Niezły OT się zrobił![]()
Niezły OT się zrobił![]()
Tryton
--------------------------------------------------------------
5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS
Ano. Był już długaśny temat gdzie przedstawiono chyba wszystkie możliwe argumenty za i przeciw - oczywiście jak to w życiu każdy pozostał przy swoim :cool:. Także jak ktoś ma nieprzepartą chęć kontynuowania tego jakże ciekawego i twórczego tematu zapraszam do wykopalisk i dopisać się tam :-D.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Fajne szkiełko, czasem faktycznie jest ciemno, ale zoom, w takim zakresie jak ma, to wynagradza. Uniwersalne.
|Canon|
Pytanie do osób użytkujących na tym szkle filtr polaryzacyjny. Jak go używacie skoro żeby go przekręcić trzeba zdjąć "doniczkę", a bez doniczki przy słonecznej pogodzie to kiepsko. Jakie macie doświadczenia?
Gdzieś kiedyś, widziałem osłonę p/s , która miała wycięcia pozwalające na kręcenie polarem. Ale ręki nie dam sobie uciąć, że dedykowana była do 100-400. Zawsze możesz kupić zamiennik i spróbować samemu wyciąć.
Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.
Ja ustawiam polar bez doniczki, potem zakładam doniczkę i nie ruszam nic do momentu zmiany warunków.
no jest ta metoda troche dziwna, ale tak wlasnie sie robilo, mam heliopana z bardzo cienkim pierscieniem obrotu bo to wersja slim i tak paluchem sie spokojnie da, tylko trzeba uwazac zeby nie uciaprac samego filtra.
30D, EF 24-70 f2.8 L USM, 70-200 f2.8 L IS USM, EF 100 f/2.8 Macro USM
Moje PlFoto , Digart , Obiektywni , OnePhoto
Tryton
--------------------------------------------------------------
5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS
Czy w Waszych obiektywach pierścień blokowania "pompy" obraca się razem z pierścieniem ostrości?
7D/400D/C 10-22/C 24-105 L IS/C 100-400 L IS/430EX/Sherpa 600R/oraz wyrób statywopodobny