Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 54 z 54

Wątek: Pierwsz kroki z fotografią wnętrz mieszkalnych w celach komercynych - proszę o pomoc.

Uzależniony

Domyślnie Odp: Pierwsz kroki z fotografią wnętrz mieszkalnych w celach komercynych - proszę o p

Cytat Zamieszczone przez manfred1 Zobacz posta
    Pozwolę sobie wkleić zdjęcia, które hmm no splendoru mi nie dodają. Proszę o uwagi co zrobić lepiej. A chętnych do zabawy z rawami proszę o wskazanie drogi.
    http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/36/djga.jpg
    Rawy
    https://www.dropbox.com/sh/55f17ipl4c99k6n/r1C0R_YHeW
    Zasadnicza sprawa - jaka żarówka była w tym żyrandolu? Pytam, bo zastanawiam się co spaprało kolor, a obstawiam świetlówkę kompaktową, taką zwykłą domową. Przy tym się nie da uzyskać soczystego koloru. Jeśli to ten trop, to zalecam wkręcić do tego żyrandola świetlówkę kompaktową fotograficzną 5500K lub zwykłą żarówkę z włóknem i wtedy zobaczyć jak to wpłynie na ogólnopojęty kolor.

Flary niedopuszczalne - najprościej podwiązać, podeprzeć żyrandol, aby lekko przechylił się zasłaniając żarówkę, bo rozumiem że obiektywu wysłonić się nie da w tym przypadku. Albo zmienić obiektyw/zdjąć filtr uv, lub retusz - próbować czegokolwiek, flar ma nie być.

--- Kolejny post ---

Rawy uszkodzone chyba? LR 4.2 nie łyka mi.

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie Odp: Pierwsz kroki z fotografią wnętrz mieszkalnych w celach komercynych - proszę o p

No o zwykłej żarówce nie pomyślałem. Widzisz następnym razem będę miał to na uwadze. Następna rzecz na którą nie zwróciłem uwagi to właśnie flary. Jest to jedno no może dwa zdjęcia gdzie tak te flary wyszły. Dzięki za pomocne rady. Ja te zdjęcia wykonałem w technice HDR. Natomiast ostatnie zdjęcia ok godz 20 już tak nie robiłem tylko wkręciłem normalną żarówkę tylko że 150 w i pokój naświetliłem na jedno zdjęcie. Tam kolor jest w miarę poprawny natomiast przy tych świetlówkach groza.

PS

Mi tam ACR i C1 czyta normalnie
    Ostatnio edytowane przez manfred1 ; 22-01-2014 o 18:53
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Uzależniony
    Miasto

Pozwolę sobie na następne zdjęcie może i nic nie wnosi do tematu ale szukam informacji jak poprawić warsztat.

Uzależniony
    Miasto

Zapytam czy wkręcanie żarówek światła stałego o temperaturze 5500 K ma sens aby poprawnie oddać kolory. Oczywiście w miarę możliwości gdy pozwalają na to warunki.

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów