Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 54

Wątek: Pierwsz kroki z fotografią wnętrz mieszkalnych w celach komercynych - proszę o pomoc.

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Odp: Pierwsz kroki z fotografią wnętrz mieszkalnych w celach komercynych - proszę o p

Widzę, że wzięliście na tapetę moje stare zdjęcie :P

To była chyba moja pierwsza próba fot. wnętrz. Tylko składana panorama, bez żadnych hdr-ów, jedynie cienie trochę wyciągnięte w okolicach tych półek po prawej stronie.
    Można było to zrobić z większej ilości klatek i złożyć w hdr, żeby wyrównać jasność. Tylko że wtedy zazwyczaj mało naturalnie to wygląda. Zazwyczaj to kwestia gustu/oczekiwań klienta.
    Podpisy kłamią

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie Odp: Pierwsz kroki z fotografią wnętrz mieszkalnych w celach komercynych - proszę o p

Sorry że nie zapytałem o zgodę mam nadzieje że się nie gniewasz. flankerp dobrze prawisz ma to jakiś sens najpierw w panoramę poskładać najjaśniejsze zdjęcia potem środkowe itd a na końcu w hdr to skleić ale tu to sie wydaje takie proste. No i wreście swój statyw z czeluści wyciągnę,
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Uzależniony

Ja robię min 5 zdjęć na ujęcie, zazwyczaj 9. Potem składam w Photomatix i staram się uzyskać "jak najmniej nienaturalny" efekt
    Najlepiej umów się w południe na zdjęcia. Słońce wpadające przez okna może stworzyć kolejne problemy do rozwiązania.
    Powiedz koledze żeby usunął wszystkie osobiste rzeczy z głównych pomieszczeń. Blaty powinny być praktycznie puste. Następnie upewnij się że wszędzie są żarówki wkręcone i włączone. Możesz zrobić jedną serię z włączonymi lampami i drugą z wyłączonymi. Potem w PS łatwiej jest domalować to światło bez problemów z balansem bieli.
    Zrób kilka ujęć każdego pomieszczenia.
    Zwracaj uwagę na perspektywę. Zazwyczaj mało atrakcyjnie wyglądają spody podwieszonych półek. Unikaj własnego odbicia w lustrach i szybach.
    Tutaj jeszcze domek w HDR: Flexible Vision Photography | 1281 S 13th Ave, Hollywood, FL 33019 | Photo 1
    Czasami HDR pokazuje nienaturalny widok za oknem. Wtedy PS przychodzi z pomocą.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez manfred1 Zobacz posta
    panoramę poskładać najjaśniejsze zdjęcia potem środkowe itd a na końcu w hdr to skleić ale tu to sie wydaje takie proste. No i wreście swój statyw z czeluści wyciągnę,
    A po co się męczyć. Jak już Janusz Body napisał PTGui. Robisz panoramę HDR np. po 3 zdjęcia każdego ujęcia 0, +2, -2 EV Wrzucasz wszystko do programu, chwilę czekasz niekiedy trzeba troszkę dopracować i gotowe
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

No i wreście swój statyw z czeluści wyciągnę,
    Nie zapomnij o głowicy do panoram, bez niej raczej się nie da.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Uzależniony
    Miasto

Da się da trzeba improwizować i zastosować jakieś fortele. Niestety na jedno koleżeńskie zlecenie nie będę kupował Nindży.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Da się da trzeba improwizować i zastosować jakieś fortele. Niestety na jedno koleżeńskie zlecenie nie będę kupował Nindży.
    Z tą improwizacją to różnie wychodzi. Nie trzeba od razu kupować Nindży, za kilkanaście złotych można sobie taką głowicę zrobić samemu i IMHO efekt będzie lepszy niż improwizacja.
    Moje fotki Moje fotki II

Uzależniony
    Miasto

A ta głowica to utrzyma marka drugiego z 16-35? Możesz jakiś namiar podać na taką samoróbkę?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

A ta głowica to utrzyma marka drugiego z 16-35? Możesz jakiś namiar podać na taką samoróbkę?
    Zainspirowany niedawnym wątkiem o robieniu panoram, przeglądnąłem neta i znalazłem najprostszą - drewnianą konstrukcję. Mnie jednak takie rozwiązanie nie odpowiadało. Pogrzebałem trochę w piwnicy i znalazłem blachę aluminiową gr.8mm wygiętą w L z której postanowiłem wykonać głowicę. Ruchome elementy (obrót w pionie i poziomie) dokręcane są śrubą z motylkiem 8mm. Początkowo problemem było skąd wziąć śrubę i gwintownik z gwintem do mocowania aparatu. Znalazłem śruby ze starego obrotowego stołka biurkowego dla dzieci (takie co sprzedają w marketach po 60 zł) mają właśnie taki gwint. W podstawie nawierciłem otwór 5mm, wkręciłem na siłę śrubę i gwint mocowania do statywu gotowy. Na górne ramię znalazłem dwuteownik z rowkami w które dorobiłem przesuwająca się podstawkę do aparatu. I gotowe.
    Koszty:
    tarcza do metalu 125 x 1mm 8 zł
    kawałem korka ściennego przykleję na podstawkę aparatu 3 zł
    śruby 3zł
    2 piwa 6zł
    dwa popołudnia - gratis
    Pozostałe części można kupić na złomie z kilka zł.

Co do wytrzymałości to głowica jest chyba mocniejsza od statywu (Velbon Sherpa 603R).

Muszę jeszcze dopracować szczegóły np. dorobić skalę 360 stopni na obrotowej podstawie, przykleić korek itp.
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Wrzucę może fotki. Muszę jeszcze obciąć śruby, wymienić podstawę na okrągłą ze skalą (stwierdziłem, że bardzo przydatna), przykleić korek na podstawkę aparatu, oraz wyczyścić i wypolerować. Tak to wygląda:

Moje fotki Moje fotki II

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów