nie, nie widziałem tego.... niezłe teksty tam są ;-) Rozumiem że chciałes mi naświetlić problem ff/bf w Sigmach. Wyszedłem z założenia że jak kupie stało ogniskowy obiektyw to mnie ten temat nie będzie interesował bo sobie drobne problemy zniweluje korekcją w samym body - jednak nie jest to takie proste (napisze o tym poniżej).ale pieprzenie!Każdy obiektyw Sigma jest fabrycznie skalibrowany poprawnie i może wymagać korekty jedynie w przypadku nieprecyzyjnego systemu AF aparatu
mam dobry AF w aparacie bo z Canonami chodzi jak trzeba wiec nie widzę powodu żeby go rozregulowywać dla jakiejś sigmy.
Już się przekonałem do wyboru Sigma 20mm f/1.8, ogniskowa mi pasuje, stałka i super światło (będę mógł się też artystycznie wyżywać)
Dziś byłem w salonie firmowym i postanowiłem po testować obiektyw z moim body. No więc nowa sigma która była na stanie miała masakryczny front focus (po maksymalnym skorygowaniu w body +20) nadal był lekki ff. Po podpięciu innego modelu tzw. "na wypożyczanie" miałem domyślnie lekki front focus.
To mnie tylko utwierdza w przekonaniu że nie można kupować sprzętu bez dotykania przed zakupem. Po co nam korekcja w body jak czasami nie jest wstanie skorygować przesunięcia.
Co ciekawe dla testów podłączyłem sigme 35mm i było super, no a przy 10-20mm przy ogniskowej 20mm było dobrze a przy 10mm był znowu front focus.
Mam nadzieję tylko ze ta 20'stka będzie miała tylko mały problem z ff/bf a nie będzie problemów z samym ostrzeniem w punkt AF. Bo też czytałem że czasami idealnie ostrzy na bliskie obiekty, a na dalszy plan nie ma już siły (tego to się już nie skoryguje w body).
pozdrawiam