Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: pomocy!!!! (fotografowanie w klubie)

kaya
    Guest

Cool pomocy!!!! (fotografowanie w klubie)

Mam takie zadanie do rozwiązania.odrazu mówię, że nie wiem za duzo na ten temat(ale chce wiedziec). mianowicie chodzi o fotografię klubową. maja to być zdjecia bez lampy, lapac kolory mrugajacych swiatel dyskotekowych (nastrój) i mają byc wyrazne, nie rozmazane.np tancerki, ludzie tańczacy itd. jakie ustawienia musza być w takiej sytuacji?
    próbuje cos kombinowac z czułością, ale wychodzą bardzo "ziarniste", czego tez nie może byc.
    :rolleyes: ;-)

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaya
    maja to być zdjecia bez lampy,
    jesli da rade nagiac to ograniczenie to polecam poprobowac zabawe z fotografowaniem na druga kurtyne + czasy ok 1/2s. Mozna uzyskac naprawde klubowe efekty.

[edit]
    no to moze nie o takim "klubowaniu" mowisz ale efekty sa podobne http://www.tunstall.cc/galleries/ULS...y/img_3511.htm

oo a tu znalazlem bardziej pasujacy przyklad http://gallery.photo.net/photo/2815697-lg.jpg
    Ostatnio edytowane przez tpop ; 07-11-2005 o 20:41

Pełne uzależnienie

Domyślnie

czytając "klubową" pomyślałem o klubie sportowym a nie o dyskotece - stary jestem

To tak już jest - w kompaktowych aparatach cyfrowych zwiększając czułość drastycznie zwiększasz zaszumienie zdjęcia i nic na to nie poradzisz. Potem możesz trochę zdjęcie odszumić np. Neat Image. Generalnie niestety potrzebujesz inny aparat (dSLR) plus bardzo jasne szkła. Czytaj - dużo kasy.

Początki nałogu Awatar perlpa
    Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Mam takie zadanie do rozwiązania.odrazu mówię, że nie wiem za duzo na ten temat(ale chce wiedziec). mianowicie chodzi o fotografię klubową. maja to być zdjecia bez lampy, lapac kolory mrugajacych swiatel dyskotekowych (nastrój) i mają byc wyrazne, nie rozmazane.np tancerki, ludzie tańczacy itd. jakie ustawienia musza być w takiej sytuacji?
    próbuje cos kombinowac z czułością, ale wychodzą bardzo "ziarniste", czego tez nie może byc.
    :rolleyes: ;-)
    Jakim sprzętem dysponujesz? Ma on tutaj kluczowe znaczenie. Jasny obiektyw + rozsądne szumy przy wysokich czułościach to postawa. Jeśli chcesz zamrozić ruch tańczących par w ciemnym, bądź co bądź klubie, bez lamp to może być problem...

kaya
    Guest

Domyślnie

1)
    Cytat Zamieszczone przez tpop
    jesli da rade nagiac to ograniczenie to polecam poprobowac zabawe z fotografowaniem na druga kurtyne + czasy ok 1/2s. Mozna uzyskac naprawde klubowe efekty.

2)[edit]
    no to moze nie o takim "klubowaniu" mowisz ale efekty sa podobne http://www.tunstall.cc/galleries/ULS...y/img_3511.htm

3)oo a tu znalazlem bardziej pasujacy przyklad http://gallery.photo.net/photo/2815697-lg.jpg
    1)może głupie pytanie, ale co to jest "druga kurtyna" ?

2)no troche o innym :-D ale tam jest znacznei ciemniej i na tym zdjeciu by nie pasowaly te rozmazania ??:

3)to jest fajne, i takie zdjcia (podobne) wychodza i mysle, ze takie własnie powinny byc np na strone www klubu, ale szefostwo chce cos innego. to by bylo za mocno rozmazane

moze poprostu nie wiem jakich argumentów użyc, zeby jego przekonac?

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

tto by bylo za mocno rozmazane
    no bo czas byl za dlugi. Troszke krotszy i byloby git. No ale tutaj moge tylko polecic trening.

1)może głupie pytanie, ale co to jest "druga kurtyna" ?
    mozesz rowniez spotkac okreslenie "druga lamelka".
    normalnie kiedy robisz zdjecie z lampa to lampa blyska tuz po otwarciu migawki. A przy drugiej kurtynie blyska tuz przy zamknieciu. Czyli naswietlasz, naswietlasz, naświetlasz, robia sie rozne smugi, zamazania (intensywnosc zalezy od dlugosci czasu naswietlania) i... cyk - lampa blyska zamrazajac glowny obiekt.
    Ostatnio edytowane przez tpop ; 07-11-2005 o 20:58

kaya
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10
    czytając "klubową" pomyślałem o klubie sportowym a nie o dyskotece - stary jestem

To tak już jest - w kompaktowych aparatach cyfrowych zwiększając czułość drastycznie zwiększasz zaszumienie zdjęcia i nic na to nie poradzisz. Potem możesz trochę zdjęcie odszumić np. Neat Image. Generalnie niestety potrzebujesz inny aparat (dSLR) plus bardzo jasne szkła. Czytaj - dużo kasy.
    szukam mozliwości żebynie było szumu.
    też myslalam o tym, ze moze mój G6 nei nadaje sie do tego, ale widzialm, zdjecia zrobione powerShotem 510 i tam bylo bez szumu i dosyc wyrazne (trochwe momentami rozmazane) nawt jezeli to byl przypadek, znaczy ze mój musiałby robic conajmniej tak samo?

kaya
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez perlpa
    Jakim sprzętem dysponujesz? Ma on tutaj kluczowe znaczenie. Jasny obiektyw + rozsądne szumy przy wysokich czułościach to postawa. Jeśli chcesz zamrozić ruch tańczących par w ciemnym, bądź co bądź klubie, bez lamp to może być problem...
    Mam G6. jak juz pisalam wyżej, widzialam zdjecia z powerShota 510, i tam prawie było to , czego odemnie wymagają. więc...? :rolleyes:

kaya
    Guest

Domyślnie

1)
    no bo czas byl za dlugi. Troszke krotszy i byloby git. No ale tutaj moge tylko polecic trening.

2)normalnie kiedy robisz zdjecie z lampa to lampa blyska tuz po otwarciu migawki. A przy drugiej kurtynie blyska tuz przy zamknieciu. Czyli naswietlasz, naswietlasz, naświetlasz, robia sie rozne smugi, zamazania (intensywnosc zalezy od dlugosci czasu naswietlania) i... cyk - lampa blyska zamrazajac glowny obiekt.
    1) np jaki mógłby byc? a ćwicze az do bólu. zanim nie przyszedł nowy szef, wszystkie zdjecia udawały sie.a teraz chyba tak wychodzi, bo chce zrobic jak najlepiej, .ciesze sie przynajmie, że jest impuls do doszkalania sie
    Ostatnio edytowane przez kaya ; 07-11-2005 o 21:05

Początki nałogu Awatar Błajo
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Chyba na pierwsza.... na druga na imprezie imo ciezko.
    Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów