Strona 22 z 31 PierwszyPierwszy ... 122021222324 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 303

Wątek: Ogromny problem z fotografem ślubnym - pomóżcie

Domyślnie

przez moje powolne stukanie koledzy mnie ubiegli

Wiesz... Co do tego, ze młodym się podobało.
    Błagam - nie bierz tego osobiście.

Jesienią świadkowałem na ślubie kuzyna. Mieli pro-fachowca
    http://www.vifo.com.pl/mlodapara.htm

To co jest u niego na stronie to NAPRAWDĘ NAJLEPSZE co może pokazać.
    w albumie długo by szukać ostrości.
    Bedąc na plenerze moja żona z nudów cykała im zdjęcia na 200mm żeby panu ZAWODOWCOWI nie wchodzić w kadr. Miał inny system + sigmę 24-70, ale łypał z ciekawością na biały kieł i czerwone paski na szkłach.

Oddał im kompletne dno, zmasakrowane ramkami za które ja bym chyba fotografa ze schodów zrzucił i jeszcze psem poszczuł. Gdy wejdziecie w jego galerie to już na stronie widać, ze mało które zdjęcie jest ostre. Kuzynka prawie się popłakała.

Ale co oni odpowiedzieli na pytanie pana Vifo "o tę drugą fotograf która też była" ?
    "No mamy od niej zdjęcia, ale takie dobre i ciekawe jak od Pana to one nie są"
    40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200

Uzależniony Awatar Pawel_G
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cluer Zobacz posta
    Nie, ale gdybym zatrudnił fotografa, zapłacił mu co najmniej 1500-2000 a on przyszedłby z jakąś Sigmą to bym go wyśmiał. Niskobudżetowym szkłem może robić wujek Zenek, albo ktoś na ślubie kuzyna, ale nie osoba która kto aspriuje do miana profesjonalisty i BIERZE ZA TO CIĘŻKĄ KASĘ.
    Skoro dla Ciebie 1,5 tyś co "ciężka kasa" to nie spodziewaj się że za taką cenę fotograf przyjdzie z Ds-em i torbą L-ek bo ten sprzęt kosztuje trochę więcej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel_G Zobacz posta
    Skoro dla Ciebie 1,5 tyś co "ciężka kasa" to nie spodziewaj się że za taką cenę fotograf przyjdzie z Ds-em i torbą L-ek bo ten sprzęt kosztuje trochę więcej.
    powiedziałem co najmniej
    z tego co wiem za mniej niż 1500-2000 nikt z szanujących się fotografów nie zacznie rozmowy. (choćby dlatego, ze to 2 dni w plecy + tydzień zabawy)
    40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200

Coś już napisał Awatar Jedrzej79
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wątek jak zwykle ku "przestrodze", a na prawdę trzeba uważać. Niedawno to przerabiałem na własnej skórze z MM-architekci, hehe i jestem zadowolony no i polecam ;-), ale mam kilkoro znajomych którzy się strasznie wtopili z fotografami. Na jednym ślubie fotograf robił zdjęcia Canonem 400D z obiektywem kitowym (tylko jednym) i z lampą wbudowaną ... wziął z tego co pamiętam z 1300 ...
    Cena jakość dla fotografa idealna, bo nie sądzę, żeby poza sesją spędził choćby minutę na jakąkolwiek obróbkę ... młodzi dostali album i nawet zadowoleni byli, choć ja uważam, że to była tragedia ...
    Canon, Sigma, Tamron, Manfrotto ...

Sprzedam: Sigma 18-50 2.8 EX DC Macro, Grip BG-E3 do 400D.

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Nie, ale gdybym zatrudnił fotografa, zapłacił mu co najmniej 1500-2000 a on przyszedłby z jakąś Sigmą to bym go wyśmiał. Niskobudżetowym szkłem może robić wujek Zenek, albo ktoś na ślubie kuzyna, ale nie osoba która kto aspriuje do miana profesjonalisty i BIERZE ZA TO CIĘŻKĄ KASĘ.

Co do jakości szkieł L-series... Wybacz, ale jeżeli uważasz że sławne 18-55 czy inny 17-85 IS mają precyzyjny AF, dobrą plastykę, nie aberują i w ogóle ach i och to ... chyba się nie zrozumiemy.
    Pomijam kwestię klientów do których dedykowane są te obiektywy - Te szkła spełniają swoją funkcję tam, gdzie są idealne warunki oświetleniowe, gdzie można przymknąć przysłonę do f/8 ale nie w kościele czy sali weselnej gdzie AF fiksuje.
    Dasz młodym jako pamiątkę z ich uroczystości mydlaną fotke ? Czy może usiądziesz na PS, zamienisz na BW, dodasz ziarno, efekt poruszenia tła, zmniejszysz i powiesz: TAK MIAŁO BYĆ
    Może nawet tego nie zauważą, ale mnie byłoby najnormalniej wstyd. Bo ze jak nie oni to ktoś z gości im wytknie.
    Zdjęcia mają wyglądać tak, ze na portrecie panny młodej można liczyć przysłowiowe rzęsy Nie po to ona męczyła się przez pół dnia z makijażem i fryzurą, żeby tego za było widać.

