Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Eos 50D Info w exif "odległość od obiektu"

Domyślnie

Za moment będzie rok jak zadałem pytanie i jak widzę same domysły żadnych konkretów , jak widzę najlepsze odpowiedzi przy tego typu pytaniach to "jak dobrze przypominam sobie" / "gdzieś czytałem" .......... nie wiem dla czego tak się dzieje ale zawsze są właśnie takie odpowiedzi jak nikt nie wie jak rozkminić dany temat. Ja drążyłem i męczyłem w wolnych chwilach zagadnienie i od kilku dni znam rozwiązanie tego problemu , żeby ułatwić tym co lubią wiedzieć (wielki szacunek dla ludzi tego typu ) podzielę się i obalę przy tym kilka idiotycznych mitów z tym związanych , zaznaczę że odpowiedzi w tym temacie ze strony pomoc tech .canon polska (hehehehe) również nie było , błądzili odpowiedziami nie mając pojęcia o czym piszą (zresztą tak jak ze wszystkim) ,ale do rzeczy :
    Po pierwsze do odczytania informacji typu Focus Distance lub Odległość od Przedmiotu zapisanych w meta danych "ExiF" przez aparat canon Eos 50D nie potrzeba żadnych specjalnych softów jak ściemniali w odpowiedzi z Pomocy tech. canon , wystarczy windowsowski podgląd właściwości zdjęcia , po drugie żeby te odległości się znalazły w Exif nie potrzeba bug wie jakich szkieł z USM (hehehehe) , nawet z nie systemowymi szkłami te informację się tam znajdą , uda się to każdemu po przez edycję CR2 za pomocą wtyczki camera RAW w wersji 5.6 i w górę , wcześniejsze wersje ACR nie umożliwiają zapisanie tych informacji , to i kłopot z głowy mam nadzieję że nikogo nie uraziłem , jeśli tak sorki wielkie nie świadomie , a czy to się komuś przyda hmhmh liczę że są podobni do mnie co lubią wiedzieć czasami o takich rzeczach jaka odległość była od obiektu .i zaoszczędzą kilka dni na szukanie informacji Pozdrawiam serdecznie wszystkich

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Pierwszy raz wchodzę w ten wątek, ale nie dziwię się, że nie otrzymałeś wcześniej od nikogo celnej podpowiedzi skoro sam (do wczoraj) nie określiłeś dość precyzyjnie o co chodzi. Pisząc, że 50d nie zapisuje shooting distance info jednoznacznie sugerujesz, że opierasz swoje obserwacje na plikach surowych (CR2) prosto z puszki i że sprawdziłeś to na podstawie przynajmniej kilku programów przeznaczonych do ich odczytu (z DPP Canona włącznie) - co wszyscy tu jak przypuszczam w dobrej wierze przyjęli za pewnik. Teraz dopiero oznajmiasz, że wczęśniej ograniczyłeś się do samego ACRa a w innych programach, owszem testowałeś, ale dopiero JPEGi! z tegoż ACRa pochodzące.

Przedstawiłeś niedoskonałość ACRa (starszej wersji) jako usterkę sprzętu - ot co.
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amadeusz2007 Zobacz posta
    ...wystarczy windowsowski podgląd właściwości zdjęcia , po drugie żeby te odległości się znalazły w Exif nie potrzeba bug??? wie jakich szkieł z USM (hehehehe) , nawet z nie systemowymi szkłami te informację się tam znajdą , uda się to każdemu po przez edycję CR2 za pomocą wtyczki camera RAW w wersji 5.6 i w górę...
    Pozdrawiam serdecznie wszystkich
    To dziwne, ale w moim przypadku Windowsowy podgląd
    nie podaje info o odległości, podczas gdy Camera RAW oraz Bridge
    zaokrągla do 0,3m wartość którą Exiftool podaje dokładnie jako 0,28.

A że nie trzeba do tego super szkieł L czy USM only, to wiadomo,
    i takie info już ktoś Ci wcześniej zapodał, pisząc że:

Cytat Zamieszczone przez MaciekH Zobacz posta
    Nie wszystkie szkła Canona przekazują odległość i niektóre szkła niesystemowe mają ten ficzer. Nigdy się w sumie nie doszukiwałem w exifach takich rzeczy więc spytam z ciekawości do czego potrzebna Ci ta informacja?
    Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów