Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Czym czyścicie styki?

Domyślnie Czym czyścicie styki?

Witam... Ledwo kupiłem Canona 450d z kitem, a już problemy... Wyskakuje mi error 01 (błąd komunikacji aparat<=>obiektyw). Przeczytałem masę wątków w internecie na temat możliwych przyczyn i prawdopodobnie będę musiał oddac aparat do gwarancji. Jednak zanim to zrobię, chcę dla świętego spokoju przeczyścić styki bardziej niż "ściereczką". I tu pojawia się moje pytanie: czym i w jaki sposób, aby nic nie uszkodzić? Czy dobrym pomysłem jest zamoczenie w spirytusie patyczka (takiego jak do uszu) i "pogmerania" nim w stykach? Jeśli tak, jaki to ma być spirytus? I gdzie można taki dostać (apteka, elektroniczny, czy może monopolowy :P ). I pytanie zapewne głupie i śmieszne-woda utleniona to raczej zły pomysł? :P

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Do czyszczenia styków wszelkiego rodzaju stosuje preparaty KONTAKT 60 , KONTAKT U lub S, znajdziesz w sklepie z elektroniką, możesz zajrzeć do sklepu z gratami do samochodów tam tez znajdziesz preparaty do czyszczenia styków.
    Jeżeli chodzi o alkohol , to tego z apteki ci nie polecam, jest skażony solami salicylanu i po wyschnięciu pozostawia biały nalot, w sklepie z elektroniką też powinieneś dostać alkohol izopropylowy, wody utlenionej nie polecam.

Bywalec Awatar zbirr

Domyślnie

do czyszczenia styków nie powinno się stosować niczego co zawiera wodę w znacznym stopniu, więc woda utleniona jak najbardziej odpada. Sam czyściłem nieraz styki izopropylowym alkoholem i nic złego się nie działo, spirytusem nie próbowałem. Za wikipedią http://pl.wikipedia.org/wiki/Alkohol_izopropylowy IPA jak najbardziej się nadaje. Są też środki w spraju kontakt IPA, Kontakt S itp chyba na bazie ipa. no i oczywiście na patyczek i delikatnie z tym czyszczeniem.
    pozdr.

Domyślnie

Taa najlepiej jeszcze kupić zestaw do czyszczenia styków za wartość obiektywu ;]
    Od zawsze (jak mi się przypomni) to wycieram koszulką co mam na sobie i nic się nie dzieje. Jak ci wyskakuje błąd przy nowym aparacie to na 99% i tak poleci do serwisu.

Coś już napisał

Domyślnie

Używam systemu EOS od kilkunastu lat i nigdy nie czyściłem żadnych styków...

Początki nałogu Awatar piotrek72t
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Myślę, że przepis jest prosty.....jak najczystszy spirytus
    Piotr Talarczyk
    1ds III 1d

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Spyryt, najlepiej od ruskich z bazaru.
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Domyślnie

Ok, więc jeśli czyszczenie nie pomoże, będę musiał zanieść na gwarancję... Tylko problemem jest to, ze trudno mi ustalić przy jakich parametrach aparat się zawiesza... na pewno przy skrajnej ogniskowej (18), ale nie jest to reguła... Próbowałem kombinacji z Is, AF, przysłoną i czasem migawki, trudno to wyczuć... A w sklepie muszę pokazać na czym polega usterka Dla pewności-aparat zanieść do sklepu (Media marktu), oni już go wyślą gdzie trzeba? I jeszcze jedno-długo czeka się na naprawę? Wiem że zależy od usterki, ale działają w miarę sprawnie, czy potrafi się to ciągnąć miesiącami?

Domyślnie

Może to problem z obiektywem. W mojej 40D z obiektywem 17 - 85 wyskakuje błąd wskazujący na błędną komunikacje aparat - obiektyw. Lecz po moich próbach kiedy wychodzi błąd stwierdzam, że w moim przypadku uszkodzeniu uległa przysłona w obiektywie. Skleja się. Sprawdź u siebie, body z jakimś innym obiektywem.

Domyślnie

Przy błędzie zauważyłem że z aparatu wydobywa się warczenie. Właściwie to zdaje mi się ze to bardziej od strony obiektywu. Co 2-3 sekundy takie powarczenie, jakby autofocus chciał się ruszyć mimo zablokowania. Ale jako, że jest to kit, nie sprawia mi to różnicy czy wina aparatu czy obiektywu-do gwarancji leci cały zestaw. Body z innym obiektywem mógłbym spróbować, jak odkryję kiedy aparat się wiesza...a nie mogę do tego dojść :/ Jakby to było całkowicie losowe...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów