kalibrować czy nie?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • agent
    Coś już napisał
    • 2007
    • 71

kalibrować czy nie?

Coś mi nie grało przez ostatni czas, procentowy odpad fotek z canona ef 28/1.8 na 5d, był podejrzanie wysoki, (ok. 40% chybiona ostrość).

Wydrukowałem test charta i zacząłem testy na 2 body 5d i 40d. Wyszło że jest jakiś tam back focus na kilka mm i teraz się zastanawiam, warto się jeszcze użerać z tym obiektywem czy odesłać go do kalibracji na żytnią i czy to znacząco jakoś wpłynie na przyjemność pracy z tym obiektywem?

Czy taki BF jest jeszcze do przyjęcia i na ile dokładna będzie kalibracja na żytniej jeśli wyślę body i obiektyw?

Tutaj sampelki z test charta:

Najpierw 5d:

5d - 28@1.8

5d - 28@2

5d - 28@2.8

Na 40d postanowiłem testować już tylko maksymalny otwór przesłony.
    3x refocus na f1.8:

40d - 28@1.8 (1)

40d - 28@1.8 (2)

40d - 28@1.8 (3)

Testowałem też 50tke f/1.4, na obu korpusach af ostrzy praktycznie idealnie w punkt.

Za to ciekawostka jest też 85/1.8, na 5d pojawia się delikatny BF:

5d - 85@1.8

Natomiast na 40d, jest prawie ok:

40d - 85@1.8

Tego obiektywu jednak nie mam zamiaru wysyłać bo zdaje się że mieszczą się te odchyły w granicach normy. Na co dzień trafia dość celnie.

Co sądzicie?
    ---
    5D + 40D + S14/2.8 + EF 28/1.8 + EF 50/1.4 + EF 85/1.8 + 430EX
  • MoonWind
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 47

Witam

Przepraszam, kolega na poważnie z tą kalibracją?

Gdyby moja Sigma 50/1.4 tak trafiała to uznał bym ją za genialną.
    Zazdroszczę problemu.

Komentarz

• agent
      Coś już napisał
      • 2007
      • 71

MoonWind jeśli to dla Ciebie mały BF, to nie mam pojęcia jak możesz pracować na tej sigmie =) wraz ze wzrostem odległośc BF rośnie, żeby było z życia wzięte:

ostrośc na głowe:

ostrośc na oczy:

ostrość na przedmiot w ręce:

wiadomo, dynamiczne kadry jakiś odsetek błędu jest dopuszczalny, ale żeby 40% czasem ponad 60% zdjęć było przestrzelonych? nie wiem może coś ze mną nie tak, że mi to przeszkadza :P Probowałem ze wspomaganiem AF z lampy i bez, przeważnie ostrość z oczu wędruje gdzieś na uszy. przy shotach z dalsza (jak na pierwszym załączonym obrazku, ostrość była na głowę a GO jest gdzieś w okolicach pasa).
      ---

Komentarz

• Tomek67
        Bywalec
        • 2010
        • 163

Moim zdaniem w tym 5D ta odchyłka z 28mm jest zbyt duża.
        Właśnie kupiłem sobie Nikona 50mm 1.4 i też mam dość podobnie.
        Tzn. niby trafia, ale na styku nieostrości.
        W efekcie fotki nie są do końca ostre,
        gdy AF ciut się pomylili to są już totalnie do niczego.
        Chciałbym mieć body z regulacją,
        bo na dwa jasne obiektywy jakie kupowałem to od razu wszystko do serwisu

Komentarz

• koraf
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1748

Agent wg mnie to co pokazałeś na chartach byłoby do ustawienia ale w puszkach z mikroregulacją, a tak to masz na 28 mm albo BF z 5d albo delikatny ale jednak FF z 40d.
          No Twoim miejscu zrobiłbym kalibrację :-D.
          MoonWind to ja chyba mam megagenialną sigmę gdyż trafia 95% w punkt i to w ekstremalnych warunkach (te 5% to pewnie mój błąd ).

Komentarz

• MoonWind
            Dopiero zaczyna
            • 2010
            • 47

Zamieszczone przez agent Zobacz wpis
            MoonWind jeśli to dla Ciebie mały BF, to nie mam pojęcia jak możesz pracować na tej sigmie =)
            Ja z nią nie pracuje, Sigma leży w szafie. Okazało się, że mam nie podbitą przez sklep gwarancję i póki co nie mogę odesłać jej do serwisu.
            Na fotkach faktycznie wychodzi Ci BF. Tablica tablicą a realne zdjęcie i tak pokazuje prawdę, może dlatego nigdy wcześniej (do czasów Sigmy) nie zrobiłem ani jednego zdjęcia tablicy testowej. Jak zrobiłem dla Sigmy (po przeczytaniu Twojego pierwszego posta) i z tego samego ustawienia dla plasticzka C50/1.8 to można się za głowę złapać jak Sigma mi się gubi. U mnie korekta w body nie pomaga bo mój FF w Sigmie zmienia się dynamicznie wraz ze wzrostem odległości i tak odległości do 1m korekta +10, 2-3m korekta +(18-20), coś dalszego brak skali korekty. Muszę załatwić formalności i odesłać do serwisu w końcu jest na to coś 3 lata gwarancji.

Komentarz

• Bolek02
              Pełne uzależnienie
              • 2010
              • 3225

Zamiast porównywac tablice i się nakręcać lepiej strzelić parę fotek z natury i wtedy zobaczysz czy są zadawalające czy nie. Nie ma sensu wyolbrzymiać problemu jeśli poziom zrobionych fotek jest do zaakceptowania. jak wyślesz body do kalibracji to masz 2-3 tygodnie z głowy
              Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• agent
                Coś już napisał
                • 2007
                • 71

Bolek02 właśnie o to chodzi, że ja cały czas tym obiektywem robię zdjęcia i już mnie zaczyna on irytować. 2-3 tygodnie na kalibracje obiektywu? 2-3 dni chyba
                ---

Komentarz

• ::ART::
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 142

Mam podobnie z 28@1.8. Dla tablicy testowej identycznie. W przypadku zdjęć normalnych mam jakieś 50/50 trafionych. Ostrość wraz ze wzrostem odległości coraz bardziej ucieka do tyłu.
                  Jeśli chodzi o 85 @1.8 to mam identycznie tylko na odwrót. Czyli GO ucieka lekko do przodu ale obiekt mieści się jeszcze w granicach GO.
                  Niektórym osobą oglądającym testy tablicy może się wydawać że tak mały błąd AF jest do zaakceptowania, ale zapewniam że taki błąd rośnie wraz z odległością i w pewnym momencie jest to bardzo uciążliwe a nawet uniemożliwia zrobienie poprawnego ujęcia bo ostrości w ogóle nie ma.

Komentarz

• Strebor
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 242

Zamieszczone przez agent Zobacz wpis
                    Bolek02 właśnie o to chodzi, że ja cały czas tym obiektywem robię zdjęcia i już mnie zaczyna on irytować. 2-3 tygodnie na kalibracje obiektywu? 2-3 dni chyba
                    Właśnie dostałem odpowiedź z serwisu ze kalibracja sigmy to 7-10 dni roboczych czyli w 2 tygodniach powinno się zamknąć
                    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Komentarz

• Bolek02
                      Pełne uzależnienie
                      • 2010
                      • 3225

No mniej wiecej - ja napisałem z lekkim zapasem Znam i takich szczęśliwców co mieli od ręki, ale byli w serwisie osobiście i wczesniej sie umawiali na przyjazd. Jak wysyłasz sprzęt Kurierem to przecież sam transport po 2 dni w każda stonę, ale jak Cię wkurza, to nie masz wyjścia
                      Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

Pracuję...
                      X