i o własnie o taka dyskusje mi chodziło![]()
Zgadzam sie w 100%
Jesli ja mialbym kupic elunie co mam nadzieje ze niebawem nastapikupil bym ja wylacznie ze wzgledu na obrazek jaki daje. Juz nie chodzi o szybki AF czy pancerna konstrukcje ale o ta klarownosc obrazu. Mysle ze testy typu focenie wazona dwoma obiekywami jedna elka druga nie, nie pkokaza zbyt wiele. W praktyce wszystko wychodzi. Z kim nie gadam kto ma np 24/1.4 zawsze jest zachwycony mowi ze na to szklo nie ma mocnych.
Ostatnio edytowane przez greg01 ; 11-03-2012 o 11:27
Jeżeli ktoś nie widzi różnicy między tymi szkłami to po prostu ta L-ka nie jest dla niego, bo po co przepłacać
pozdr
PrawdaChoc czesto presety i inne upiekszacze w ps zacieraja subtelne roznice w obrazku w poszczegolnych szkielkach, o szklach klasy L nie trzeba wiele mowic bo jezeli ktokolwiek cos takiego mial w rekach wie co to jest
i przekonywac go nie trzeba
Mam od dluzszego czasu 35 mm f/2 i wlasnie wymieniam na L bo ... wypluty z L obrazek w 90 % nadaje sie do wydruku bez zbytniego psucia
jakosc, plastyka, swiatło,
Canon FF
Prawda jest tez taka ze drogi sprzet kupujemy czesto dla siebie dla wlasnego komfortu psychicznego, bo np klienci mam tu na mysli mlodych w 90% nie dostrzegaja zadnej roznicy i jak ich zapytac ktore zdjecie bylo robione L czy nie L to beda poprostu strzelac.
Dokładnie jak przedmowca klient ma w d*** czym byla zrobiona fotaona musi byc i musi być sliczna i kolorowa a reszta to problem fotografa i jego ewentualnej frustracji
coraz czesciej do bycia fotografem potrzebny jest fakultet z psychologii
:P
Canon FF
no 35 L - sampel SUROWY NIE TRĄCONY PS I INNYM SOFTEM przydałby sie bo wiekszosc tych ladnych obrazkow na necie jest lekko poprawiana wiec fajnie by bylo zobaczyc bo na 99% jestem juz przekonany do zakupu ale brakuje mi 1 % niepewnosci:P
Canon FF