Strona 10 z 52 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 511

Wątek: TEST Canon 35/1.4L vs. 35/2

Uzależniony

Domyślnie

To jeszcze dorzucę, że poziom zadowolenia na gęstym cropie może zależeć od tego, z jakiej odległości zwykle będziesz fotografował przy dużych otworach przysłony. Zbliżenia zwykle dają większą satysfakcję...

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    To jeszcze dorzucę, że poziom zadowolenia na gęstym cropie może zależeć od tego, z jakiej odległości zwykle będziesz fotografował przy dużych otworach przysłony. Zbliżenia zwykle dają większą satysfakcję...
    A ze niby co to ma do rozdzielczosci szkla?:-?

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    a najgorsze jest to, ze nie ma specjalnie co liczyc na ich poprawe
    No i wlasnie dlatego nie bede czekal tym bardziej, ze Canon zdaje sie rozwijac wylacznie serie L oraz kitowe obiektywy EF-S dla poczatkujacych amatorow

Rogi i wienieta są OK. Gorzej z ogólną rozdzielczością w zakresie f/2-2.5. Na mocno upakowanym cropie dla dużych otworów szału nie ma. Jeśli masz cropa 15-18 Mpix, to w czasie "badanie pikseli" zachwytu nie będzie, natomiast dla 8-10 Mpix może być całkiem OK.
    Robie na sRAW1(7,3MPix)@15MPix z 50D wiec powinno byc ok. Najgorzej, ze tego cholerstwa nigdzie nie ma, zeby podejsc sobie, podpiac, potestowac(przynajmniej we Wrocku).

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mad_Mac Zobacz posta
    Temat był poruszany również na tym forum. Niektóre obiektywy dają ostre obrazy dla małych odległości, a dla dużych zdjęcia są subiektywnie mniej ostre. Może to wynikać z budowy obiektywu, ale przyczyna może być również inna i leżeć po stronie odbiorcy (np. oko z bliska jest większe - widać więc więcej szczegółów - dlatego obiektywy o średnich rozdzielczościach będą dawały pozornie ostrzejsze obrazy dla małych odległości ). Takie zjawisko zaobserwowałem między innymi w 35/2. Jaka jest jego przyczyna - nie wiem - nie znam wyników pomiarów rozdzielczości w zależności od odległości. Dlatego wypowiadałem się o "poziomie satysfakcji" w zależności od odległości a nie stricte o rozdzielczości.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mad_Mac Zobacz posta
    a czemu mialoby miec?

mozna byc zadowolonym z roznych cech obiektywu, nie tylko rozdzielczosci. wiem, szokujace, ale tak jest
    www albo tez flickr

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ozzman1 Zobacz posta
    ...

Robie na sRAW1(7,3MPix)@15MPix z 50D wiec powinno byc ok. Najgorzej, ze tego cholerstwa nigdzie nie ma, zeby podejsc sobie, podpiac, potestowac(przynajmniej we Wrocku).
    W SRAW1 z 50D powinno być OK. Gdybym był z Wrocławia, mógłbyś potestować, ale nie jestem...
    Z tym obiektywem (C35/2) jest tak - nie jest ani gorszy ani lepszy niż wygląda i kosztuje... Nie licz na fajerwerki, ale na tym poziomie cenowym konkurencji nie ma.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    a czemu mialoby miec?
    mozna byc zadowolonym z roznych cech obiektywu, nie tylko rozdzielczosci. wiem, szokujace, ale tak jest
    Jest dokladnie tak jak piszesz. Jak patrzy sie na testy syntetyczne tego szkla np. na optycznych to wychodzi, ze jest kicha. A potem patrzy sie na zdjecia. I jest bajka. No ale to juz kwestia gustu. Mi obrazek z tego szkla podoba sie jak z malo ktorego

Uzależniony

Domyślnie

Wspominałem o nienajlepszej pracy pod światło C35/2. W praktyce, w warunkach silnego oświetlenia na zewnątrz, zwykle trzeba uważać, aby promienie słoneczne nie padały bezpośrednio na soczewkę - następuje wtedy wyraźne pogorszenie obrazu. Na cropie oryginalna osłona niewiele daje - jest zbyt krótka (dlatego warto zrobić cień choćby ręką). W pomieszczeniach zwykle problemu niema, odległości z natury są mniejsze, więc i poziom zadowolenia większy.

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

... Na cropie oryginalna osłona niewiele daje - jest zbyt krótka (dlatego warto zrobić cień choćby ręką)...
    Ja zakładam na niego oryginalną osłonę od 85/1.8 (ET-65 III), taką z czterema ząbkami. Pasuje, jest dużo głębsza i nie zakrywa pola widzenia obiektywu (na cropie).
    Pozdrawiam,
    Pirx

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

No to zanabylem 35L. Pierwsze obserwacje.
    Wydaje sie pancerna, af to bajka, ostra od 1.4 nawet na 21mpixach.
    Do f1.8 na powiekszeniach 100% wylazi aberacja ktora jest prawie nie zauwazalna przy f2. Na f1.4 1.6 potworna winieta ktora akurat mnie nie przeszkadza przy slubniakach bo lubie winietki. Problem praktycznie znika przy f2.
    Na f2 szkielko jest mega mega mega ostre tak jak 135L albo nawet ostrzejsze.
    Blinki.... jakie blinki! GO co tu duzo mowic, mala!
    Generalnie jestem mega zadowolony i nie moge sie doczekac testow w akcji.
    Jesli kogos stac to polecam!

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Strona 10 z 52 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów