co do heliosów to najbardziej mi odpowiadają 44-2 i 44-3 MC, inne jakoś mi nie podchodzą.
Pamiętać należy również o tym że były przynajmniej 2 zakłady które produkowały te szkiełka, i tutaj pojawia się kilka legend w których jest i może ziarno prawdy. Po nr można odszyfrować datę produkcji. Jak ktoś znajdzie linka to proszę o podesłanie bo nie mogę znaleźć, a kiedyś miałem.
Pkt 1. Należy wystrzegać się szkieł poniedziałkowych bo wiadomo, socjaliści zapili przy okazji świat robotniczych czy na dożynkach i w poniedziałki nie zawsze im towar dobry wyszedł.
Pkt 2. Najlepiej szukać szkieł o małej numeracji z danej serii, ponoć wtedy się przykładali ci socjaliści.
Pkt. 3. Super jak znajdziemy szkła o nr zaczynającym się od 0XXXX czy od 00XXXX, od 00 to szkła dla działaczy partyjnych, zasłużonych itd, od 0 dla pracowników i znajomych.
czyli serie produkowane na "specjalne" zamówienie/zapotrzebowanie.

I może coś w tym jest. Mam heliosa 44-2 od 0 i wszyscy znajomi się zachwycają, mam też 2 mirki nr1 to 00XXXX w starej obudowie, bije na głowę sporo młodszego mirka w nowej obudowie z nr bez 0 ale XXXXX pod każdym względem.
Aha helios 44-3 pod cyfrę to dopiero bodajże od 90 r, może i starsze, ale 86 to brak ostrzenia na nieskończonośc