Uwaga... kolejny oszust na CB ! ! !

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michael_key
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 2129

Finał jest.
    Odzyskałem pieniądze
    Moża powiedzieć, że trafiło się jak ślepej kurze ziarno. Z doświadczenia wiem, że to jest mały odsetek... takich finałów sprawy.
    Najważniejsze, że odzyskałem

Komentarz

• soltysh
      Bywalec
      • 2009
      • 135

Czy dobrze liczę, sprawa toczyła się prawie 1,5 roku (od lipca 2010) ? Brawo dla naszych organów ścigania...
      EOS 550D / T17-50 2.8 VC / C50 1.8 / C18-55 3,5-5,6 / C430EX

Komentarz

• MacGyver
        Cenzor
        • 2006
        • 7043

Zamieszczone przez soltysh Zobacz wpis
        Brawo dla naszych organów ścigania...
        To bardziej kwestia obowiązującego prawa niż opieszałości Policji i Prokuratury.
        Wyroki, okresy odwoławcze, zajęcia komornicze, licytacje itd. To wszystko trwa.
        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Merde
          Grzeczny i układny podpis
          • 2008
          • 7756

Zamieszczone przez MacGyver Zobacz wpis
          To bardziej kwestia obowiązującego prawa niż opieszałości Policji i Prokuratury.
          Wyroki, okresy odwoławcze, zajęcia komornicze, licytacje itd. To wszystko trwa.
          Policja też taka całkiem bez winy nie jest. Parę dni temu próbowałem zgłosić kradzież portfela z dokumentami mojej żony.
          Po pona dwóch godzinach czekania i przyglądania jak tam się kompletnie nic nie robi zostałem wpuszczony do pokoju, w którym Pan Policjant zrobił dosłownie wszystko żeby mnie zniechęcić do zgłoszenia, bo to przecież z 50 minut pisania protokołu.
          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Janusz Body
            Moderator
            • 2004
            • 5757

Zamieszczone przez Merde Zobacz wpis
            .... bo to przecież z 50 minut pisania protokołu.
            A jak już ten protokół jest napisany to... trzeba pisać kolejne pismo o umorzeniu dochodzenia z powodu niewykrycia sprawcy. Tak było w moim przypadku - pismo o umorzeniu przyszło po 3 dniach poleconym. (Kradzież roweru z piwnicy)

Zniechęcanie do złożenia doniesienia ma na celu "zwiększenie wykrywalności" ;-)

EDIT: Przypomniało mi się. Jeszcze za czasów milicji zgłosiłem kradzież z podaniem kto ukradł, gdzie mieszka i jak go znaleźć. Znaleźli złodzieja po 4 latach. Martwego. Oczywiście dostałem pismo o umorzeniu z powodu zgonu sprawcy. :-)
            Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,
            Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• MacGyver
              Cenzor
              • 2006
              • 7043

Nie mówię że są bez winy, ale nawet w przypadku dobrej woli i chęci działania szybko to się nie da :-)
              Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Maximo
                Dopiero zaczyna
                • 2010
                • 47

Zamieszczone przez Merde Zobacz wpis
                Policja też taka całkiem bez winy nie jest. Parę dni temu próbowałem zgłosić kradzież portfela z dokumentami mojej żony.
                Po pona dwóch godzinach czekania i przyglądania jak tam się kompletnie nic nie robi zostałem wpuszczony do pokoju, w którym Pan Policjant zrobił dosłownie wszystko żeby mnie zniechęcić do zgłoszenia, bo to przecież z 50 minut pisania protokołu.
                Zgadzam sie, Policja bez winy nie jest. Niedawno chcialem zglosic oszustwo w sprzedazy internetowej. Gdy przyjezdzalem na komisariat(a bylem tam z 5 razy), zawsze "bylo cos".
                To policjant mial wezwanie do kradziezy, to wlasnie przywiezli kogos przesluchuja.
                A najlepiej zebym przyjechal jutro, za tydzien, lub wcale.
                Udalem sie wiec do prokuratury gdzie nielatwo dostalem sie do Pani Prokurator
                , ktorej opowiedzialem zlewczy stosunek policjantow do mojej sprawy.
                Przy mnie wykonala telefon do komendanta owego komisariatu z pytaniem "Jak to sie u Was traktuje petentow itp. ?"
                Zostalem umowiony na konkretna godzine i bardzo zyczliwie przyjety.

