Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: jaki zoom na co dzień?

Początki nałogu Awatar endrju
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GhostRider Zobacz posta
    A ja zaproponuję 24-85
    3,5-4,5? "Trochę" różnicy od stałego 2.8 jest, nie uważasz?
    C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
    &
    C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)

:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez endrju Zobacz posta

PS. Czy to prawda, że obiektyw ten nie przekazuje body odległości ogniskowania, a co za tym idzie E-TTL II w lampach nie działa?
    Obiło mi się to gdzieś o uszy, ale nie mogę tego teraz odnaleźć.
    [off-top] ten link mam nadzieje że czytałes ?
    5D, 5Dmk2 BG-E6 | 16-35 IIL | 24-105 ISL | 35L | 50 1.4 | 85IIL | 70-200 2.8 ISL | 100 2.8 Macro | 100-400 ISL

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Ten Tamron 28-75 bardzo solidnie wykonany, ładnie chodzą pierścienie ale jak dla mnie na 2.8 jego ostrość była zbyt mydlana. Wydaje mi się, że najlepszy wybór to Canony: 16-35 L, 17-40 L, 24-70L i 24-105L ze wskazaniem dwóch ostatnich bo są najbardziej "spacerowe".

Dopiero zaczyna

Domyślnie

PS. Czy to prawda, że obiektyw ten nie przekazuje body odległości ogniskowania, a co za tym idzie E-TTL II w lampach nie działa?
    Generalnie przekazywanie odległości od obiektu przez obiektyw do body realizowane jest przez nowsze obiektywy Canona i tylko te wspierają pomiar błysku E-TTL 2.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Szkoda tylko, że ma już swoje lata, a co za tym idzie jest trudniej dostępny.
    Jest jeszcze Canon 28-105/3.5-4.5II i 28-135IS. Ale to już ciemniejsze szkła, przy czym 28-135 jest wyraźnie lepszy optycznie i ma stabilizację.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LinX Zobacz posta
    Generalnie przekazywanie odległości od obiektu przez obiektyw do body realizowane jest przez nowsze obiektywy Canona i tylko te wspierają pomiar błysku E-TTL 2.
    "Pomimo że odległość ostrzenia jest ważnym czynnikiem w sposobie działania E-TTL II nie jest warunkiem koniecznym w celu posiadania zysku z nowego systemu. Są sytuacje kiedy informacja o odległości nie może być brana pod uwagę, bo nie ma to sensu. W tych sytuacjach E-TTL II wciąż daje zysk w postaci nowych algorytmów pomiaru światła oraz porównywania światła zastanego w stosunku do światła odbitego po przedbłysku.

Odległość obiektu od aparatu jest ignorowana w każdym przypadku kiedy droga światła lampy jest inna niż droga światła z punktu AF.

W praktyce jest to każdy przypadek kiedy lampa nie oświetla kadru bezpośrednio (nie jest ustawiona "na wprost" i nie znajduje się na stopce aparatu). Wszelkie odbicia od sufitu czy nakładek na lampę wymuszających inną pozycję lampy niż "na wprost" powodują ignorowanie przez system informacji o odległości. Czujnik w lampie informuje body o ustawieniu palnika w pozycji innej niż "na wprost"..."

Cytat za linkiem z postu powyżej (nr.12)

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Początki nałogu Awatar endrju
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Ten Tamron 28-75 bardzo solidnie wykonany, ładnie chodzą pierścienie ale jak dla mnie na 2.8 jego ostrość była zbyt mydlana. Wydaje mi się, że najlepszy wybór to Canony: 16-35 L, 17-40 L, 24-70L i 24-105L ze wskazaniem dwóch ostatnich bo są najbardziej "spacerowe".
    Faktycznie, najlepszy wybór w segmencie cenowym Tamrona 28-75 to 3xL.
    C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
    &
    C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)

:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piompo Zobacz posta
    Ja bym przemyślał 24-70 2.8L
    światło 4 to megaograniczenie, a jak kiedyś ma być pełna klatkoska to nic innego chyba nie ma w większym zakresie....
    Bez przesady, zdjęcia da się robić. A różnica między 2,8 a 4 jest - można powiedzieć, kosmetyczna. Owszem, czasem ratuje tyłek, ale bez przesady - tam gdzie nie zrobimy zdjęcia na f/4, nie zrobimy i na f/2,8 - napewno w nocy nas uratuje 1/30, zamiast 1/8s )
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LinX Zobacz posta
    Sigma 17-70 2.8-4 HSM OS, lub Sigma 17-70 2.8-4.5 - starszy tańszy model.
    Ta sigma stara odstaje od nowej czymś jeszcze poza światłem? Jakie oznaczenie musi mieć w nazwie, żeby była pod FF?

Dziękuję wszystkim za porady. W mojej klasyfikacji 15-85 traci pałeczkę lidera na rzecz 17-40 (chociaż te 3 mm u dołu i 45 u góry kusi. Ktoś kto miał go jako kita do 7D może się wypowiedzieć o budowie? 15-85 jest całe metalowe?)
    Tamrony odpadają (plastikowe i mimo, że na pewno nie rozpadają się w rękach to jednak im podziękuję), wszystkie obiektywy od 24 lub 28 odpadają (za wąsko po prostu ;p). C 16-35 odpada (nie wart tej kasy moim zdaniem). Zostaja C 15-85 C 17- 40 i jedna z Sigm. Ktoś może ma jeszcze jakiegoś gracza wartego wprowadzenia do gry?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Opa_Apo Zobacz posta
    Ktoś kto miał go jako kita do 7D może się wypowiedzieć o budowie? 15-85 jest całe metalowe?)
    Tamrony odpadają (plastikowe i mimo, że na pewno nie rozpadają się w rękach to jednak im podziękuję)
    O co chodzi z tym metalem? Metalowy to jest Helios.
    Metalowy jest bagnet w większości szkieł. W budowie eLek są zastosowane kompozyty magnezowe. Nie wiem czy Tamrony są z kompozytów magnezowych, ale są solidne. Możliwe, że są z tworzywa, ale w eLkach pewnie też są takie elementy.
    Zresztą to takie bardzo stereotypowe twierdzić, że metal jest trwalszy od tworzywa, bo wiele razy przekonałem się, że jest odwrotnie (nie tylko w fotografii).

Bardziej od Tamronów bym się bał Sigm... No ale jak tam chcesz.

Jeśli planujesz FF to zdecydowanie 17-40L. Świetne UWA, a 15-85 będziesz musiał odsprzedawać...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów