Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Problem z FF Canon 50D + sigma 70-200 2.8 APO HSM

Domyślnie Problem z FF Canon 50D + sigma 70-200 2.8 APO HSM

Witam wszystkich.
    Bardzo proszę o radę co z tym fantem zrobić.
    Dwa dni temu stałam się "szczęśliwym" posiadaczem D50 i sigmy jak w temacie. Niestety po pierwszych próbach w plenerze stwierdziłam że większość zdjęć nadaje się niestety do kosza. Dokonałam standardowych testów na FF i BF. Wyniki jak widać w załączeniu bardzo mnie rozczarowały. Jak dla mnie FF jak nic.
    Moje pytanie. Co dalej z tym fantem? Jak sprawdzić czy to wina puszki czy szkła? Jedno i drugie nówka. Czy jechać z powrotem do sklepu i sprawdzić u nich z jakimś canonem aby ewentualnie wykluczyć wadę puszki czy sigmę do kalibracji? Jak to waszym zdaniem powinno wyglądać.
    Nie był to jak na mają kieszeń tani zakup a cieszyć się jakoś nie potrafię z efektów. Może jest inny problem którego ja jako nowy użytkownik canona nie dostrzegam a może wg was nie widać problemu?
    Dodam, że dla mnie przysłona 2.8 dla której tak naprawdę kupiłam ww obiektyw ma duże znaczenie i jest dość często wykorzystywana a przy takim FF to raczej kiszka
    Test przeprowadziłam zgodnie z zaleceniami (pełna dziura, max ogniskowa , 45 st itd)

Bardzo proszę o opinie, Sprawa dość pilna.
    Z góry dziękuję.

w Załączeniu zdjęcia z testu.

Coś już napisał

Domyślnie

A używałaś regulacji AF w aparacie??

Domyślnie

znajomosc z aparatem rozpoczalbym od lektury instrukcji obslugi

Początki nałogu Awatar fleder
    Miasto
    mazowsze

Domyślnie

50d ma tę magiczną mikroregulację, więc spróbowałbym pomanewrować tymi ustawieniami. Jeśli badania przeprowadziłaś zgodnie z metodologią to masz tego FFa, zajrzyj do instrukcji 50d, popróbuj i daj znać jak poszło.
    Powodzenia!
    5D, stałki, zoomy

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Musisz regulować z poziomy body. Nie jest to duży błąd ostrzenia, więc zakres regulacji powinien to objąć.

Domyślnie

Bardzo wam dziękuję za wszystkie rady. Zastosowałam się do wszystkich uwag. Instrukcja poszła w ruch. Regulacja AF również. Niestety przesunięcię AF nawet na max 20+ nie poprawiła znacząco ostrości. Jest na pewno troszkę lepiej ale to niestety jeszcze nie to
    Co proponujecie dalej? Jak myślicie? Wina puszki czy szkła? Próbować wymienić obiektyw? Nie ukrywam, że trochę mnie to podłamało
    Bardzo liczę na waszą pomoc.
    Pozdr.

Początki nałogu Awatar fleder
    Miasto
    mazowsze

Domyślnie

W takim wypadku następnym racjonalnym krokiem byłoby podpięcie innego obiektywu i sprawdzenie co się będzie działo. Jeśli będzie ok - Sigma do zwrotu.
    5D, stałki, zoomy

Domyślnie

Dzięki fleder. Jak najszybciej walę do sklepu, niech dają coś innego do sprawdzenia. Mam nadzieję, że w razie czego wymienią lub będę mogła zwrócić.

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Domyślnie

Front focusa regulowałaś na +20? Nie powinno być in minus? Próbowałaś?

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fleder Zobacz posta
    50d ma tę magiczną mikroregulację...
    dosłownie magiczną... powinno pomóc z dograniem puszki ze szkiełkiem, ale ta magczność może też się przejawiać tym, że za jakiś czas i tak zacznie pływać - przerabiane na tym forum

a jeśli to nie pomaga to masz możliwość skorygowania puszki i szkła w Sigma Service, chociaż z FAQ czytamy:

Obiektywy marki Sigma opuszczając linię produkcyjną nie są obarczone żadnymi usterkami technicznymi. Wszelkie fluktuacje optymalnej rozdzielczości punktu ostrości podczas pracy w trybie AF lustrzanek cyfrowych (front focus lub back focus) wynikają wyłącznie z niedoskonałości samego body. Obiektywy Sigma są fabrycznie regulowane tak, aby prawidłowo współpracować z lustrzankami analogowymi i cyfrowymi producentów, do których są dedykowane, a zakres AF znajduje się w granicach oferowanej przez nie głębi ostrości. Pomiędzy pojedynczymi egzemplarzami obiektywów jak i pojedynczymi egzemplarzami lustrzanek zdarza się, iż granice tolerancji mają stosunkowo dużą rozbieżność, jednak jest to zjawisko całkowicie normalne. W tej kwestii znane jest m.in. stanowisko firmy Canon, która jasno stwierdziła, iż model D-SLR 300D nie nadaje się do prawidłowego testowania optymalnego punktu ostrości w trybie AF. Dodatkowo jeżeli body ma podobny problem z innym obiektywem, to bezwględnie należy udać się do serwisu autoryzowanego posiadanej lustrzanki w celu jej optymalnej regulacji.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów