Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: sto-fen- pytanie

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar GRZECHU
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie sto-fen- pytanie

Witam. Dzisiaj otrzymałem dyfuzor Omni-Bounce na lampę Canona 420 EX. Porobiłem kilkanaście fotek na sprawdzenie, ustawienia: ISO 200, tryb M, 1/60, F-5,6, palnik na wprost i od sufitu, warunki pokojowe. Zdjecia myślę wyszły nie najgorzej. Doradźcie czy takie ustawienia są w miarę poprawne czy może coś można zmienić. Dzięki za pomoc.
    50D; 17-50 2.8; 50 1.8; 70-200 4 IS L; Speedlite 580EX II

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Looblean

Domyślnie

Jeśli chodzi o fotki z dyfuzorem, to raczej głowica powinna być pod kątem 45. Ani na wprost, ani całkiem w sufit. Wtedy osiągamy najlepsze efekty.

Pozdrowienia.
    Konkurencja (lub nie...)

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

A jak w otwartym terenie?
    Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8L; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Looblean

Domyślnie

Używanie dyfuzora w otwartym terenie raczej mija się z celem. Tam wymagany jest tylko jak najlepszy pomiar światła dla błysku wypełniającego.
    Konkurencja (lub nie...)

Początki nałogu Awatar perlpa
    Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BooBoo
    Używanie dyfuzora w otwartym terenie raczej mija się z celem. Tam wymagany jest tylko jak najlepszy pomiar światła dla błysku wypełniającego.
    Zależy jakiego dyfuzora. Z niewielkiej odległości dyfuzor o wielkości sporo większej od głowicy lampy (np. Lumiquesta) powoduje delikatne zmiękczenie i wieksze błyski w oczach. Poza tym przecież dyfuzor nie wpływa w żaden sposób na precyzję pomiaru błysku.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Looblean

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez perlpa
    Zależy jakiego dyfuzora. Z niewielkiej odległości dyfuzor o wielkości sporo większej od głowicy lampy (np. Lumiquesta) powoduje delikatne zmiękczenie i wieksze błyski w oczach. Poza tym przecież dyfuzor nie wpływa w żaden sposób na precyzję pomiaru błysku.
    Mówimy o Sto-Fenie. Prawdą jest, że dyfuzor nie wpływa na pomiar błysku, natomiast jego celem jest rozproszenie światła (jak sama nazwa wskazuje), a na powietrzu to ono się rozprasza w nicości osłabiając jedynie siłę błysku.
    Tak wynika z mojego doświadczenia. Może jest inaczej, to chętnie się czegoś dowiem.

Boo
    Konkurencja (lub nie...)

Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BooBoo
    Mówimy o Sto-Fenie. Prawdą jest, że dyfuzor nie wpływa na pomiar błysku, natomiast jego celem jest rozproszenie światła (jak sama nazwa wskazuje), a na powietrzu to ono się rozprasza w nicości osłabiając jedynie siłę błysku.
    Tak wynika z mojego doświadczenia. Może jest inaczej, to chętnie się czegoś dowiem.
    Boo
    Jeśli mówimy tylko o Sto-Fenie to się zgadza. Ja do tej pory używałem softboxa Lumiquesta i małej odległości efekt był taki jak opisywałem.

Dopiero zaczyna Awatar GRZECHU
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

A jak wygląda sprawa z ustawieniem aparatu w tybie M w warunkach domowych z użyciem Sto-Fena. Lampa pod kątem 45 stopni a w aparacie?
    50D; 17-50 2.8; 50 1.8; 70-200 4 IS L; Speedlite 580EX II

Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GRZECHU
    A jak wygląda sprawa z ustawieniem aparatu w tybie M w warunkach domowych z użyciem Sto-Fena. Lampa pod kątem 45 stopni a w aparacie?
    A co ma kąt ustawienia głowicy do trybu pracy lampy. W trybie M sam ustawiasz moc lampy więc zważ że jak założysz bouncera i jeszcze odbijesz się od czegoś to ciężko bedzie ustalić poprawną moc - eksperymentalnie dojdziesz ale IMHO nie ma to dużego sensu.

Bywalec Awatar GoTo
    Miasto
    Ząbki, mazowieckie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez perlpa
    A co ma kąt ustawienia głowicy do trybu pracy lampy. W trybie M sam ustawiasz moc lampy więc zważ że jak założysz bouncera i jeszcze odbijesz się od czegoś to ciężko bedzie ustalić poprawną moc - eksperymentalnie dojdziesz ale IMHO nie ma to dużego sensu.
    Raczej chodzi o tryb M aparatu, a lampa w E-TTL. Zresztą pytający ma 420EX - w tej lampie nie da sie nic ustawic manualnie
    Co nie zmienia faktu, że kąt ustawienia lampy nijak nie wpływa na ustawienia aparatu. Trzeba to sobie ustawić w zależności od aktualnych potrzeb.
    EOS 300D UnD | Tokina AT-X 270 AF Pro II 28-70 f/2.6-2.8 | Canon EF 50 f/1.8 II | Tamron 75-300 f/4-5.6 LD | Sigma 18-125 f/3.5-5.6 DC
    Speedlite 420EX +Omni-Bounce | Lowepro SlingShot 200 AW | Hama Star 63 | karty Kingston
    Zenit 11 | Helios 58 f/2 + pierścienie makro

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów