-
Bywalec
Stoję właśnie przed takim dylematem tylko jeszcze rozważam tamiego 17-50.
Bawiłem się 17-85 i Tamronem 17-50 i odnoszę te porównania do Tamrona 28-75 niestety nie miałem w ręku 28-135 
Tamron jak dla mnie troche za krótki, AF mimo że chodzi jak wiertarka to wydaje się że jest dużo celniejszy od T 28-75.
Mówicie że 17-85 optycznie słaby... ale zapomnieliście że, można go kupić nowego już od 1100zł i dodać że o dziwo najostrzejszy jest dla 85mm i to przy pełnej dziurze a ja często wykorzystuje 75mm i myslę że F5,6 wystarczy żeby cyknąć portrecik, jak dla mnie przy f2,8 głębia ostrości jest za mała, oczy ostre nos już nie..bez sensu chyba.
Co do C28-135, myślę o nim intensywnie idąc za optyczne.pl widać że współpracując z 20D jest optycznie lepszy od 17-85, a mając długo T28-75 raczej nie będzie mi brakować szerokiego kąta.
Ceny wszystkich są porównywalne, chociaż najtaniej z gwarancją można dostać 17-85. Szybkość AF jest porównywalna, tylko USM zazwyczaj zawsze trafia w punkt a powiedzmy sobie szczerze, po co mi super ostrość która jest pół metra za obiektem, co prawda raz na jakiś czas ale czemu zawsze wtedy kiedy nie trzeba ;-)
Uprawnienia umieszczania postów