Jeśli chodzi o szkła: 24-70/2.8 i 85/1.8 - niestety, ale dwie stałki przy jednym body to moim zdaniem strzał w kolano. f2.8 Ci wystarczy na nowej piątce spokojnie... tam możesz naprawdę podkręcić czułość i nie bać się o nic. Stałka 85/1.8 w pełni wystarczy na uzupełnienie. Naucz się pracować na poszczególnych ogniskowych 24,35,50,70,85 - potem będziesz wiedziała czego Ci trzeba. Daj spokój narazie ze "stotrzydziestkąpiątką" - tym szkłem nie powalczysz bez zapinania niczego innego. Następna sprawa - nie dopalaj w kościele - odkręcaj iso, wal na pełnej dziurze, ale nie dopalaj!

ewentualnie możesz zrobić motyw 16-35,50,85...ale to dla Ciebie narazie zbyt dużo zachodu (jedno body). Lepiej jeśli nauczysz się efektywnie pracować na dwóch szkłach - i torba nie jest za ciężka... a wierz mi, że w pewnym momencie to problem (choć mi krzepy nie brakuje).

Długie szkła narazie omijałbym z daleka, do Twoich celów, nie będzie z tego użytku.

No i rób reportaże - z imienin cioci - tak jak pisałaś, z byle czego. Ucz się zauważać moment i uchwycić go w odpowiedni sposób (chodzi o część techniczną, czyli to o czym pisałem wcześniej - ogniskowa, czułość itp.)

szerokiej drogi
pozdro