Strona 15 z 25 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 247

Wątek: Canon EF 100-400 f/4,5-5,6 L IS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PROF Zobacz posta
    Trzeba sobie jednak zdawac sprawe ze to obiektyw ktory nie jest demonem ostrosci. I jak do fotek spoterskich czy na rajdach sie nadaje tak do fotografii ptaszkow to sa lepsze opcje.
    Racja, pomimo tego, że ja focę ptaszki, należy zauważyć, że w podobnej cenie, biorąc pod uwagę wykorzystanie stricte do tego celu, są lepsze opcje. 300/4L IS oraz 400/5,6L. Obydwa ostrzejsze i z szybszym AF.
    Jednak jakby to powiedzieć - zoom jest nieporównywalnie lepszy poniżej 300mm od obydwóch wyżej wspomnianych obiektywów ;-)

Jesli miałbym wskazać czego najbardziej brakuje przy fotografowaniu ptaszków to byłoby to światło a nie ostrość. Ostrośc pomimo, że słabsza niż w stałkach jest całkiem znośna ;-)

Domyślnie

Tryton, no i jak, dzwoniłeś do Fotoplusa? Faktycznie mają "od ręki", czy tylko tak piszą na stronie?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tryton Zobacz posta
    Właśnie jestem przed zakupem tego szkła. Pytanie jedno: czy zalecacie sprawdzać kilka egzemplarzy (tak jak 17-40) czy to raczej równe szkło. Pytam, bo widzę, że w sklepach tylko na zamówienie (martwy sezon) i jak sprowadzą to jeden.
    Ja swój zamawiałem w Hong Kongu. Nie odczuwałem potrzeby sprawdzania.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Hm, pisałem już o tym z 10 razy, ale pro publico bono...
    100-400 to najbardziej nierówna L-ka, jaką widziałem. I niestety z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że niestety egzemplarze kiepskie zdecydowanie przeważają nad bardzo dobrymi. Co do 300/4 L IS i 400/5.6, to również przez moje ręce przeszło przynajmniej kilka sztuk każdego z nich i do żadnej nie mógłbym się przyczepić w najmniejszym stopniu.
    Zatem jeśli 100-400, to sprawdzać i testować do upadłego. Marudzić i wybrzydzać!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    P.S. nie mam zamiaru tutaj tworzyć jakiś mitów. Np. uważam słynny BF i FF za zjawisko w praktyce nie istniejące.
    Może po prostu w przypadku 100-400 zabrakło mi szczęścia, taka możliwość też istnieje...
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 09-02-2011 o 20:40 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Przyłączam się do mających mało szczęścia :wink: do 100-400 .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    ...Np. uważam słynny BF i FF za zjawisko w praktyce nie istniejące.
    Oj, istnieje. Przekonałem się o tym osobiście. Ale na Sigmach.

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez J.J. Zobacz posta
    Tryton, no i jak, dzwoniłeś do Fotoplusa? Faktycznie mają "od ręki", czy tylko tak piszą na stronie?
    Tak, mają. Ale zamówiłem w d-photo za 100 taniej. Nie śpieszy mi się aż tak, więc kilka dni czekania mnie nie zbawi. Tyle, że faktycznie nie sprawdzę kilku. A zaliczkę dałem, więc muszę wziąć co dadzą.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

jotes25 bez złośliwości zapytam skąd masz tak duże doświadczenie z tym obiektywem?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo44 Zobacz posta
    jotes25 bez złośliwości zapytam skąd masz tak duże doświadczenie z tym obiektywem?
    Nie wiem czy duże. Sam miałem po kolei trzy egzemplarze, bo próbowałem kupić taki, który byłby OK. Potem dałem sobie spokój. Od tego czasu, gdy spotkam kogoś 100-400 z ciekawości proszę o możliwość popełnienia paru fotek. I najczęsciej jest podobnie kiepsko. Choć widziałem już ze dwa zupełnie fajne. I przykłady z kolejnych na tym forum.
    Mam gdzieś nawet pozapisywane numery seryjne, ale zdaje się, że żadna reguła z nich nie wynika.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 09-02-2011 o 21:40 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    ...Sam miałem po kolei trzy egzemplarze, bo próbowałem kupić taki, który byłby OK. Potem dałem sobie spokój. Od tego czasu, gdy spotkam kogoś 100-400 z ciekawości proszę o możliwość popełnienia paru fotek. I najczęsciej jest podobnie kiepsko. Choć widziałem już ze dwa zupełnie fajne. I przykłady z kolejnych na tym forum.
    Mam gdzieś nawet pozapisywane numery seryjne, ale zdaje się, że żadna reguła z nich nie wynika.
    Ale z tego wynika, że są równe tylko, że to jakość ciebie niezadowala, natomiast te dla ciebie dobre to wyjątki.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Strona 15 z 25 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów