Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 81

Wątek: Nowy regulamin NK - Nasza Klasa

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

między innymi w portalach społecznościowych jest moda na reklamę spersonalizowaną w której znajduje się twój nick ew inne dane z profilu - ma to to robić wrażenie oferty skierowanej bezpośrednio do przeglądającego czyli Ciebie

typu:
    Jacek Paduszyński mamy dla ciebie super konto bankowe za 0zł
    co jednocześnie może być linkiem do oferty jakiegoś banku

Dopiero zaczyna Awatar komw
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacapa Zobacz posta
    Naprawdę ? to super , jeszcze tylko tego by brakowało :-D

Czyli zrobili to z czystej głupoty ? Nie ma tu żadnego haczyka ?
    Tyle negatywnego szumu , aby wcisnąć na chama możliwość gry ludziom których to w ogóle nie kręci. 60% ludzi z Nk olewa gry.
    Wystarczyłoby żeby regulamin trzeba było zaakceptować przed grą.
    Nie gram to nie daję zgody na totalne wykorzystanie danych i wizerunku.
    Ponadto powinno być jasno napisane, że dane będą wykorzystane do gier , a nie do
    " wyrażam zgodę na nieodpłatne przetwarzanie i wykorzystanie przez spółkę „Nasza Klasa Sp. z o.o.” mojego zdjęcia głównego (w tym wizerunku) wraz z imieniem, nazwiskiem lub pseudonimem w celach reklamowych Spółki i jej kontrahentów poza Serwisem."

Sorry ale wyjaśnienia NK są albo infantylne , albo kłamliwe.
    Skąd masz informacje że 60%?
    Dlaczego mówisz, że wyjaśnienia są infantylne albo kłamliwe? Czy ktoś Cię okłamał i wykorzystał Twój wizerunek poza portalem?
    To jest właśnie typowo polskie podejście. Mamy swój produkt, ale nie będziemy go promować bo lepiej ponarzekać na wszystko co możliwe. Nieważne, że FB ma taki sam regulamin, ale oni nie są z polski więć są o wiele lepsi tak?
    Zauważ, że FB działa na rynku amerykańskim i ich nie obowiązauje nasze prawo o ochronie danych osobowych, które jest zdecydowanie mniej restrykcyjne niż nasze.
    Czy słyszeliście o przypadku że NK sprzedawała dane osobowe uzytkowników? Nie, i nie usłyszycie. A czy słyszeliście żeby FB sprzedawał dane osobowe? Tak, a jednak to FB jest lepszy tak?
    Pomyślcie przez chwilkę, poczytajcie prasę branżową o zachowaniu FB a NK i dopiero wtedy dywagujcie na temat. (np. http://prawo.gazetaprawna.pl/artykul...ej_klasie.html )
    heat maps, web analytics, ab tests - moje najnowsze dzieło

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez komw Zobacz posta
    Skąd masz informacje że 60%?
    Dlaczego mówisz, że wyjaśnienia są infantylne albo kłamliwe?
    Czy ktoś Cię okłamał i wykorzystał Twój wizerunek poza portalem?
    Tak szacuje. 70% , 60% , 10% co za różnica skoro podpisać muszą wszyscy. Mnie gry wiszą i też muszę.
    Na razie nikt nie wykorzystał i co z tego ?
    Gry się znudzą, ludzie o nich zapomną , a zgoda na wykorzystanie danych, nawet tych co w gry nie grali, zostanie na zawsze.

To jest właśnie typowo polskie podejście. Mamy swój produkt, ale nie będziemy go promować bo lepiej ponarzekać na wszystko co możliwe. Nieważne, że FB ma taki sam regulamin, ale oni nie są z polski więć są o wiele lepsi tak?
    Nie. Nie wypowiadałem się o FB , bo nie wypowiadam się na tematy o których nie mam pojęcia.
    Mamy swój produkt ? Kto ma ? Ja ? Może Ty coś do tego masz bo ja nie. Nk ma właściciela (nie wiem czy to polski kapitał, nie ważne) to niech sobie promuje. Ja mam mu promować kiedy on strzela sobie w kolano takimi zapisami ? Zrobił sobie kampanię negatywną , jego sprawa , jego kasa.

Czy słyszeliście o przypadku że NK sprzedawała dane osobowe uzytkowników? Nie, i nie usłyszycie.
    I Ty go zagwarantujesz ?
    A może ten zapis (cytowany po raz enty) to zagwarantuje ?
    " wyrażam zgodę na nieodpłatne przetwarzanie i wykorzystanie przez spółkę „Nasza Klasa Sp. z o.o.” mojego zdjęcia głównego (w tym wizerunku) wraz z imieniem, nazwiskiem lub pseudonimem w celach reklamowych Spółki i jej kontrahentów poza Serwisem."
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Nie wiem jakie jest TYPOWO POLSKIE podejście, ale wiem, że portal Nasza-Klasa nie jest TYPOWO Polska od co najmniej 2 lat. W Styczniu 2008 r. 70% udziałów (dla niezorientowanych to pakiet który pozwala robic w firmie absolutnie wszystko bez potrzeby liczenia sie z kimkolwiek) wykupił estoński fundusz Forticom.
    Zresztą, nic co wydaje nam się POLSKIE nie ma juz prawie wogóle polskich włascicieli (Allego, Interia, Gadu-Gadu, etc. etc.)
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Dopiero zaczyna Awatar komw
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Nie wiem jakie jest TYPOWO POLSKIE podejście, ale wiem, że portal Nasza-Klasa nie jest TYPOWO Polska od co najmniej 2 lat. W Styczniu 2008 r. 70% udziałów (dla niezorientowanych to pakiet który pozwala robic w firmie absolutnie wszystko bez potrzeby liczenia sie z kimkolwiek) wykupił estoński fundusz Forticom.
    Zresztą, nic co wydaje nam się POLSKIE nie ma juz prawie wogóle polskich włascicieli (Allego, Interia, Gadu-Gadu, etc. etc.)
    Typowo polski portal, bo robiony przez Polaków w Polsce.
    Zresztą, nie ma co dyskutować macie swoje zdanie, ja mam swoje i nie ma co kogoś na siłę przekonywać do swojego.
    heat maps, web analytics, ab tests - moje najnowsze dzieło

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dla mnie jasne jest, że ten zapis to takie zabezpieczeni jak:
    - ostrzeżenie "uwaga! gorące" na kubku gorącej kawy lub herbaty którą zamówiłeś w Maku.
    - "zawiera orzeszki" na torebce orzeszków, ostrzeżenie dla osób uczulonych.
    - "torby foliowe mogą być niebezpieczne, można się w nich udusić" w instrukcji do laptopa.

To po prostu zabezpieczenie na wszelki wypadek. Różnica jest oczywista, powyższe nie dają prawnej zgody na określone działania, zaakceptowanie regulaminu na NK i owszem, ale cel i zasada jest ta sama. Zabezpieczyć się za wszelką cenę i od każdej głupoty.

Natomiast wizerunku i tak nie wykorzystają. Z powodu nowego regulaminu stracą może 1% użytkowników, może 2%. Większość osób przyklepie nie czytając, inni przeczytają ale nie zrozumieją i też zaakceptują. Reszta zrozumie i machnie na to ręką i też zaakceptuje.

Natomiast gdyby faktycznie doszło do wykorzystania wizerunków na większą skalę, portal przestałby istnieć w ciągu kilku tygodni. Napisałby o tym Fakt i Super Expers i po jabłkach. Na serwisie zostało by 5% największych idiotów, którzy chcieliby wykorzystania swojego wizerunku bez żadnych tantiem.

Nie twierdzę, że nie trzeba o tym mówić i naciskać na zmianę tego stanu rzeczy, ale nie ma też co udawać, że ten zapis ma jakieś faktyczne działania na celu. Może mieć, ale nigdy się ich nie doczekamy. Prędzej nasze dane zostaną wykorzystane wbrew wszelkim regulaminom i zgodom, ale tak, że nigdy się o tym nie dowiemy, albo nie będziemy w stanie tego udowodnić.

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    Wszechstronność samochodów nie istnieje. To chwyt marketingowy, bo albo samochód jest duży, pakowny i kłopotliwy w ciasnych uliczkach, albo mały, zwrotny i całkowicie nieprzydatny do przewozu mebli.
    Nie chodzi mi o wszechstronne wykorzystanie, tylko o to, że to najpopularniejszy środek transportu. Ci którzy potrzebują wszechstronności wykorzystania, mają kilka samochodów, co tylko potwierdza to co napisałem.

A co wyprowadzania się ludzi z miast... najpierw porównaj tą liczbę z liczbą osób do miast przybywających.

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

Zresztą, nie ma co dyskutować macie swoje zdanie, ja mam swoje i nie ma co kogoś na siłę przekonywać do swojego.
    ha ha ha - może ktoś tam z pracowników za 1000zł siedzi przy moderacji ale właścicielem spółki to już Polacy raczej nie są

Właścicielem portalu jest firma Nasza Klasa Sp. z o.o., powstała w 2007 roku. W październiku 2007 r. 20% udziałów w firmie nabył niemiecki fundusz European Founders należący do braci Samwer. W styczniu 2008 właścicielem 70% udziałów w spółce stał się estoński Forticom. Firma posiada także społecznościowy serwis „One” działający na Litwie, w Łotwie i Estonii oraz udziały w rosyjskich „Odnoklassnikach”.
    Cos o Braciach Samwer
    http://www.europeanfounders.com/inve...olio-exit.html

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Czemu zaraz na siłę. Ja nie mam patentu na nieomylność. Być może jestem w błędzie. Daj logiczne argumenty i mnie przekonaj do swojego.
    W wątku są cytaty z regulaminu z których jasno wynika że po zatwierdzeniu mogą zrobić z naszymi danymi co zechcą. Ty i NK twierdzicie, że wykorzystają tylko do gier. Dlaczego nie ma zapisu, że tylko do gier ? No dlaczego ?
    Zamiast tego jest, że mam dać pełne prawa do danych.
    Ich mętne zapewnienia kontra konkretne zapisy regulaminu. Coś tu chyba jest nie tak.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Czy słyszeliście o przypadku że NK sprzedawała dane osobowe uzytkowników? Nie, i nie usłyszycie. A czy słyszeliście żeby FB sprzedawał dane osobowe? Tak, a jednak to FB jest lepszy tak?
    na właśnie słyszeliśmy...

pewnej pani fejs znalazł się na reklamie pewnego banku.
    Sprawa trafiła do sądu.

i po tym NK zaczęło wprowadzać regulaminy...

Sid, coś ty się tych samochodów tak czepił. Wg. mnie przykład kompletnie nietrafiony, a ty drążysz i drążysz...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    to tak jakby producent samochodu zastrzegał sobie w umowie sprzedaży, że auto może wybuchnąć w każdej chwili, a potem mówił że na pewno tego nie zrobi.... a ta umowa to tylko tak na wszelki wypadek.

Twój przykład z tym ze wypadki samochodowe się zdarzają, bardziej pasował by po przełożeniu na naszą klasę w sytuacji, gdy mamy konto, nie ustawimy prywatności (przez głupotę, zamyślenie, własne niedbalstwo) i ktoś inny (nie właściciel serwisu) wykorzystana nasze foto, bez naszej zgody i to jest zagrożenie związane z nowymi technologiami, a nie to, że się muszę świadomie zgodzić na to żeby ktoś mój wizerunek wykorzystywał.
    Ostatnio edytowane przez mastercheat ; 13-07-2010 o 15:56 Powód: Automerged Doublepost
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Chodziło mi ogólnie o to, że postęp i ogólnie pojęte "nowe" przynosi nieznane dotąd zagrożenia. Pomimo tego, nie powstrzymuje to rozwoju i postępu, a ludzie szybko przyzwyczajają się do nowych zagrożeń, wkalkulowują je w codzienne czynności, zapominają o tym, że kiedyś postrzegane były jako coś zbędnego i niebezpiecznego. Tak jak mówisz, nie odnosiłem się do samej modyfikacji regulaminu, ale ogólnie do zagrożeń jakie niosą ze sobą serwisy, które gromadzą wiele informacji na nasz temat.

Ten regulamin jest jednym z tych zagrożeń w pewnym sensie a sporo osób zaakceptuje go z musu, bo nie chce stracić kontaktu ze znajomymi. Tym sposobem ponoszą dodatkowe ryzyko w zamian za korzystanie z nowych technologii, które powoli z nowości przechodzą w stan powszechnej konieczności.

Samochody są przykładem, jako nowy wynalazek, który powoduje ogromną liczbę śmierci, zatrucia środowiska, frustracji itp. został powszechnie zaakceptowany do tego stopnia, że dziś się nikt już nad tym nie zastanawia. Po prostu wsiada i jedzie.
    Mówi się o monopolu Microsoftu itp. ale naprawdę mało mówi się o monopolistycznych koncernach naftowych, które trzymają wszystkich w szachu wykupując patenty na alternatywne sposoby komunikacji. Nie mówiąc o wojnach na tle ropy naftowej.

Tak jak dzisiaj mało kto o tym wszystkim myśli wsiadając do samochodu, jest tego mniej lub bardziej świadom, ale spontanicznie się nad tym nie zastanawia, nie dyskutuje o tym na forum, tak kiedyś będzie z rzeczami które dziś są postrzegane jako nowinki technologiczne niosące nowe zagrożenia, takie jak portale społecznościowe. W przyszłości rezygnowanie z portalu społecznościowego będzie podobnej rangi wyrzeczeniem, jak dzisiaj jest dobrowolne rezygnowanie z samochodu służbowego albo telefonu komórkowego. Da się, ale nie jest to takie oczywiste i proste. Ma swoją "społeczną" cenę. A nawet taka przeliczalną na pieniądze.

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów