Dla mnie jasne jest, że ten zapis to takie zabezpieczeni jak:
- ostrzeżenie "uwaga! gorące" na kubku gorącej kawy lub herbaty którą zamówiłeś w Maku.
- "zawiera orzeszki" na torebce orzeszków, ostrzeżenie dla osób uczulonych.
- "torby foliowe mogą być niebezpieczne, można się w nich udusić" w instrukcji do laptopa.
To po prostu zabezpieczenie na wszelki wypadek. Różnica jest oczywista, powyższe nie dają prawnej zgody na określone działania, zaakceptowanie regulaminu na NK i owszem, ale cel i zasada jest ta sama. Zabezpieczyć się za wszelką cenę i od każdej głupoty.
Natomiast wizerunku i tak nie wykorzystają. Z powodu nowego regulaminu stracą może 1% użytkowników, może 2%. Większość osób przyklepie nie czytając, inni przeczytają ale nie zrozumieją i też zaakceptują. Reszta zrozumie i machnie na to ręką i też zaakceptuje.
Natomiast gdyby faktycznie doszło do wykorzystania wizerunków na większą skalę, portal przestałby istnieć w ciągu kilku tygodni. Napisałby o tym Fakt i Super Expers i po jabłkach. Na serwisie zostało by 5% największych idiotów, którzy chcieliby wykorzystania swojego wizerunku bez żadnych tantiem.
Nie twierdzę, że nie trzeba o tym mówić i naciskać na zmianę tego stanu rzeczy, ale nie ma też co udawać, że ten zapis ma jakieś faktyczne działania na celu. Może mieć, ale nigdy się ich nie doczekamy. Prędzej nasze dane zostaną wykorzystane wbrew wszelkim regulaminom i zgodom, ale tak, że nigdy się o tym nie dowiemy, albo nie będziemy w stanie tego udowodnić.
Nie chodzi mi o wszechstronne wykorzystanie, tylko o to, że to najpopularniejszy środek transportu. Ci którzy potrzebują wszechstronności wykorzystania, mają kilka samochodów, co tylko potwierdza to co napisałem.
A co wyprowadzania się ludzi z miast... najpierw porównaj tą liczbę z liczbą osób do miast przybywających.