A ile zapłaciliście za niego w Polsce ?
Marek
Ostatnio bardzo zaraziłem się i byłem bliski aby kupić używanego 100-400L. Na razie powiedzmy że jestem "na odwyku"
Pooglądałem swoje zdjęcia z koncertów i najczęściej mieszczę się w ogniskowej do 200mm. A w tej sytuacji chyba zainwestuję w 70-200 2.8 IS. Być może następnym na liście obiektywów tele będzie 100-400. Na razie postawię na lepsze światło. Skoro przy analogu starczał mi obiektyw do 300mm, to w cropie to samo mam przy 200mm.
Regulamin pkt 8.
Do koncertów nie masz sie co zastanawiać tylko 70-200 2,8L ( nie jest to co prawda szkło o którym mam dobrą opinie ale ...) Koncerty to nie moja działka ale kolega spędza na nich polowe zycia i z jego opowieści wywnioskować można tylko jedno 2,8 lub jaśniej ( koncerty w duzej mierze to wieczory lub pomieszcenia zamknięte i światło sie liczy bardzo ) po drugie jezeli nawet bedziesz na jakimś plenerze (dziennym) i bedzie brakowało ci mm to zawsze można dolkupić tC 1,4 - utraty jakości dużej nie ma a ogniskowa rośnie znacznie.
Oj, a co jest powodem Twojej nie najlepszej opinii o tym szkiełku?
Wszyscy rozpisują się, że to rewelacyjne szkiełko - przynajmniej wśród telezoomów, nie mówimy oczywiście o stałkach.
Może do wycieczek po lesie pomyślę o stałce 400mm, albo będę wyczekiwał następcy 100-400, o którą wielu już chyba liczy.
Regulamin pkt 8.
Wsród Swoich zdjeci koncertowych zwykle jest tak ze niewiele cykalem zdjec zza tlumu. Na chwile obecna tez mocno sie zastanawiam nad sprzedaniem lekko uzywanego 100-400 L, powod, posiadam juz tu wymieniony 70-200 i w 95% przypadkow mi w zupelnosci wystarcza, czy to koncerty czy zdjecia sportowe w plenerze i pod strzechą, bez pozozstalych 5% jestem w stanie sie obyc, a szkoda by gwiazda wieczoru (100-400L) lezala sobie bezczynnie na polce, czekajac na coraz zadsze wypady do lasu czy na lotnisko lub czasem zuzel i inne sporty motorowe.
30D, EF 24-70 f2.8 L USM, 70-200 f2.8 L IS USM, EF 100 f/2.8 Macro USM
Moje PlFoto , Digart , Obiektywni , OnePhoto
Tu co do samolotow sie nie zgodze bo gdyby nie zoom w 100-400, w przypadku wielu przelotow blisko publiki, mialbym co najwyzej usmiech pilota w kadrze (oczywiscie na cropie).
Za to w przypadku ladnej pogody i smialych, wysokich lotow mysliwcow... no 600tka jakas na Wimberleyu by sie przydala![]()