Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: czy warto zamienic 40d+28,1.8 na 350D+24,1.4 markI

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Aglomeracja Poznańska

Domyślnie

to tez jest ciekawe rozwiazanie nawet bardzo

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    sprzedaj 40D i kup 5DmkI i zostaw 28 1.8 bedziesz bardziej miał lepszą jakość i plastykę niż na 350D plus 24L
    Tyle że porównujesz tutaj zupełnie inne szkła, na dobrą sprawę.

Na 40D 28mm to standard, 24L zresztą podobnie.
    Na FF odpowiednikami tych szkieł są 50mm f/1,4 i 50mm f/1,2 L.

Ja bym przesiadł się na 5D na twoim miejscu, tyle, że zamienił obiektyw na jakieś "pinćdziesiąt" albo "czydzieścipińć" milimetrów - chociaż 35 f/2 to podły żart ze strony canona.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Aglomeracja Poznańska

Domyślnie

dobrze - chyba jednak zostane przy 40D..ale nadal kusi mnie lepszy obiektyw. zapytam moze tak - 35L czy 24 1.4 ale pierwsza wersja? na chwile obecna mam 28mm 1.8 i jest dla mnie standardem = zoom nozny w pelni mnie satysfakcjonuje gdy pomyle co czeka mnie po przegraniu zdjec na kompa;d

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Koledzy, napiszcie w dwóch, trzech zdaniach jaka jest różnica w obrazku z 350D i 40D, tylko konkretnie a najlepiej jakieś sample po obejrzeniu których stwierdziliście, że nigdy więcej 350D.
    właśnie też bym chciał usłyszeć o różnicy w obrazku..
    nie piszcie o wielkości puszki czy ogólnie ergonomii (kółko, itp.) ani o celności AF itp. tylko o obrazku..
    miałem zarówno 350D jak i 40D i po przejściu na 40kę byłem zniesmaczony tym co w obrazku daje ta puszka - 350ka daje bardzo fajny obrazek - w 40tce przy tej matrycy dali wg mnie nie taki jak potrzeba filtr i do tego pikseli za dużo - w 350tce rozłożenie pikseli i odległości pomiędzy nimi na matrycy są takie same jak w 5d1 i to jest naprawdę widać.. nie trzeba wyostrzać za bardzo i widać tą "plastykę" chociaż to CROP.. oczywiście 40d ma swoje zalety (fpsy, af i ergonomia) ale obrazek IMHO daje ładniejszy 350d.. 24L to super szkiełko i z dowolną puszką będziesz z niego zadowolony
    napisz jeszcze co focisz ale skoro chcesz szerokich stałek to raczej ptaków ani sportu nie..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Aglomeracja Poznańska

Domyślnie

artus no ciekawa odpowiedz wniosles bardzo duzo do poruszanego tematu dzieki wielkie

generalnie szukam uniwersalnego szkla kiedys mialem zoomy, teraz mam jedna stalke 28mm 1.8 i powiem Tobie ze zoom nozny odpowiada mi jak najbardziej - tym bardziej gdy mam swiadomosc ze po powrocie do domu jakosc mnie powali

tak wiec co do cropa 35 czy 24? :P ktory ma wieksza winietke?

Dopiero zaczyna Awatar Jutrzas86
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Odpuść sobie kolejne szkło pod kropa, sprzedaj 40D i 28mm, kup 5D tak jak już ktoś wcześniej napisał i do tego 50mm f1.4 i dopiero wtedy ujrzysz znaczną różnicę w obrazku na plus (zakładając że chcesz pozostać przy obiektywie standardowym).
    Pozdrawiam
    EOS 40D, EOS 50E, 85mm f/1.8 USM, 50mm f/1.8 II, Σ 10-20mm f/4-5.6 EX, kit IS, Nissin Di622, 2xYN 460 II
    zdjęcia: picasa dA

Dopiero zaczyna

Domyślnie

40D z dobrymi szkłami jest dobre, zbieraj na szklarnie i nie zawracaj sobie głowy.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    właśnie też bym chciał usłyszeć o różnicy w obrazku..
    nie piszcie o wielkości puszki czy ogólnie ergonomii (kółko, itp.) ani o celności AF itp. tylko o obrazku..
    miałem zarówno 350D jak i 40D i po przejściu na 40kę byłem zniesmaczony tym co w obrazku daje ta puszka - 350ka daje bardzo fajny obrazek - w 40tce przy tej matrycy dali wg mnie nie taki jak potrzeba filtr i do tego pikseli za dużo - w 350tce rozłożenie pikseli i odległości pomiędzy nimi na matrycy są takie same jak w 5d1 i to jest naprawdę widać.. nie trzeba wyostrzać za bardzo i widać tą "plastykę" chociaż to CROP.. oczywiście 40d ma swoje zalety (fpsy, af i ergonomia) ale obrazek IMHO daje ładniejszy 350d.. 24L to super szkiełko i z dowolną puszką będziesz z niego zadowolony
    napisz jeszcze co focisz ale skoro chcesz szerokich stałek to raczej ptaków ani sportu nie..
    Taka mała uwaga odnośnie - 350d ma to samo upakowanie co nowa piątka. Słyszałem głosy że 400D miał lepszy obrazek niż 40D, mi w sumie on pasował, ale fakt, rewelacji nie było.

Za to odjazd z ostrością fot miałem na 1DIIN - 8mpix na 1,3 cropie, tu nawet pięćdziesiątka plastikowa dawała żyletę, że ho, ho.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Jutrzas86 Zobacz posta
    Odpuść sobie kolejne szkło pod kropa, sprzedaj 40D i 28mm, kup 5D tak jak już ktoś wcześniej napisał i do tego 50mm f1.4 i dopiero wtedy ujrzysz znaczną różnicę w obrazku na plus (zakładając że chcesz pozostać przy obiektywie standardowym).
    Pozdrawiam
    Potwierdzam, jest totalny odjazd w plastyce fot. 28 jest fajnym obiektywem, ale 50 na FF to jest to.
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 12-07-2010 o 13:33 Powód: Automerged Doublepost

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów