Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 54

Wątek: Plamy na matrycy 5d, pomocy!!!

Coś już napisał Awatar Jedrzej79
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Może dla przypomnienia powiem, ze te poważne problemy pojawiły się po wyczyszczeniu Marumi Fujiyama i na moje oko to to zostawiło mi plamy, których nie mogę nijak usunąć:
    http://www.fotoit.pl/index.php?site=...at=166&id=1810
    Czy ktoś ma pojęcie czym coś takiego wyczyścić? Dlatego padł pomysł na rozpuszczalnik.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Aceton jest zabójczy dla plastików a tych na i wokół matrycy troche jest. Żytnia wyjdzie Cię najtaniej - z Wawy jesteś to nawet nie trzeba wysyłać kurierem :-)
    Na szczescie plamki są na środku, wiec nigdzie poza matryce sie to nie dostalo.Oczywiscie zaniose jutro z rana na Żytnią. Mam nadzieje, ze dadzą rade to wyczyścić ...
    Ostatnio edytowane przez Jedrzej79 ; 01-07-2010 o 21:19 Powód: Automerged Doublepost
    Canon, Sigma, Tamron, Manfrotto ...

Sprzedam: Sigma 18-50 2.8 EX DC Macro, Grip BG-E3 do 400D.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jedrzej79 Zobacz posta
    Może dla przypomnienia powiem, ze te poważne problemy pojawiły się po wyczyszczeniu Marumi Fujiyama i na moje oko to to zostawiło mi plamy, których nie mogę nijak usunąć:
    Czy ktoś ma pojęcie czym coś takiego wyczyścić? Dlatego padł pomysł na rozpuszczalnik.

Na szczescie plamki są na środku, wiec nigdzie poza matryce sie to nie dostalo.Oczywiscie zaniose jutro z rana na Żytnią. Mam nadzieje, ze dadzą rade to wyczyścić ...
    Nie kupuj żadnych "czyścideł". Zainwestuje te pieniądze na Żytniej bo szkoda tylko sprzętu i nerwów.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dziwie sie jak czytam,ze jakies specjalne czyscidla do matryc tak potrafia spaprac sprawe. Ja od lat czyszcze 20D patyczkami do uszu (nie znam marki, podkradam kobitom z lazienki) i do tego dmuchawka gruszka. Wszystko na sucho. 20D zwlaszcza latem pod wplywem wiatru i zapylenia co jakis czas ma sieczke na matrycy. Zawsze idealnie bez klopotow czyscilem, ze drobne plamki dopiero na F16 bylo widac (minimalnie).

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

Co do tych szpatułek być może niczym się nie różnią , różnica może być tylko w tym czym są nasączone i tak jak pisze Janusz o specjalnie do tego przeznaczonych płynach.
    Co do tego że były zaprezentowane gdzieś tam na Florydzie...no cóż reklama dźwignią handlu .
    Faktycznie jakby tak przekalkulował te wszystkie zabiegi i zakupy to w rzeczywistości serwis może wyjść taniej a kolejny zakup nie da ci pewności że problem zniknie.
    EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

A rozpuszczalnik do paznokci, od juz kawalka czasu, z tego co pamietam, nie powinien posiadac acetonu... W sklepach najczesciej juz spotyka sie tylko "ziolowe". Ile w tym prawdy to nie wiem, wiec moze nie jest az tak zle

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Sprawdziłam na pudełku od płyty, zero reakcji
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    Sprawdziłam na pudełku od płyty, zero reakcji
    A filtr na matrycy jest z takiego samego plastiku jak Twoje pudełko na płyty?

Te zmywacze "ziołowe" to jeszcze gorzej bo zawierają dodatki odżywcze dla paznokci. Pewnie jakieś tłuszcze. Matrycy masłem raczej smarować nie trzeba ;-) :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzieki za pomoc. Sprzęt trafił z rana na Żytnią. Mają teraz kocioł (sezon), ale może jak dadzą radę to dzisiaj się tym zajmą. Mam nadzieje, ze "nerwówka" zakończy się szczęśliwie ;-). Pozostaje czekać ...
    A co do kontrowersyjnego rozpuszczalnika do paznokci to nie sądzę, żeby coś po sobie zostawił. A jeśli nawet, to uwierzcie mi, że tego akurat na zdjęciach zupełnie nie widać. Co nie oznacza, że jest zalecany do stosowania, hehe ;-)
    Ostatnio edytowane przez Jedrzej79 ; 02-07-2010 o 09:58 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Z tym zmywaczem to głównie chodziło mi o to, że nie zmatowił jak te, które były kiedyś.

A jakby co -- wymiana filtra matrycy w 40d to koszt ok 300zł, nie wiem jak w 5 ;-)
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    A jakby co -- wymiana filtra matrycy w 40d to koszt ok 300zł, nie wiem jak w 5 ;-)
    ... niestety w 5d nie można tego zrobić.
    Wróciłem z Żytniej, a także od innego serwisanta i generalnie matryca jest to wymiany ... Koszt ok. 4.300 PLN. Jest to uszkodzenie mechaniczne, filtra samego nikt nie wymieni ...

Długo w serwisie główkowaliśmy co się mogło stać, bo te patyczki silkikonowe nie mogły zniszczyć matrycy...
    Nasze podejrzenie jest takie i chyba nie może być inaczej, że one się przyklejają do matrycy i podczas odciągania pociągają filtr za sobą, a ten odkleja się od matrycy. W ten sposób powstały rozszczepienia między matrycą a filtrem, do których nikt nie może dotrzeć, a tym bardziej wyczyścić ... Poszedłem do fotoit i powiedziałem im, żeby wycofali ten produkt ze sprzedaży, bo jest niebezpieczny.

Co zrobie, to napiszę reklamację, co z tego wyjdzie, pewnie nic, generalnie słabo to wygląda ... :-(
    Canon, Sigma, Tamron, Manfrotto ...

Sprzedam: Sigma 18-50 2.8 EX DC Macro, Grip BG-E3 do 400D.

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów