Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: 5d mark II - pierwsze ładowanie baterii

Bywalec
    Miasto
    Bruksela/Jelenia Góra

Domyślnie 5d mark II - pierwsze ładowanie baterii

Witam,
    mam pytanie - ile powinno się ładować baterię w nowiutkim 5d2 przed pierwszym użyciem? czy są na to jakieś ramy, czy to już się zmieniło?

dzięki z góry,
    Tomek
    "Dziś w nocy śniła mi się rzeczywistość. z jaką ulgą się obudziłem" S.J.Lec .

flickr

Domyślnie

pierwszy tryb do kompletnego rozładowania, drugie niepełne rozładowanie, po trzecim ładowaniu mam 989 klapnięć i kreseczkę :rolleyes:

Bywalec
    Miasto
    Bruksela/Jelenia Góra

Domyślnie

no dzięki, ale nie o to pytałem. ;-)

flickr

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Aż zaświeci Ci się zielona lampka ---> instrukcja obsługi polecam!

Bywalec
    Miasto
    Bruksela/Jelenia Góra

Domyślnie

ok, dzięki znowu za tę "poradę". mam już 40D od trzech lat prawie i zdążyłem się kapnąć o co chodzi z lampkami. pytam o PIERWSZE ładowanie, takie jak w komórkach - 12h, 8h, etc...? zielona lampka zapala się po powiedzmy po 2h a i tak zaleca sie ładować przez następne 10h na przykład. no chyba ze to jest w instrukcji obsługi...ale jakos nie znalazłem tego w instrukcji do 40d, a 5dmk2 odbieram jutro przed pracą. myślałem że w pracy przez 8h zdążę naładować i na wieczór będą pierwsze szoty. ot co. widzę że trzeba kawę na ławę żeby dostać prostą i konkretną odpowiedź - na którą wciąż czekam.

flickr

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paatryk77 Zobacz posta
    ok, dzięki znowu za tę "poradę". mam już 40D od trzech lat prawie i zdążyłem się kapnąć o co chodzi z lampkami. pytam o PIERWSZE ładowanie, takie jak w komórkach - 12h, 8h, etc...? zielona lampka zapala się po powiedzmy po 2h a i tak zaleca sie ładować przez następne 10h na przykład. no chyba ze to jest w instrukcji obsługi...ale jakos nie znalazłem tego w instrukcji do 40d, a 5dmk2 odbieram jutro przed pracą. myślałem że w pracy przez 8h zdążę naładować i na wieczór będą pierwsze szoty. ot co. widzę że trzeba kawę na ławę żeby dostać prostą i konkretną odpowiedź - na którą wciąż czekam.
    Nie ma znaczenia, czy jest to pierwsze ładowanie, czy dziesiąte. Ładowarka po zapaleniu się zielonej diody przestaje ładować - nie ma sensu trzymać dłużej baterii w ładowarce - i to jest właśnie napisane w instrukcji, jak ktoś wyżej zauważył. Ale jeśli masz ochotę możesz trzymać baterię w ładowarce całą dobę - nic się nie stanie... Teraz nowe baterie są całkiem inne niż kiedyś były oraz ładowarki elektroniczne do nich dołączane (aparaty, komórki itp) nie mają opcji formowania baterii, dlatego nie ma to znaczenia...

Bywalec
    Miasto
    Bruksela/Jelenia Góra

Domyślnie

super. wielkie dzięki. i wszystko jasne! pozdrawiam

flickr

Początki nałogu Awatar endrju
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Niemniej jednak nie zdziw się jak wpadną zwolennicy teorii formowania nowych baterii poprzez wielokrotne serie rozładowania i naładowania na początku...

...którzy nieustannie zapominają doczytać, że w nowych bateriach im mniej % wynosi jej naładowanie, tym krótszy żywot.

Ja ładuję wszystkie baterie po każdym użyciu, a telefony co noc.
    I nigdy nie narzekam na czas pracy.
    C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
    &
    C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)

:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Przede wszystkim nie zapominajmy, że to sprzęt jest dla nas a nie my dla sprzętu.

Uprawnienia umieszczania postów