Kurcze zadziwia mnie dlaczego wygrał Micles, zestaw 1 był ciekawszy ze względu na uchwycone momenty, a przecież to jest podstawą reportażu :P
Niemniej gratuluje zwycięstwa.
Kurcze zadziwia mnie dlaczego wygrał Micles, zestaw 1 był ciekawszy ze względu na uchwycone momenty, a przecież to jest podstawą reportażu :P
Niemniej gratuluje zwycięstwa.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Pierwszy zestaw to reportaż z dnia szczęśliwego dwojga ludzi. I tylko ich. Inni pojawiają się tam sporadycznie.
Zestaw drugi, to nie tylko lepiej obrobione zdjęcia.
Tam się coś dzieje. Są jacyś ludzie, toczy się akcja, coś dzieje się dookoła.
Szkoda tylko że ostanie kadry, przesycone są tak silną symboliką rozstania.
Obskurny dworzec i odpadająca farba to symbole przemijania, upadek świetności.
Ostatni dotyk dłoni, ostatnie spojrzenie, niby jeszcze razem ale każde stoi przy swojej ścianie a pomiędzy nimi nic wiążącego tylko głębia, otchłań.
Osobiście w portfolio bym tego ostatniego nie umieszczał
Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.
Pierwszy zestaw to świetne momenty. Drugi to solidna obróbka.
To forum CB, tutaj liczą się technikalia, wiadomo że zestaw 2 musiał wygrać![]()
Zapomniałem zupełnie, że sonda trwa tylko tydzień :-D
Także gratuluję zwycięstwa Miclesowi.
Co do obróbki to wiem, że to moja najsłabsza strona. Ale zacząłem kombinować znudzony/zdenerwowany wszechobecną czerwienią ścian sali weselnej i chyba się zbytnio zachłysnąłem :-P
Jedyne co było zamierzone to B&W z przygotowań młodego i rodzaj sepii z przygotowań młodej - dlatego, że oni sobie tego zażyczyli.
Co do zdjęć z przygotowań to sam wiem, że jest ich za dużo, ale wiedziałem, że Micles daje równe 100 więc zrobiłem to samo i trochę dopchnąłem zdjęć właśnie głównie z przygotowań.
Co do tego, że na zdjęciach są głównie młodzi, to szczerze powiedziawszy nie dostrzegłem tego wybierając zdjęcia na battle. Wybierałem ze wszystkich zdjęć jakie zrobiłem w mojej opinii te nejlepsze i jakoś tak po prostu wyszło, że większość to młodzi...
Może wrzucę projekt książki gdzieś na serwer. Bo w sumie sam jak oglądam set tych 100zdjęć to widzę sporą różnicę w odbiorze w stosunku do projektu książki.
A zdjęcia miałem już gotowe głównie z projektu które całościowo prezentują się IMHO lepiej.
To tyle ode mnie w kwestii różnych spraw poruszonych w dyskusji nad zestawami.
Jeszcze raz gratuluję ;-)
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Dzięki, szefie![]()
Technikalia, technikalia.
a przecież micles wyraźnie napisał:
Chodzi o to że nie masz porównywać zdjęć. Masz porównać ogólne odczucia po obejrzeniu obu setów. Wczuć się w rolę pary młodej i wybrać pomiędzy dwoma albumami, które pokazało ci dwóch fotografów zabiegających o podpisanie umowy z tobą
Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.
Mnie się bardzo podobały 2 kadry z 2 zestawu. Pierwszy kadr to taki odwrócony standard z hinduskiego wesela, a drugi nazwałbym kadrem bułgarskim. Dodatkowo, na 2 zestawie młody miał lekko za duży garnitur i to mnie jakoś-takoś wzruszyło. Ogólnie fajny pomysł na battle.
Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.
Micles, gratulejszyn.
według mnie wygrał Micles dlatego że tam jest więcej różnych punktów widzenia... takie mam odczucie.
nie chodzi wcale o poszt-proczesing.