Strona 3 z 25 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 247

Wątek: Canon EF 100-400 f/4,5-5,6 L IS

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    A teraz mam Sigmę 18-125 i Canona 100-400 (nie licząc Sigmy 180 do makro). 2 obiektywy załatwiają mi zakres 18-400.
    Ogolnie bardzo ladny zakres... jednak oba te obiektywy masz nieco ciemne (nie wnikajac w IS czy ISO800 ).
    Mi na szczescie zakres 28 do 200mm (Tamron 28-75 i planowana Sigma 70-200 2.8 EX)wystarcza najczesciej a zdecydowanie wole swiatlo 2.8 .
    W bardzo rzadkich sytuacjach (bardzo rzadko potrzebuje ogniskowych ok 18mm czy powyzej 200 - uwzgledniajac oczywiscie mnozniki) moge sie zgodzic na pogorszenie swiatla i ostrosci zakaldajac albo Sigme 18-50 albo w przyszlosci TC Sigma 1.4x .

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Eee, to się nawet nie zastanawiaj tylko bierz stałkę!
    Żeby tak jescze miała IS to bym się pewnie nie zastanawiał.

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    jednak oba te obiektywy masz nieco ciemne (nie wnikajac w IS czy ISO800 ).
    Ależ właśnie wnikajmy! IS i ISO są po to aby jakoś zaradzić słabemu oświetleniu! RAW i niedoświetlenie również. Jeśli już to bardziej by do mnie przemawiał bokeh jaki można uzyskać z "dużych dziur". Ładnie wyglądają z nim portrety. I jak poczuję taką potrzebę to zastanowię się nad Canonem 50 f/1.8 lub 85 f/1.8. Miałem kiedyś Canona 16-35 i jak zobaczyłem foty z f/2.8 to mi ręce opadły takie były mydlane! Zastanawiam się jak często posiadacze-amatorzy obiektywów z jasnością 2.8 tak naprawdę wykorzystują "najszerszą dziurę"?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

wyglądają z nim portrety. I jak poczuję taką potrzebę to zastanowię się nad Canonem 50 f/1.8 lub 85 f/1.8. Miałem kiedyś Canona 16-35 i jak zobaczyłem foty z f/2.8 to mi ręce opadły takie były mydlane! Zastanawiam się jak często posiadacze-amatorzy obiektywów z jasnością 2.8 tak naprawdę wykorzystują "najszerszą dziurę"?
    No coż - EF 100/2.0 jest ostry od pełnej dziury i większość zdjęć portretowych robię na w pełni otwartej przysłonie, tak więc wykorzystuję bardzo często (co prawda nie jest to wspomniane przez Ciebie 2.8). EF 85/1.8 też jest uważany za obiektyw ostry od pełnej dziury (nie mam więc nie mogę napisać na 100%).
    50 f1.8 na pełnej dziurze to niestety porażka a zoom'ów ostrych od pełnego otworu też niestety jest niewiele...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Fakt, są stałki ostre przy pełnym otworze. Ja akurat poza Sigmą 180 Makro nie mam obecnie żadnego stałego obiektywu tylko zoomy o których pisałem wyżej. Miałem Sigmę 20 f/1.8 ale przy dużych otworach to jakość... szkoda gadać. Z jasnych zoom'ów poza 70-200 nie znam innych, które rzeczywiście byłyby ostre przy dużych otworach przysłony. Dlatego nie jestem do końca przekonany argumentem przewagi światła w innych zoomach, skoro ta przewaga kosztuje ostrość! W praktyce przecież tak było, że świadom mydła w Canonie 16-35 unikałem największej przysłony a przecież za f/2.8 zapłaciłem słono.

Bywalec Awatar Rudi
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

(..) Ja przed zakupem 70-200 popstrykałem trochę 75-300 kolegi, żeby wyczuć subiektywnie czy zakres ogniskowych mi odpowiada. Byłem zaskoczony względnie niedużą różnicą między 200 i 300. .
    No to wbiłeś mi ćwieka bo zastanawiałem się i już niemal byłem przekonany do zakupu TC 1,4x do 70-200
    Cytat Zamieszczone przez ciepły
    Ah dlaczego życie nie jest prostsze i co tu wybrać?
    No właśnie czemu nie jest prostsze

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rudi
    (..) Ja przed zakupem 70-200 popstrykałem trochę 75-300 kolegi, żeby wyczuć subiektywnie czy zakres ogniskowych mi odpowiada. Byłem zaskoczony względnie niedużą różnicą między 200 i 300. .
    No to wbiłeś mi ćwieka bo zastanawiałem się i już niemal byłem przekonany do zakupu TC 1,4x do 70-200
    Ale musisz tą różnicę koniecznie obadać sam. To jest naprawdę bardzo subiektywne i zależne od przyzwyczajeń/oczekiwań.

Bywalec Awatar Rudi
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

Ale musisz tą różnicę koniecznie obadać sam. To jest naprawdę bardzo subiektywne i zależne od przyzwyczajeń/oczekiwań.
    Tylko problem w tym, że nikt z moich znajomych nie posiada obiektywu z 300-tką i sprawdzić za bardzo nie mam jak.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Podpisuję się pod tym stwierdzeniem obiema rękami i nogami. Też kiedyś myśłałem, że po co mi 200 i więcej. Ano przydało się na razie a pewnie w przyszłości jeszcze bardziej na zawodach sportowych, pokazach, koncertach czyli wszedzie tam gdzie znaczny dystans dzieli widza od centrum akcji. Po prostu 200 jest za krótki.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    jednak oba te obiektywy masz nieco ciemne (nie wnikajac w IS czy ISO800 ).
    Ależ właśnie wnikajmy! IS i ISO są po to aby jakoś zaradzić słabemu oświetleniu! RAW i niedoświetlenie również.
    Ja po prostu wyznaje szkole ze gorsze swiatlo = wez jasniejszy obiektyw ... o ile wymagania GO temu nie przeszkadzaja, a jak przeszkadzaja to dopiero stosuj "polsrodki" jak IS, ISO i niedoswietlenie.

Mydlane fotki z pelnego otworu da sie ladnie wyostrzyc. Z poruszonymi zdjeciami niewiele da sie zrobic...
    Co do IS - pozwala on zrobic zdjecie 'nieporuszone' a nie 'ostre' przy dluzszym czasie naswietlania ... pomiedzy tymi dwoma slowami jest dla mnie spora roznica.
    Co do ISO 800 (i wiecej) i/lub niedoswietlania - latwiej i szybciej sie wyostrza mydelko niz odszumia.
    Z tych wlasnie powodow preferuje jasne szkla niz pozostale metody, choc uzywam wszystkich tych metod jak musze, ale w pierwszej kolejnosci otwieram przyslone (o ile wymog GO temu nie przeszkadza).

Miałem kiedyś Canona 16-35 i jak zobaczyłem foty z f/2.8 to mi ręce opadły takie były mydlane!
    A to ciekawe... jestes pierwsza osoba ktora narzeka na niego. Moze pudlowanie focusa albo uszkodzony obiektyw?

Zastanawiam się jak często posiadacze-amatorzy obiektywów z jasnością 2.8 tak naprawdę wykorzystują "najszerszą dziurę"?
    Tak 8) . Jak pisalem wielokrotnie - ja na jakosc Tamrona przy 2.8 nie narzekam- albo jestem slepy, albo wyjatkowo udany egzemplarz mi sie trafil, choc oczywiscie lekkie USM mu nie zaszkodzi (okolice 70% , 1.5, 1).

Co do obiektywow dobrych przy pelnej dziurze - zamierzam zmienic 50 1.8 na 50 1.4

Zaczynam rowniez powoli szukac jak dobry jest Canon 17-40 4L przy 4

Strona 3 z 25 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów