Za moment będzie rok jak zadałem pytanie i jak widzę same domysły żadnych konkretów , jak widzę najlepsze odpowiedzi przy tego typu pytaniach to "jak dobrze przypominam sobie" / "gdzieś czytałem" .......... nie wiem dla czego tak się dzieje ale zawsze są właśnie takie odpowiedzi jak nikt nie wie jak rozkminić dany temat. Ja drążyłem i męczyłem w wolnych chwilach zagadnienie i od kilku dni znam rozwiązanie tego problemu , żeby ułatwić tym co lubią wiedzieć (wielki szacunek dla ludzi tego typu ) podzielę się i obalę przy tym kilka idiotycznych mitów z tym związanych , zaznaczę że odpowiedzi w tym temacie ze strony pomoc tech .canon polska (hehehehe) również nie było , błądzili odpowiedziami nie mając pojęcia o czym piszą (zresztą tak jak ze wszystkim) ,ale do rzeczy :
Po pierwsze do odczytania informacji typu Focus Distance lub Odległość od Przedmiotu zapisanych w meta danych "ExiF" przez aparat canon Eos 50D nie potrzeba żadnych specjalnych softów jak ściemniali w odpowiedzi z Pomocy tech. canon , wystarczy windowsowski podgląd właściwości zdjęcia , po drugie żeby te odległości się znalazły w Exif nie potrzeba bug wie jakich szkieł z USM (hehehehe) , nawet z nie systemowymi szkłami te informację się tam znajdą , uda się to każdemu po przez edycję CR2 za pomocą wtyczki camera RAW w wersji 5.6 i w górę , wcześniejsze wersje ACR nie umożliwiają zapisanie tych informacji , to i kłopot z głowy mam nadzieję że nikogo nie uraziłem , jeśli tak sorki wielkie nie świadomie , a czy to się komuś przyda hmhmh liczę że są podobni do mnie co lubią wiedzieć czasami o takich rzeczach jaka odległość była od obiektu .i zaoszczędzą kilka dnina szukanie informacji Pozdrawiam serdecznie wszystkich