Pokaż wyniki od 21 do 30 z 103

Wątek: Filtr AA

Widok wątkowy

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SAM
    Andee, moje powyższe pytanie pozostaje aktualne.
    Wytłumaczyłeś mi to co wiedziałem, że soczewki (czy też mikrosoczewki) mogą powodować abberacje.

Natomiast nie ma słowa jak mikrosoczewki powodują blooming. Wg. mnie zjawisko to zależy wyłącznie od natężenia światła padającego na sensory. Po przekroczeniu pewnej wartości charakterystycznej dla danej matrycy następuje efekt nasycenia konkretnego sensora i to co jest istotą bloomingu, do częściowego naładowania sensorów-sąsiadów. Efekt bloomingu występuje oczywiście najczęściej tam gdzie jest bardzo, bardzo jasno, ale widoczny jest dobrze dopiero w miejscach kontrastowych przybierając efekt otoczki. Bardzo podobnie wyglądają abberacje chromatyczne powodowane podłą jakością obiektywów (brak soczewek o niskim współczynniku dyspersji). Abberacje chromatyczne są zjawiskiem czysto optycznym i można je wyeliminować tylko stosując lepiej skorygowany obiektyw. Natomiast, aby usunąć blooming, wystarczy zmienić parametry ekspozycji i otoczka znika.

Co ty na to ?
    Przeciez odpowiedzialem...

Cytuje:

"Soczewki maja to do bloomingu ze sa jego glownym sprawca, wlasnie przez kumulacje fotonow, efekt bloomingu wystepuje przy przepelnieniu komorki sensora."

Mikrosoczewki nie powoduja efektu aberracji lecz go wzmacniaja, przez to obiektyw ze znikoma aberracja staje sie w niektorych przypadkach bardzo aberrujacym lub raczej bardzo wzmacniajacym efekt bloomingu... Kazdy obiektyw aberruje chromatycznie, nawet APO, APO nie oznacza braku aberracji lecz stopien jej korekcji.
    Ostatnio edytowane przez Andee ; 09-11-2005 o 13:27
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Uprawnienia umieszczania postów