 2x - przynajmniej pomiar swiatla jako taki bedziesz mial.
    A o co chodzi z tym jako takim pomiarem swiatala? Przeciez to jest TTL ("przez obiektyw"), wiec chyba niezaleznie co sie podepnie aparat zmierzy jedynie ile swiatla pada na czujniki.

Bywalec Awatar ziemna
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Tu masz link do fotek Księżyca zrobionych właśnie MTO
    http://www.forum.fotoexpert.pl/tanie...-0-asc-15.html
    EOS 300D, EOS 300, 580EX, gripy, parę szkieł ale bez "L", + nostalgia: Zorkij, Zenit i parę szkieł M42

Uprawnienia umieszczania postów