Strona 6 z 25 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 247

Wątek: Canon EF 100-400 f/4,5-5,6 L IS

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Doklejam (za zgodą) moje uwagi wysłane na PW.

Cytat Zamieszczone przez Dolek
    Mam do ciebie pytanko odnosnie tego 100-400L, który masz u siebie w stopce. Jak on się sprawuje z 20D. Wiem, że to będą subiektywne opinie ale właśnie na takiej opinii mi zależy.
    Jeśli chodzi o zalety, to wszystko to co piszą inni to prawda - i to Ci musi wystarczyć O wadach już trochę wspominałem, ale to są naprawdę pierdoły, które nie mają prawa mieć wpływu na decyzję o zakupie:

• Przy 400mm operowanie przełącznikami IS jest trochę upierdliwe - po prostu są daleko od lewej ręki, ktora porusza lufą kilkanaście cm z przodu. Dla mnie to o tyle ważne, że często przełączam się między kombinacjami (non-IS/krótki czas) i (IS mode 2/długi czas). W 70-200 jestem to w stanie zrobić w ułamku sekundy - jedna ręka przepina guziki na lensie, które są zaraz obok pierścienia zooma, a druga kręci kółkiem w body - wyrobiłem się a tutaj trzeba dodatkowo zrobić spory ruch ręką do siebie.
    • Sam push-pull jako taki jest OK (sam się zdziwilem jak latwo mi przyszło się przyzwyczaić), jednak operowanie pierścieniem "tension" jedną ręką jest trudne. W praktyce, zakręcam go tylko do przenoszenia obiektywu natomiast "w akcji" trzeba się po prostu pilnować, żeby lufa sama nie latała tam i z powrotem
    • Nie jest weather-sealed

Cytat Zamieszczone przez Dolek
    Jak światło, ostrość, kontrasty itp.
    Dla mnie wystarczająco. Patrz moje ostatnie zdjęcia z Paryża - nie ma tam co prawda fullsize, ale IMHO to co jest na WWW pozwala ocenić jakość szkła. Wszystko robione z ręki, w wiekszość bez IS i moim zdaniem to są jedne z ostrzejszych fotek jakie w życiu zrobiłem

Oczywiście jeśli chodzi o "ultimate quality", to pozostają stałki i dużo cierpliwości. Ale jeśli potrzebujesz zooma w tym zakresie, to to jest najprawdopodobniej najlepsze co można kupić.

Lub prościej: jeśli Twoje pytanie brzmi, czy polecam - to tak, w 100%

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Wziąłem ten obiektyw na próbę, do testów, i postanowiłem go zatrzymać i dalej szlifować swoje umiejętności w jego obsłudze.
    Jeśli można spytać, gdzie można 100-400 wziąść na próbę do testów ?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Pytanie do Użytkowników 100-400!

Jako że kilku z kolegów już nabyło to szkiełko od czasu powstania tego wątku to mam prośbę. Czy można prosić użytkowników tego szkła o swoje spostrzeżenia co do skuteczności działania IS-a w tym szkle. To dość stara konstrukcja i producent podaje skuteczność 2EV. Jaki jest według Waszych doświadczeń najdłuższy dopuszczalny czas (crop 1.6) przy, którym jest powtarzalny pozytywny wynik przy ogniskowej rzędu 400mm. Mój kolega się do niego przymierza i chciałbym mu powiedzieć coś konkretnego.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

1/30s. A może 1/60s ;-). Albo 1/120s A niektórzy nawet i 1/200 nie utrzymają :-P (wszystko @400mm). "Wartość bezwzględna" bardziej zależy od ręki niż od IS. Stabilizator tylko dodaje trochę "pewności siebie".

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Jaki jest według Waszych doświadczeń najdłuższy dopuszczalny czas (crop 1.6) przy, którym jest powtarzalny pozytywny wynik przy ogniskowej rzędu 400mm. Mój kolega się do niego przymierza i chciałbym mu powiedzieć coś konkretnego.
    U mnie 400mm na cropie 1.6x w pierwszych dwoch godzinach foenia daje powtarzalny (jakies 80% skutecznosci) wynik 1/60s przy helikopterach i panoramowaniu. Kolejne godziny focenia pogarszaja skutecznosc ze wzgledu na zmeczenie. Nie gwarantuje ze kolega bedzie mial tak samo. Moje zdanie jest - tak, IS sie przydaje, ale jak bardzo - to wiele zalezy od zarowno indywidualnych cech jak i okolicznosci.

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Skuteczność IS-a jest moim zdaniem wystarczająca. Przy aparacie z cropem i licząc według znanych zasad powinniśmy używać czasu 1/160s. Do takich czasów zejdziemy bez najmniejszego problemu i bez specjalnego wysiłku. 1/100-1/60 też nie są niczym wyjątkowym jak ktoś ma wprawę lub bardzo się przyłoży. Oczywiście można zejść jeszcze niżej, ale np. moje 1/6 sekundy przy panoramowaniu to była powtarzalność około 10-20%. Obiektyw z pewnością warto kupić i niech się kolega nawet nie zastanawia.
    FOTOINKWIZYTOR

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Dzięki za konkrety . O to mi chodziło .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar orte
    Miasto
    Kostrzyn nad Odrą

Domyślnie

Ja także dziękuję za opinie, no i dalej karmię swinkę
    Canon 40D + BG-E2 | Canon EOS 100 | EF 50 1.8 Mk I | EF 28-135 IS USM + UV (0) Hoya | EF 70-210 USM
    10GB w CF-kach | Lowepro Stealth Reporter 200 AW Mk I | Olympus C4000Z

Bywalec Awatar PROF
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

ja dorzuce cos od siebie , fota zorbiona obiektywem 100-400 L IS USM

parametry: ekspozycja: 1/60s ; ISO 400 ; przesłona: 5.6 ; ogniskowa: 400*1,6 ; NO CROP; body 350D

http://www.digart.pl/zoom/769519/Kos...ej_krasie.html

wlaczony IS oczywiscie , jak do tej pory jestem zadowolony ale w planach mam tez cos jasnego do 200 mm czyli 70-200 tez z IS'em bo przy takich ogniskowych juz drastycznie wpomaga kadrowanie, nie trzeba wstrzymywac oddechu :P co do jakosci obrazu z tego szkielka to jest super ale mogloby byc lepiej, wiec pewnie za jakis czas pomysli sie o wcale nie taki drogim obiektywie 400L f5.6 ktorego jakosc w z gledzie ostrosci obrazu nie podega dyskuski szkoda tylko ze nie ma ISa
    Ostatnio edytowane przez PROF ; 08-04-2007 o 21:37

30D, EF 24-70 f2.8 L USM, 70-200 f2.8 L IS USM, EF 100 f/2.8 Macro USM
    Moje PlFoto , Digart , Obiektywni , OnePhoto

Domyślnie

Witam
    Ja jestem bardzo zadowolony ze 100-400,
    glownym powodem zakupu bylo to, ze moje hobby to lotnictwo, wiec
    zastosowanie do spottingu uzasadnione ;-)
    teraz jeszcze mi zostaje wymiana puszki (obecnie 300d), no ale z tym musze jeszcze poczekac,
    pzdr

Bartek
    Canon 300D,EF-S 18-55mm,EF 100-400 USM IS L
    http://www.jetphotos.net/showphotos.php?userid=1378

Strona 6 z 25 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów