Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Manualne obiektywy - jakie mocowanie najlepsze pod Canona?

Bywalec Awatar blazejs
    Miasto
    Czechowice-Dziedzice

Domyślnie Manualne obiektywy - jakie mocowanie najlepsze pod Canona?

Wiem, ze dostajecie juz co najmniej wysypki na haslo manualne obiektywy Ale ja chcialbym z nieco innej strony. Gros pytan na forum dotyczy obiektywow na M42. Z drugiej strony wiem, ze sa z nimi problemy z pomiarem swiatla, tzn. trzeba wprowadzac rozne korekty w zaleznosci od ustawionej przyslony. Dlatego ja chcialem zapytac (tych, ktorzy to juz przerabiali) o to, ktore mocowanie robi najmniejsze problemy po podlaczeniu do Canona. Jesli nie M42 to moze Yashica/Contax, Practica PB albo Nikon czy Leica R (choc 2 ostatnie to juz nie sa rozwiazania budzetowe)? Chodzi mi po glowie zakup matowki z klinem i byc moze muszli powiekszajacej. Ostrzenia na klinach sie nie boje, 3 lata jechalem na Minoltach MD a na dalmierzach jeszcze dluzej (i w sumie na klinach ustawia sie szybciej niz dalmierzem). Nie wiem tylko jakie mocowanie wybrac zeby tego potem nie zalowac. Acha, glownie pod portret i na cropie.
    2 EOSy (jeden na film), pare dalmierzy, troche szkla...
    Blog: http://blazejstrazak.blogspot.com/ | Artscape

Coś już napisał
    Miasto
    Toruń/Chełmno

Domyślnie

Ja używam Prakticar-ów PB i przyznam że zdarzało mi się przepalać foty z winy niewłaściwych wskazań światłomierza. Są to jednak pojedyncze przypadki. Za to taka optyka jak jest np. w 2.8/135 i za tak niską cenę odwdzięcza się sowicie. Ponieważ mam 450D i nie używam klina tylko ostrzę na LV moja opinia pewnie i tak nie na wiele się przyda

Bywalec Awatar blazejs
    Miasto
    Czechowice-Dziedzice

Domyślnie

Czyli practicznie tak jak z M42 Dzieki za info! Dla mnie LV mogloby nie byc, bardziej ufam ostrzeniu przez wizjer, zreszta wtedy mi sie mniel lapy trzesa..

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blazejs Zobacz posta
    Wiem, ze dostajecie juz co najmniej wysypki na haslo manualne obiektywy
    Manuale i wysypka ?
    Niemożliwe

Chyba z każdym systemem będzie podobnie. Na pewno Leica-R (kapitalne, ale mało budżetowe szkła) wymagają korekty - w zależności od przysłony na +/-.
    Do cropa Summicron-R 50/2 jako portretówka byłby świetny. Na FF używam go teraz znacznie rzadziej, ale ... i tak sprzedawać nie zamierzam :wink:

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

uzywalem M42 i Zuiko OM. z tego co pamietam przy mocnym przymykaniu M42 potrzebne byly korekty, ale to nie jest jakis wielki problem - kwestia po prostu nauczyc sie ile lub powtorzyc ujecie.
    OM-a uzywalem mniej wiec nie powiem. co do jakosci szkiel - Zuiko do 100mm wymiata. zwlaszcza biorac pod uwage ceny (chociaz w Polsce spekulanci wywindowali ceny szkiel manualnych ponad granice nieprzyzwoitosci)
    www albo tez flickr

Początki nałogu
    Miasto
    mysłowice

Smile

skoro każdy inny obiektyw nie przkazuje danych o nim to znaczy, że jakiego by systemu nie użyć zawsze będzie tak samo z tymi korektami. ja żadnych korekt nie stosuję bo mam cały czas - nawet jak mam szkło systemowe założone - na Manual pokrętło ustawione. używam matówki z klinem od nowości jak tylko kupilem aparat. używalem jej z 40D i teraz z 50D. zupełnie inna bajka pracy. jestem jak widać z niedaleka więc jak chcesz to mogę ci dać popatrzeć
    canon

