Spektrum szkieł masz podane powyżej ale jeszcze bym podmienił tą 430 EX na wyższy model. Do ślubniaków się zdecydowanie przyda.
Pamiętaj jeszcze, że jasne zoomy to jednak ciężkie szkła (a z pewnością cięższe niż ciemniejsze odpowiedniki), a już z pewnością jeśli dochodzi w nich IS. Ja mam 70-200 2.8(bez IS) i jak podepnę do 40D z gripem (zalecany dodatek), to zaczyna to już trochę ważyć.
Witam wszystkich serdecznie
Dziękuję za te sugestie wszystkim znawcom sprzetuDo tej pory cieszyłam się każdym zdjęciem. Teraz poprzeczkę stawiam sobie trochę wyżej i wiem, że jeszcze długa droga przede mną!
35L kusi i chyba ją wybiorę na razie zamiast zooma, a co do portretu to razcej 135L, tylko szkoda, że nie mogę jej podpiąć pod body i koić się jej magią
Możliwe, że resztę pieniędzy dołoże do lampy. Ta sprzedam i wezmę model wyższy.
Jeszcze jedno...
Mam manualna 50-tkę i ostrzenie sprawiało mi spore trudności, szczególnie przy dynamicznych kadrach. Zatem czy warto ja sprzedać i kupić zwykłą 50/1.8 EF? Ogniskowa ta bardzo mi pasuje do 5DmkII![]()
Jak zobaczyłem tytuł wątku, to pomyślałem o efektach specjalnych... i tak się rozczarowałem![]()
Skasowali mi ;(
Najgorsza cecha 50/1,8II to budowa mechaniczna. Czasem mam wrazenie, ze niedlugo sie rozleciNie wiem jak na 5D, ale podpinalem do analogowego Canona i jakosc juz nie byla taka powalajaca. No i tez nie zawsze trafia. Ostatnio dochodze do wniosku, ze albo obiektywy z USM albo matowka z klinem i manualne (ja tam bardzo szybko ustawiam ostrosc z klinem.. przynajmniej na manualnych aparatach jakie kiedys mialem).
2 EOSy (jeden na film), pare dalmierzy, troche szkla...
Blog: http://blazejstrazak.blogspot.com/ | Artscape
Na 5DII może się okazać że jakość (rozdzielczość) wersji f/1.8 jest lekko mówiąc mizerna...
FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8
kurde masz tyle kasy i nie wiesz na co wydac
Jak masz zamiar robic zawodowo to inwestuj w sprzet ale jak bedziesz cykac zdjecia dla relaxu to moim zdaniem szkoda wydawac 10 tys na cos czego nie wykorzystasz
aaaa jeszcze jedno kupa sprzetu w torbie nie swiadczy o tym ze jestes pro...
Na poczatek zakup sobie C50mm f1.8 II pocykaj... i wtedy stwierdzisz co Ci jest jeszcze potrzebne czy szerokie szkielko czy tele
Był Nikon... teraz jest Canon !
No dobra moze przesadzilem kup sobie ze swiatlem 1.4![]()
Był Nikon... teraz jest Canon !