Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: 10mm czy 20mm?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar Jeronimo
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie 10mm czy 20mm?

Mam dylemat chodzą mi po głowie dwa obiektywy
    - Sigma 10-20 mm f/4-5.6 EX DC HSM (wersja ciemniejsza ze względu na cenę)
    - Sigma 20 mm f/1.8 EX DG Aspherical RF

Chciałbym mieć coś uniwersalnego do krajobrazu i z możliwością fotografowania rodzinnej imprezy (czyli trochę szerszy kąt niż portretówka 50mm).

Posiadam w swojej szklarni teleobiektyw stalkę (nie szukam spacerówki - zooma!) oraz obiektyw typowo portretowy Canon EF 50 mm f/1.8 II (50'tka to trochę wąsko w domu). Jakoś bardziej przepadam za stałkami... za dobrą jakość.

Tak się zastanawiam jak wyglądają zdjęcia całych postaci z ogniskową 20mm. Pewnie przy 10mm to już trochę widać dystorsje i stawianie na brzegu kadru ludzi trochę może ich wygiąć. A jak wygląda sprawa z ogniskową 20mm?
    Przepraszam za lamerskie pytanie ale nie miałem styczności z taką małą ogniskową ;-) (zawszę ciągnęło mnie do tele no i pracowałem w innym systemie z innym cropem).
    Czy mógłby ktoś udostępnić zdjęcia całych postaci (ludzi) z takimi ogniskowymi. Mile widziane komentarze posiadaczy tych obiektywów.

Mam nadzieję że pomoże mi to wybrać jeden z tych obiektywów. Narazie mam dylemat czy super jasny z fajna GO czy też bardzo szeroki...

pozdrawiam

Domyślnie

te obiektywy mają chyba trochę różne zastosowania.
    Mam sigmę 10-20 i ona się do wnętrz małych średnio nadaje, Do architektury jest super, kościoły, teatry, duże powierzchnie - statyw- długi czas...., Ten obiektyw nie bardzo nadaje się do focenia w domciu imprez rodzinnych.
    20/1,8 nie miałem, ale ten z kolei to właśnie wydaje się być bardziej do domku, małe wnętrza, krótki czas - wyższe ISO..
    tak mi się zdaje..
    pozdr.
    s.
    gg: 6096145

Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

thx za opinie!
    Może nie do końca sie dobrze wyraziłem z tym fotografowaniem imprez rodzinnych... chodzi raczej o jakieś sporadyczne fotki do "albumu rodzinnego" (a nie jakieś masowe fotografowanie typu ślub czy inne imprezy).

sweetek a już pomijając przesłonę (jasność obiektywów) to jak wygląda fotografowanie ludzi z ogniskową 20mm? (no wiesz dystorsja beczkowa, widać to mocno?)

Domyślnie

parę razy mi się zdarzyło, nie jest to dobry pomysł, a przynajmniej nie z małej odległości. Wydaje mi się, że taka ogniskowa skraca perspektywę i ludzie dostają "niezdrowych" proporcji. Długie nosy to nie jest aż taki problem, gorzej bo krótkie/długie nogi, szerokie i długie ręce...
    Brak proporcji.
    Ale już z odległości paru metrów (5-7) daje radę, ale wtedy to nie wiem czy ma to sens...
    Ale ja jestem amatorem...
    10-20 to idealny obiektyw do architektury - według mnie..
    pozdr.
    s.
    gg: 6096145

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

Tutaj masz ok. 27 tys zdjęć z canona 10-22 na róznych ogniskowych
    http://www.flickr.com/photos/tags/Ca...022mmf3545USM/
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    Tutaj masz ok. 27 tys zdjęć z canona 10-22 na róznych ogniskowych
    http://www.flickr.com/photos/tags/Ca...022mmf3545USM/
    nie o canona pytałem ale wlk thx. Wiem ze ta strona jest znana ale można zapomnieć ... dzięki za przypomnienie. Wpisałem sobie te sigmy które mnie interesują i wyskoczyło duuużo zdjęć. Nie wiem czy mi pomogły przy wyborze ale wiem jedno że nie można mieć wszystkiego w jednym

Cytat Zamieszczone przez sweetek Zobacz posta
    parę razy mi się zdarzyło, nie jest to dobry pomysł, a przynajmniej nie z małej odległości.
    Obejrzałem sobie na flickr.com dużo fotek i sam nie wiem co myśleć. Bardziej chyba mnie korci ten jasny 20mm f/1.8 bo fajnie można artystycznie się pobawić z GO...
    Znalazłem m.in. taka fotke (uwaga golizna!) http://www.flickr.com/photos/rterborg/4745109111/ i najciekawszy jest podpis pod zdjęciem...

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

na cropie czy ff

Sigma 20 mm f/1.8 EX DG Aspherical RF na FF
    http://wojciech.grzanka.pl/2010/02/0...nej-klatce-ff/
    tu masz kilka fajnych przerysowań 20mm

zalerzy czego wiecej bedziesz robił krajobrazu czy rodzinnych

ale skoro sporaczycznie rodzinne to zoom
    zobaczysz 20mm jak spodoba sie dokupisz 20/1.8

pozd.

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

jak dla mnie, to te obiektywy się doskonale uzupełniają - 10-20 jest szeroki, no i obejmuje fajny zakres, natomiast 20/1.8 jest mega jasny i napewno bije 10-20 na głowę jakością obrazu. Także wybór musisz podjąć biorąc pod uwagę zastosowanie. Krajobraz - 10-20. Portret i reportaż - 20/1.8.
    10mm to potężnie szeroki kąt, więc mo ludzi niekoniecznie (tzn. do naturalnych zdjęć ludzi, bo do kombinowania idealny). 20mm na cropie to bardzo fajna ogniskowa - właściwie do wszystkiego.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jeronimo Zobacz posta
    a już pomijając przesłonę (jasność obiektywów) to jak wygląda fotografowanie ludzi z ogniskową 20mm? (no wiesz dystorsja beczkowa, widać to mocno?)
    Akurat S20/1.8 ma ladnie skorygowana dystorsje na FF, a na cropie to wogole super.

Kurde mam mase fotek z 20/1.8 ale nic do pokazania publicznie :/
    Masz tu dwa jako-tako do oceny, jak ma byc do FF to polecam, jak to Cropa to hmm no nie wiem.

pelne klatki.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jeszcze takie:

APSC to sobie trzeba wykadrowac 1.6x:
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 06-07-2010 o 00:33 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    APSC to sobie trzeba wykadrowac 1.6x:
    ta fota jest genialna i to chyba własnie docelowe zastosowanie tego szkła

@siudym powiec mi jak w tym af chodzi bo to bez hms ?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów