Eh te odbicia - prześladują mnie Na cyberfoto był podobny wątek, gdzie pisałem na temat odbić - niestety cyberfoto leży i nie mam jak dać linka do tego wątku W skórcie - w zdecydowanej większości przypadków nie wystarczy zrobić odbicia lustrzanego, gdyż takie odbicie będzie nienaturalne. Oczywiście może być tak, że sztuczne odbicie, uzyskane na etapie postprocessingu na zasadzie odbicia w pionie, będzie poprawne. Ale będzie to dotyczylo przemiotów, ktorych widoczna (odbijana) część będzie płaska, ustawiona prostopadle do osi optycznej obiektywu i prostopadle do podłoża.

Na powyższym przykłądzie odbicie niestety nie jest poprawne - butelka jest lekko przekrywiona i odbicie też powinno być lekko przekrzywione, ale wg tej samej perspektywy, co butelka - czyli odwrotnie niż na zdjęciu. A tego nie uzyska się bez większych manipulacji.

Też na szybko - przerabiane z odbicia VanMurdera:

Proponuje wziąc lustro, połóżyć sobie na biurku i kłaść na nie różne przedmioty i patrzeć jak się zachowuje odbicie widziane pod różnymi kątami. Będzie doskonale widać w czym rzecz

Warto też poeksperymentować ze zdjęciami stosując różne płaszczyzny odbijaące. Lustro kiepsko się nadaje, bo odbija wszystko jak leci i jest "za dokładne". Z tego co czytałem/widzialem, idealnie nadaje się biała i czarna lustrzana pleksi, a także woda. Odbijać może nawet papier satynowy lub błyszczący. Poniższe delikatne odbicie zostało uzyskane w naturalny sposób na tekturze piankowej (gładka, matowa powierchnia):