Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Wątek: obiektyw uniwersalny

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Po pierwsze nie wiadomo, czy sprzedawca uczciwie przestawia sprawę, czyli czy rzeczywiście tak jest, że nie przejawia takich problemów. Podejrzewam, że raczej piszę prawdę.
    Jeśli założymy, że tak jest to z Twoim body będzie podobnie. Będziesz miał dobrze złożony zestaw. Ja bynajmniej tak miałem ze swoim Tamronem podpiętym poprzednio do 450D, potem 40D. Obecnie z 50D również jest idealnie pod tym względem.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Aglomeracja Poznańska

Domyślnie

tamron 17-50 - nie ma nic innego za taka cene
    no moze jeszcze sigma 17-50, 17-70

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tamron 17-50/2,8 to fajne szklo w przyjaznej cenie. Ja za swojego miesięcznego z pełną gwarancją dałem 1000 zl i nie żałuje, bo to dobrze ulokowana kasa.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Domyślnie

Witam. Niedawno miałem podobny problem. Z tym że przesiadałem się z Tamrona 17-50 (też ostrego) i szukałem czegoś o trochę dłuższym końcu. Padło na Sigmę 24-70 2,8.
    Zastanawia mnie dlaczego Sigmy mają taką złą passę- ostrością, kolorami bije tamrona na głowę. Jakością wykonania w wersji EX również- nie zasysa śmieci jak tamron-solidny kawałek szkła.
    Prędkość ostrzenia taka sama - jak dla większości użytkowników wystarczająca (onanistów sprzętowych oczywiście zadowoli jedynie czerwony napis Ultrasonic .
    Sigmę używaną można kupić za 1000 zł - może pomyśl o takim obiektywie.
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojtass72 Zobacz posta
    ..............Zastanawia mnie dlaczego Sigmy mają taką złą passę..................
    Odpowiedź znajdziesz w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22308
    Możesz się jedynie cieszyć, że trafiłeś na dobry egzemplarz Sigmy za równo pod względem jego własności optycznych jak i współpracy z Twoim body.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Domyślnie

Czytałem ten i wiele innych wątków, prawda jest jedna - na forum piszą z reguły ci co mają jakieś problemy. Jak u kogoś sprzęt hula to to raczej się nie odzywa.
    A problemy mają zarówno sigmy, tamrony jak również canony (jak by ktoś patrzył pod względem ilości postów to okazało by się że canon to najbardziej zawodny sprzęt).
    Ja generalnie sigmę polecam jako tani i dobry obiektyw.
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Niestety Tamron optyką i niezawodnością biję tę Sigmę na głowę. Były co prawda przypadki, że Tamrony szwankowały pod względem zamocowania przedniego pierścienia ale to już historia. Jest duzo lepszy od Sigmy pod wzgledem celności i podczas ostrzenia nie zachowuje sie jak wiertarka
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Niestety Tamron optyką i niezawodnością biję tę Sigmę na głowę...
    Nieprawda. Niestety Tamron to również jedna wielka loteria jakościowa,
    jest tylko jeden sprzedawca u którego kupiłbym Tamrona ;-)

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Coś już napisał Awatar malwes
    Miasto
    okolice Warszawy

Domyślnie Odp: obiektyw uniwersalny

Żeby nie mnożyć wątków pozwoliłam sobie podpiąć się pod ten dawny temat.
    Do tej pory fotografowałam Canonem 400D i jako "uniwersalny" miałam podpięty Tamron 17-50/2.8. Niedawno zmieniłam body na canona 60d...i w pierwotnych planach chciałam czterysetkę sprzedać ale zostaje w bliskiej rodzinie dla osoby, która chciałaby zacząć uczyć się robić zdjęcia i nie używała wcześniej lustrzanek (Powershot 620 ustawiony głównie na auto ).
    Ponieważ z moich doświadczeń, KITowy obiektyw do 400D jest bardzo kiepski (ja go bardzo nie lubiłam tak bardzo, że nie byłam w stanie używać go w ogóle) i nie chciałabym zniechęcić nim nowego użytkownika. Chciałabym dokupić więc coś uniwersalnego na początek do tej 400D i nie wydać dużo bo w perspektywie roku wolałabym raczej kupić lepsze szkła do mojego 60D i wtedy oddać Tamrona "uczniowi".
    I zastanawiam się jaki najlepszy ruch wykonać....kusi mnie 50 1.8. II bo jest naprawdę tani a ja nie mam gwarancji, że uczeń "załapie bakcyla". Rozważałam 50 1.4 bo i sama chętnie pobawiłabym się tą stałką ale po zakupie nowego body nie chciałabym chwilowo wydawać kolejnego 1.000-1.500zł. Myślicie, że zakup 50mm 1.8. byłby przejściowo dobrym rozwiązaniem?
    Nowy użytkownik 400D będzie głównie focić dzieci, ogród, trochę leśnych spacerowych klimatów. Stałka może tutaj nie jest uniwersalna ale docelowo Tamron załatwi mu sprawę i portretów i krajobrazów tylko, że to będzie pewnie już w nowym roku

Pozdrawiam, Malwes
    Ostatnio edytowane przez malwes ; 01-08-2012 o 11:34

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie Odp: obiektyw uniwersalny

Daj "uczniowi" 400 razem z kitem (nawet jeśli to stara wersja bez stabilizacji). Na początek i jako przejściówka na czas oczekiwania na Twojego tamrona wystarczy. Tym bardziej, że "uczeń" dotychczas używał kompaktu i nawet z najpodlejszym szkłem podpiętym pod 400D efekty powinny go powalić. 50/1.8 na początek odradzam - zbyt wąsko pod 400D jak dla amatora.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów