To jeszcze dorzucę, że poziom zadowolenia na gęstym cropie może zależeć od tego, z jakiej odległości zwykle będziesz fotografował przy dużych otworach przysłony. Zbliżenia zwykle dają większą satysfakcję...![]()
To jeszcze dorzucę, że poziom zadowolenia na gęstym cropie może zależeć od tego, z jakiej odległości zwykle będziesz fotografował przy dużych otworach przysłony. Zbliżenia zwykle dają większą satysfakcję...![]()
No i wlasnie dlatego nie bede czekal tym bardziej, ze Canon zdaje sie rozwijac wylacznie serie L oraz kitowe obiektywy EF-S dla poczatkujacych amatorow
Robie na sRAW1(7,3MPix)@15MPix z 50D wiec powinno byc ok. Najgorzej, ze tego cholerstwa nigdzie nie ma, zeby podejsc sobie, podpiac, potestowac(przynajmniej we Wrocku).
Temat był poruszany również na tym forum. Niektóre obiektywy dają ostre obrazy dla małych odległości, a dla dużych zdjęcia są subiektywnie mniej ostre. Może to wynikać z budowy obiektywu, ale przyczyna może być również inna i leżeć po stronie odbiorcy (np. oko z bliska jest większe - widać więc więcej szczegółów - dlatego obiektywy o średnich rozdzielczościach będą dawały pozornie ostrzejsze obrazy dla małych odległości). Takie zjawisko zaobserwowałem między innymi w 35/2. Jaka jest jego przyczyna - nie wiem - nie znam wyników pomiarów rozdzielczości w zależności od odległości. Dlatego wypowiadałem się o "poziomie satysfakcji" w zależności od odległości a nie stricte o rozdzielczości.
Wspominałem o nienajlepszej pracy pod światło C35/2. W praktyce, w warunkach silnego oświetlenia na zewnątrz, zwykle trzeba uważać, aby promienie słoneczne nie padały bezpośrednio na soczewkę - następuje wtedy wyraźne pogorszenie obrazu. Na cropie oryginalna osłona niewiele daje - jest zbyt krótka (dlatego warto zrobić cień choćby ręką). W pomieszczeniach zwykle problemu niema, odległości z natury są mniejsze, więc i poziom zadowolenia większy.
No to zanabylem 35L. Pierwsze obserwacje.
Wydaje sie pancerna, af to bajka, ostra od 1.4 nawet na 21mpixach.
Do f1.8 na powiekszeniach 100% wylazi aberacja ktora jest prawie nie zauwazalna przy f2. Na f1.4 1.6 potworna winieta ktora akurat mnie nie przeszkadza przy slubniakach bo lubie winietki. Problem praktycznie znika przy f2.
Na f2 szkielko jest mega mega mega ostre tak jak 135L albo nawet ostrzejsze.
Blinki.... jakie blinki! GO co tu duzo mowic, mala!
Generalnie jestem mega zadowolony i nie moge sie doczekac testow w akcji.
Jesli kogos stac to polecam!
5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UK