Komentarz

• Goomis
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1893

Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz wpis
                  EDIT: Przypomniało mi się. Jeszcze za czasów milicji zgłosiłem kradzież z podaniem kto ukradł, gdzie mieszka i jak go znaleźć. Znaleźli złodzieja po 4 latach. Martwego. Oczywiście dostałem pismo o umorzeniu z powodu zgonu sprawcy. :-)
                  Jakieś 5lat temu koleżance okradli mieszkanie.
                  Dowiedziała się, że to gnojek jej sąsiad (15lat).
                  Podała policji wszystkie jego dane - brakowało w sumie tylko numeru buta i fi..a.
                  Po tygodniu polecony: umorzenie z powodu nie wykrycia sprawcy
                  Cyrk na kołach.
                  Zrobiły z mamą na komisariacie taki burdel, że panowie policjanci jednak odwiedzili wskazaną osobę. Na szczęście rodzinka była na tyle głupia żeby TV z kradzieży zatrzymać dla siebie...
                  5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• Web
                    Coś już napisał
                    • 2005
                    • 76

W biegłym roku zostałem oszukany na Allegro i sprawę zgłosiłem Policji. Podałem wszystkie namiary oszusta, włącznie z jego numerem telefonu, korespondencją e-mail, rachunkiem bankowym itp. Po dwóch miesiącach otrzymałem informację, że sprawa trafiła do prokuratury, a po czterech, że ustalili IP sprawcy, tu podali numer budynku w którym mieszka i poinformowali mnie, że przekazali sprawę prokuraturze w miejscu zamieszkania oszusta... Paranoja!!! Dałem im wszystkie namiary, a oni przez cztery miesiące ustalali IP
                    Pozdrawiam

Komentarz

• SirDuncan
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 122

Zamieszczone przez Web Zobacz wpis
                      W biegłym roku zostałem oszukany na Allegro i sprawę zgłosiłem Policji. Podałem wszystkie namiary oszusta, włącznie z jego numerem telefonu, korespondencją e-mail, rachunkiem bankowym itp. Po dwóch miesiącach otrzymałem informację, że sprawa trafiła do prokuratury, a po czterech, że ustalili IP sprawcy, tu podali numer budynku w którym mieszka i poinformowali mnie, że przekazali sprawę prokuraturze w miejscu zamieszkania oszusta... Paranoja!!! Dałem im wszystkie namiary, a oni przez cztery miesiące ustalali IP
                      Pozdrawiam
                      dane ktore dostarczyles policji zapewne byly falszywe lub stworzone tylko w celu dokonania przestepstwa (email, telefon), a jesli nie to gosc powinien dostac dodatkowe 3 lata za glupote. Konto w banku bylo pewnie na falszywe dane, albo na 'slupa'. Jesli bylo to konto zlodzieja, albo kogos z jego najblizszej rodziny, to kolejne 3 lata za glupote...
                      Tak wiec ustalenie adresu IP moglo wbrew pozorom byc jedyna szansa na wytropienie smierdziela, choc i tu obstawiam, ze jak mial choc troche oleju w glowie, to laczyl sie tylko z kafejek itp - jak nie, to 3 lata za glupote...

co do szybkosci dzialania organow z nieuzasadnionego szacunku dla nich sie nie wypowiem...

sam nascie lat temu (poczatki allegro) kupilem paczke soli za 300zl, a na komisariacie cyrk (chyba juz klasyk):

-gdzie mialo miejsce przestepstwo?
                      -w internecie
                      -a na jakiej ulicy?
                      5D mkII, 20D, C17-40/4L, C24-105/4L, C70-200/4L, C50/1.4, 580EX, 580EXII, A70+WP-DC700

Komentarz

• Web
                        Coś już napisał
                        • 2005
                        • 76

Ustalone przez policję IP jest przypisane do budynku którego numer podałem wraz z innymi danymi

Komentarz

Pracuję...
                        X