Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
W pierścieniach z przeniesieniem automatyki (Oryginalne Canona, Soligor i inne podobne) wszystko działa jak najbardziej. W mieszku a'la Arkadiusz Stopa też jak najbardziej działa.

Manualne obiektywy też nie jest źle. Przysłonę ustawia się przed ustawieniem ostrości a ostrość łapie się całym aparatem zbliżając-oddalając go od obiektu. Naprawdę się da i naprawdę spory procent zdjęć makro powstał w ten sposób.

Z czarnym tłem to też nie tak. Po prostu sobie nie radzisz ze światłem choć są tacy co wręcz szukają takiego efektu.
Piszemy o dwóch różnych rzeczach. Tu nie chodzi o tuleje dystansowe (mam takie z przeniesieniem automatyki). Pisałem o pierścieniu odwrotnego mocowania, wtedy styki obiektywu są z przodu uzyskane w ten sposób powiększenie z KITa 18-55 to nawet 4,5:1.
Jeśli chodzi o światło to miałem wtedy EOS 1000D iso góra 400 aby nie było zbyt dużo szumów czas 1/60 f 18 robiąc zdjęcie np.: muchy siedzącej na ścianie w pełnym słońcu to było ono niedoświetlone. W przypadku fotki pająka na pajęczynie gdy aparat skierowany był w dół na trawnik tło wychodzi czarne wyjściem było kierowanie aparatu w niebo.