Bywalec Awatar blazejs
    Miasto
    Czechowice-Dziedzice

Domyślnie

Czyli cokolwiek bym nie wybral to jakies problemy z pomiarem swiatla beda? Ale chyba manualne z natywnym bagnetem Canona (Zeiss, Samyang) nie maja takich problemow?
    Wyjdzie na to, ze skoro nie ma takich roznic (we wspolpracy) to M42 wypada jednak najkorzystniej.
    Selena ja jestem Leicafilem od zawsze wiec kiedy bede mogl sobie na to pozwolic to na pewno jakis obiektyw Leici kupie
    irekaro Bardzo chetnie bym to sprawdzil A jakiej firmy masz matowke? Katzeye czy chinczyki (ostatnio widzialem na Allegro, ale w ostatecznosci sprobowalbym z Hongkongu sprowadzic).
    akustyk Zuiko 100mm to legendarne szklo, ale masz racje ze ceny na obiektywy Olympusa sa przesadnie wysokie w stosunku do innych systemow..

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

ale to nie tylko OM-a dotyczy. M42 tez sa niemozebnie drogie w Polsce
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar blazejs
    Miasto
    Czechowice-Dziedzice

Domyślnie

To prawda. Ja kilka lat temu moglem miec Jupitera 9 za jakies 150 zl a teraz chyba juz 400 wolaja.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blazejs Zobacz posta
    Wiem, ze dostajecie juz co najmniej wysypki na haslo manualne obiektywy Ale ja chcialbym z nieco innej strony. Gros pytan na forum dotyczy obiektywow na M42. Z drugiej strony wiem, ze sa z nimi problemy z pomiarem swiatla, tzn. trzeba wprowadzac rozne korekty w zaleznosci od ustawionej przyslony. Dlatego ja chcialem zapytac (tych, ktorzy to juz przerabiali) o to, ktore mocowanie robi najmniejsze problemy po podlaczeniu do Canona. Jesli nie M42 to moze Yashica/Contax, Practica PB albo Nikon czy Leica R (choc 2 ostatnie to juz nie sa rozwiazania budzetowe)? Chodzi mi po glowie zakup matowki z klinem i byc moze muszli powiekszajacej. Ostrzenia na klinach sie nie boje, 3 lata jechalem na Minoltach MD a na dalmierzach jeszcze dluzej (i w sumie na klinach ustawia sie szybciej niz dalmierzem). Nie wiem tylko jakie mocowanie wybrac zeby tego potem nie zalowac. Acha, glownie pod portret i na cropie.
    Wg mnie problem jest nieco wydumany. Kupuj po prostu takie obiektywy, których rysunek, plastyka, rozdzielczość (ogólnie rzecz biorąc jakość) najbardziej Ci odpowiada i na jakie Cię stać. W każdym systemie znajdziesz świetne obiektywy, do każdego rodzaju zastosowań. Weźmy np. portretówki, wśród których masz do wyboru: Leica R (summicron 90/2,0 lub tańszy elmarit 90/2,8 ), nikkor (105/2,5 ai lub ai-s lub 105/1,8 ais, nie wspominając o 85/1,4 ais), Yashica/Contax (niskobudżetowa, ale dobra jakościowo Yashica ML 135/2,8 czy już dość drogi Planar 85/1,4 lub bardzo kosztowny, ale najlepszy w swojej klasie planar 100/2,0). Zakładając, że mas cropa, możesz zejść do ogniskowej 50mm i tutaj także spory wybór (summicron 50/2,0, nikkor 50/1,4 czy planar 50/1,4 lub 1,7 lub tańsza yashica ML 50/1,4).
    Wszystko zależy od preferencji użytkownika dotyczącej ogniskowej, a szerzej systemu, który mu najbardziej odpowiada.

Przeglądnij takie serwisy jak: fredmiranda.com (forum "Alternative Gear & Lenses") lub flickr.com, gdzie możesz przeglądać zdjęcia wg słów kluczowych, w tym podając obiektyw, jakim zostały zrobione. Wtedy będziesz mógł ocenić, które szkła najbardziej Ci pasują. I TO powinno być decydujące o wyborze danego szkła (no i oczywiście środki, jakimi dysponujemy ;-)).

Teraz w kwestii korekty ekspozycji: każdy obiektyw manualny inaczej pracuje przez adapter, ale wystarczy zrobić kilka fotek i już wiesz, jakiej korekty potrzebuje. Jaki to problem? Z mojego doświadczenia wynika, że na normalnych ustawieniach najczęściej prześwietlają one nieco zdjęcia. Stąd wystarczy tylko niewielka (ujemna) korekta ekspozycji.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów