Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Manualne obiektywy - jakie mocowanie najlepsze pod Canona?

Bywalec Awatar blazejs
    Miasto
    Czechowice-Dziedzice

Domyślnie

Wielkie dzieki
    2 EOSy (jeden na film), pare dalmierzy, troche szkla...
    Blog: http://blazejstrazak.blogspot.com/ | Artscape

Domyślnie

Zapomniałem dodać, iż wszystkie wymienione systemy, tj. Yashica/Contax, Nikkor F, Leica R, a także Olympus OM, M 42, Pentax K, a nawet średnioformatowa Mamiya 645 (!) świetnie adaptują się do Canona, tzn. ostrzą na nieskończoność bez konieczności stosowania adapterów z soczewką korygującą. Dlatego jeśli ktoś chce używać manualnych szkieł, to tylko z Canonem ;-)

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blazejs Zobacz posta
    ktore mocowanie robi najmniejsze problemy po podlaczeniu do Canona.
    zielone:

Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hej, manualne szkla tak maja. Mialem pentax'a pancake 40mm (polecam), pentacona 50/1,8, canona 24 tse i pelenga 8mm. Kazdy inaczej pracuje.

Osobiscie polecam szkla yashici i pentaxa, z tym ze w drugim przypadku konieczne moze byc spilowanie popychacza przyslony, ktory odstaje i nie pozwala zamontowac obiektywu do puchy. Pozdrawiam.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Bywalec Awatar blazejs
    Miasto
    Czechowice-Dziedzice

Domyślnie

Dzieki! To teraz czy mial ktos do czynienia z taka matowka:
    http://www.linkdelight.com/vmchk/Oth...uct-flyer.html

i w ogole z tym sklepem. Byly ostatnio takie na Allegro, ale 2x drozej. I czy jest bezpieczne wyjmowanie matowki bez tego specjalnego dyngsa do zdjecia blokady?

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

To prawda. Ja kilka lat temu moglem miec Jupitera 9 za jakies 150 zl a teraz chyba juz 400 wolaja.
    Ja swojego kupiłem pod koniec 2006 albo jakoś na początku 2007 za 140 zł a poszedł, dwa lata później, za 270.
    Ceny szkieł manualnych są irracjonalnie wysokie. Nieprawdziwe są też bardzo często, rozpowszechniane w internecie opinie na ich temat. Dajmy na to rzeczony Jupiter 9 (85/2). Niewątpliwą zaletą tego szkła jest bokeh, uzyskiwany dzięki 15-to listkowej przysłonie ale na tym wyjątkowość Jupiego się kończy. Szkło jest ciężkie, pierścienie chodzą ze zdecydowanie za dużym oporem, listki przysłony lubią się sklejać od smaru (standardowa bolączka wszystkich Jupiterów, niezależnie od modelu) a ostrość.... cóż Canon EF 85/1.8 jest w tym temacie na pewno nie gorszy a moim zdaniem nawet lepszy. Opinie te tworzą najczęściej allegrowi handlarze starzyzną oraz wywołani przez akustyka studenci, dla których jedyne porównanie to szkła kitowe. Oczywiście część z manualnych szkieł jest rzeczywiście rewelacyjna, ale raczej trudno takich rodzynków szukać wśród produktów radzieckich czy enerdowskich.
    I jeszcze jedno, z manuali się najczęściej wyrasta, tzn rezygnuje z nich bez żalu po uzbieraniu na szkła AF :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec Awatar blazejs
    Miasto
    Czechowice-Dziedzice

Domyślnie

Racja MacGyver. Akurat J9 nie chce kupowac. Mialem go z mocowaniem do Zorki (tylko to jest nieuzywalne rozwiazanie bo blad paralaksy jest ogromny, nawet z wizjerem dedykowanym), na pelnej dziurze jest mydlo. Docelowo chce obiektywy AF, moze poza 50 bo C50/1,8 mechanicznie jest taki sobie a C50/1,4 z tego co czytalem tylko troche lepiej (do Sigmy jestem uprzedzony). Ale poki co czyms trzeba robic zdjecia a kilku rzeczy mi na co dzien brakuje.

Domyślnie

Dzieki! To teraz czy mial ktos do czynienia z taka matowka:
    http://www.linkdelight.com/vmchk/Oth...uct-flyer.html

i w ogole z tym sklepem. Byly ostatnio takie na Allegro, ale 2x drozej. I czy jest bezpieczne wyjmowanie matowki bez tego specjalnego dyngsa do zdjecia blokady?
    szukalbym matowki z wiekszym rastrem - ja bardzo lubie raster wlasnie uzywac. Ja mam te pesety itp do wyjmowania i w fuji byly potrzebne; w 5d nie; nie wiem jak z twoim body. Co do matowki ja uwazam ze do kazdego lustra warto zaopatrzyc sie w takowa z klinem i rastrem. Mamy dodatkowe potwierdzenien af "okiem" za 100kilkadziesiat zlotych
    Jest troche dobrych ruskich szkiel ale trzeba przebierac, na pewno jupiter 9 w pelni otwarty do nich nie nalezy. Zreszta obecnie moda na mtfy( a wlasciwie jeden ich parametr - ostrosc) jest dosc specyficzna; wlacznie porzadaniem maksymalnej ostrosci od pelnej dziury w portretowkach jakby tylko to bylo decydujace

Bywalec Awatar blazejs
    Miasto
    Czechowice-Dziedzice

Domyślnie

karabud ja akurat rastra nie bardzo umiem uzywac, wole kliny bo to dla mnie pewniejsze. Widzialem to co robisz z tymi obiektywami i jestem pod wielkim wrazeniem. M.in. to przekonalo mnie do tego, ze to dobry kierunek.

Domyślnie

To zadna roznica co uzywasz mf czy af wazne czy da sie to uzyc w konkretnych warunkach(powiedzmy af jest bardziej wszechstronny). Jak szukasz dobrego klina to sie zastaow czy lepszy duzy czy 45 stopni. Te chinskie matowki sa dobre, bierz a sie nie zawiedziesz.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów