Witam
Jestem bardziej praktykiem niż testerem ale na test tych szkieł zdecydowałem się głównie dlatego, że niedawno stałem przed podobnym dylematem a ciężko o porównanie tych obiektywów w sieci. Nie mam na myśli testów ostrości, bo te wiadomo są the-digital-picture, ale interesowały mnie głównie różnice w rozmyciu tła. Dlatego w domowych warunkach, na wzór testów Cichego zrobiłem kilkadziesiąt kadrów dla porównania bokehu jaki dają oba szkła i przy okazji test ostrości. Wszystkie zamieszczone tu zdjęcia pochodzą z 5d, umieszczonego na statywie, przy ISO 100-200, wyzwalane za pomocą wężyka.

Na początek budowa obu obiektywów
35L - pancerna budowa, AF szybki i cichy. Do budowy ciemniejszej 35tki nie ma co mieć większych zastrzeżeń - mimo iż to nie jest jakość Lki to budowa jest zwarta, nie trzeszczy w rękach, nie ma luzów, ma metalowy bagnet; jedynie w przypadku pracy AF można mieć zastrzeżenia co do jego głośności, bo o celność i szybkość nie ma co się martwić - jest bdb. W przypadku 35/2 nie dostaniemy w komplecie osłony przeciwsłonecznej - jest jako opcja.

Bokeh
Stałki kupuje się głównie po to żeby wykorzystać ich najmniejsze wartości przysłony, więc zobaczmy jak się sprawują 35tki na pełnych otworach. Dla porównania zdjęcia z ciemnego zooma 17-40/4L na ogniskowej 35mm.

Winietowanie
Oba obiektywy w pełni otwarte bardzo winietują, winieta znika po przymknięciu do ok f5.6. Ale przecież nie zawsze winieta przeszkadza...

Ostrość
Test ostrości na przysłonach od f1.4 do f8, wycinki 100% bez żadnej korekty.Dla porównania zdjęcia z 17-40/4 na ogniskowej 35mm

Podsumowanie
35L
- rewelacyjna ostrość już od pełnego otworu przysłony
- bardzo dobra konstrukcja
- b.szybki i cichy AF
- osłona przeciwsłoneczna w komplecie
- bardzo duże winietowanie przy pełnym otworze przysłony
35/2
- mały i lekki
- stosunkowo tani
- w miarę szybki i pewny AF
- mała średnica filtra
- b.dobra ostrość
- brak osłony przeciwsłonecznej w komplecie
- bardzo duże winietowanie przy pełnym otworze przysłony
- zbyt głośna praca af

Przez pewien czas używałem 35/2 równolegle z 85L i efekcie końcowym obrazki z obu szkieł się nie gryzły. Oczywiście przewaga w jasności, ostrości, jakości użytkowania przemawia za wyborem 35L, ale czy warto za tę różnicę płacić 4-krotną różnicę w cenie?