Kiedyś jeżdziłem do mechanika, który na drzwiach miał tabliczkę:
    SZYBKO
    TANIO
    DOBRZE*
    wybierz dwa z trzech
    Oj Panie z tą sigmą to trochę przesadzasz. pamiętaj też że sigma sigmie nie równa. Dla przykładu podam dwa nicki foumowe które używają sigm... przmek_białek i MMM. Nie uważam aby robili złe foty, a i kasę biorą znacznie cięższą od tego co sugerujesz ...

Idąc twoim tokiem rozumowania to z Samyangiem też nie ma co wyskakiwać a ja sobie fisha tej marki bardzo chwalę.

Skoro twierdzisz że wyśmiałbyś osobę z takim szkłem to widać, że wiesz o nich niewiele lub w ogóle nic. A dla zobrazowania powiem że mnie Sigma 20/1.8 kosztowała niewiele mniej niż C50/1.4+C85/1.8+S8/3.5

przez moje powolne stukanie koledzy mnie ubiegli

Wiesz... Co do tego, ze młodym się podobało.
    Błagam - nie bierz tego osobiście.

Jesienią świadkowałem na ślubie kuzyna. Mieli pro-fachowca
    http://www.vifo.com.pl/mlodapara.htm

To co jest u niego na stronie to NAPRAWDĘ NAJLEPSZE co może pokazać.
    w albumie długo by szukać ostrości.
    Bedąc na plenerze moja żona z nudów cykała im zdjęcia na 200mm żeby panu ZAWODOWCOWI nie wchodzić w kadr. Miał inny system + sigmę 24-70, ale łypał z ciekawością na biały kieł i czerwone paski na szkłach.

Oddał im kompletne dno, zmasakrowane ramkami za które ja bym chyba fotografa ze schodów zrzucił i jeszcze psem poszczuł. Gdy wejdziecie w jego galerie to już na stronie widać, ze mało które zdjęcie jest ostre. Kuzynka prawie się popłakała.

Ale co oni odpowiedzieli na pytanie pana Vifo "o tę drugą fotograf która też była" ?
    "No mamy od niej zdjęcia, ale takie dobre i ciekawe jak od Pana to one nie są"

Wybacz ale skoro wybrali tego gościa to chyba im się podobało? No chyba że cena grała aż tak dużą rolę... Zawsze z podziwem patrzę na ludzi którzy wola wydać na wódkę więcej niż na fotografa. Fotki to pamiątka na całe życie, a po wódzie zostaje jednodniowy kac...

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

...
    To potrafisz ocenić ostrość na zdjęciu o wielkości znaczka pocztowego?

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Tak sobie czytam ten watek w wolnych chwilach. Na szczęście fotografem ślubnym nie jestem - jestem pełną gębą amator od ponad 25 lat i dlatego mam luz. Jedno tylko mnie uderza w oczy. Wszyscy piszą że fotograf powinien być wyposażony w odpowiedni sprzęt i jest to też kryterium jakim powinien kierować się jego klient. Wszystko OK tylko ze tu są same osoby które wiedzą co to L, Sigma, Tamron itp. Ale klienci tego nie wiedzą, nie ptrafią w większości przypadków odróznić sprzętu dobrego od tego co jest be. Większość orientuje się tylko że dobry aparat to lustrzanka czyli takie czarne pudełko z napisem Sony, a że przy lustrzance zmienia się jakieś elki sigmy itp. to juz mało kto wie. Nie wymagajmy od jakiejś tam Edyty i Łukasza żeby to wiedzieli. Jest to trochę trudniejsze od odróżnienia w warsztacie samochodowym młotka od komputerowego zestawu do ustawiania geometrii. Młotek każdy w domu ma, dobry aparat z zestawem obiektywów już nie.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Szkoda gadać. Po raz kolejny... sami wybrali, zapewne widzieli, więc o co tyle bicia sztucznej piany?! Jeśli nie widzieli jego zdjęć przed to co tu gadać.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie

Edyta i Łukasz do ślubu mogą też jechać oplem astra za 150zł a nie jeżdżą.
    "Nie wymagajmy od jakiejś tam Edyty i Łukasza żeby to wiedzieli..." dlatego trzeba ich uświadamiać, że student z aparatem XXD to nie fotograf z FF i eLkami.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ds74 Zobacz posta
    (...) Wszystko OK tylko ze tu są same osoby które wiedzą co to L, Sigma, Tamron itp. Ale klienci tego nie wiedzą, nie ptrafią w większości przypadków odróznić sprzętu dobrego od tego co jest be. (...)

ale tu nikt nie wymaga aby klient znal sie na sprzecie, tu chodzi o to aby fotograf kierowal sie rozsadkiem i nie szarzowal za slubie z typowym amatorskim sprzetem, biorac za to czasami spora kase i wprawiajac niejednokrotnie w rozpacz Młodych
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Strona 22 z 31 PierwszyPierwszy ... 122021222324 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów