Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Eos 50D Info w exif "odległość od obiektu"

Mieszany widok

Domyślnie Eos 50D Info w exif "odległość od obiektu"

Problem polega na tym iż w metadanych ( exif ) mój Eos powinien zapisywać wartości "Odległość od obiektu" i podawać szczegółowe info na ten temat , w rzeczywistości jest inaczej , mianowicie :
    - albo informacji "Odległość od obiektu" nie ma wcale w exif
    - a jak już widnieje to za "Odległość od obiektu" nie ma żadnej wartości (informacji)
    Sprawdzałem exif_y za radą "Pomocy tech. Canon" w programie ZoomBrowser ,
    jak również w Opanda IExif ,PhotoME ,Exif Reader , bez rezultatu to samo co w właściwościach Windowsa , czyli informacji tych nie ma
    Liczę że ktoś odpowie na to dziwne zjawisko tym samym pomoże , za co z góry wielkie dzięki
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez amadeusz2007 Zobacz posta
    Problem polega na tym iż w metadanych ( exif ) mój Eos powinien zapisywać wartości "Odległość od obiektu" i podawać szczegółowe info na ten temat , w rzeczywistości jest inaczej , mianowicie :
    - albo informacji "Odległość od obiektu" nie ma wcale w exif
    - a jak już widnieje to za "Odległość od obiektu" nie ma żadnej wartości (informacji)
    Sprawdzałem exif_y za radą "Pomocy tech. Canon" w programie ZoomBrowser ,
    jak również w Opanda IExif ,PhotoME ,Exif Reader , bez rezultatu to samo co w właściwościach Windowsa , czyli informacji tych nie ma
    Liczę że ktoś odpowie na to dziwne zjawisko tym samym pomoże , za co z góry wielkie dzięki
    Dodam iż występuje to z obiektywami OR canon
    Ostatnio edytowane przez amadeusz2007 ; 05-07-2010 o 13:10 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

A czy przypadkiem te dane nie są podawane (wyłącznie) przez obiektywy firmy Canon (i to chyba tylko serii L)?
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Patryk_mirek Zobacz posta
    A czy przypadkiem te dane nie są podawane (wyłącznie) przez obiektywy firmy Canon (i to chyba tylko serii L)?
    Tak i owszem doskonale wiem o tym , ze szkiełka L również te info nie wychodzi , pomoc tech sugerowali na początku że wina może być nap. z lampą nie kompatybilną nie trafili bo podpinam tylko 580 EX

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Info o odległości z tego co pamiętam podaje każdy obiektyw Canona z pierścieniowym USM, nie tylko eLki.

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Nie wszystkie szkła Canona przekazują odległość i niektóre szkła niesystemowe mają ten ficzer. Nigdy się w sumie nie doszukiwałem w exifach takich rzeczy więc spytam z ciekawości do czego potrzebna Ci ta informacja?
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amadeusz2007 Zobacz posta
    ...wystarczy windowsowski podgląd właściwości zdjęcia , po drugie żeby te odległości się znalazły w Exif nie potrzeba bug??? wie jakich szkieł z USM (hehehehe) , nawet z nie systemowymi szkłami te informację się tam znajdą , uda się to każdemu po przez edycję CR2 za pomocą wtyczki camera RAW w wersji 5.6 i w górę...
    Pozdrawiam serdecznie wszystkich
    To dziwne, ale w moim przypadku Windowsowy podgląd
    nie podaje info o odległości, podczas gdy Camera RAW oraz Bridge
    zaokrągla do 0,3m wartość którą Exiftool podaje dokładnie jako 0,28.

A że nie trzeba do tego super szkieł L czy USM only, to wiadomo,
    i takie info już ktoś Ci wcześniej zapodał, pisząc że:

Cytat Zamieszczone przez MaciekH Zobacz posta
    Nie wszystkie szkła Canona przekazują odległość i niektóre szkła niesystemowe mają ten ficzer. Nigdy się w sumie nie doszukiwałem w exifach takich rzeczy więc spytam z ciekawości do czego potrzebna Ci ta informacja?
    Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie

Domyślnie

MaciekH, masz lampę z E-TTL II więc powinieneś wiedzieć po co przekazanie do body odległości ostrzenia.

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    MaciekH, masz lampę z E-TTL II więc powinieneś wiedzieć po co przekazanie do body odległości ostrzenia.
    Tylko że odległość jest brana pod uwagę wyłącznie wtedy,
    gdy palnik lampy jest ustawiony na wprost.
    Jeśli palnik jest odchylony w jakimkolwiek kierunku,
    ta wartośc jest ignorowana przez system E-TTL II.

Pozdrówka!

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Polska /Warszawa

Domyślnie

Szukając kiedyś program który podaje Odległośc do obiektywu nie od a do jest Lightroom po rozwinieciu Metadantych i zaznaczeniu Exif.
    Szukałem takiego czegoś bo okazało się że jeżeli ni trafiałem w punk AF-em to miałem nieostre fotki i wtedy ta odległośc była kosmiczną suma - cyfrą a nie sigmą.

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wlodas Zobacz posta
    Szukając kiedyś program który podaje Odległośc do obiektywu nie od a do jest Lightroom po rozwinieciu Metadantych i zaznaczeniu Exif.
    Szukałem takiego czegoś bo okazało się że jeżeli ni trafiałem w punk AF-em to miałem nieostre fotki i wtedy ta odległośc była kosmiczną suma - cyfrą a nie sigmą.
    Bez urazy, ale czytasz czasami to co piszesz zanim naciśniesz "zatwierdź odpowiedź"???
    Ja nie kumam "o so chosi" w powyższym, ale może... ja jakiś inny jestem

Pozdrówka!

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów