Takich tematów już czytałem chyba z milion na tym forum, ale jak na złość wyszukiwarką kolaja nie mogę nic oprócz "Dobry telezoom wycieczkowy - czy coś takiego w ogóle istnieje?" znaleźć. Dlatego założyłem nowy wątek i proszę moderatora o podpięcie do starego jeżeli takowy jeszcze gdzieś istnieje. Pamiętam, że forumowicze zwykle jako wycieczkowy zoom polecają 24-105L, bądź do cropa Tamron 17-50. Niestety dla mnie obydwa odpadają.
Chciał bym żeby ktoś podpowiedział obiektyw, który był by:
1. Metalowy (warunek numer 1 jako, że nawet po wakacjach chciał bym taszczyć aparat ze sobą wszędzie) więc chyba wszystkie tamrony tu odpadają jeżeli się nie mylę
2. fajnie by było jak by miał USM chociaż niekoniecznie.
3. od minimum 18mm (bo mam cropa), dobrze by było jak by miał około 70mm na drugim końcu. (tu odpada 24-105)
4. miło jeżeli to będzie EF, a nie EF-S bo chciał bym kiedyś zakupić 5
5. super jasny być nie musi ale nie pogniewał bym się, za to jakość optyczna żeby była na przyzwoitym poziomie (tu odpada sigma 18-200 i 18-250 tamron 18-270 i 18-250 i canon 18-200)
6. cena, na razie każda

Z tego co się orientuję to te kryteria spełniają:
C 16-35, C 17-40
C 17-85 i C 15-85 (to chyba konstrukcje plastikowo metalowe, nie mogę się doczytać nigdzie jak to dokładnie jest, a szczególnie z tym nowym 15-85).
Na razie rozważam C 16-35 C 17-40 i C 15-85, bo C 17-85 podobno kiepski. A że zbyt bogaty też nie jestem to skłaniam się do 15-85, bo nawet jeżeli wyskrobał bym kasę na elki to żal by było jak by się zniszczyła w plecaku z książkami czy czymś tam co tam będzie.

Jak by ktoś znał taki obiektyw to proszę o sugestię. Musi spełniać pierwszy warunek. Resztę niekoniecznie. Podejrzewam, że jakaś sigma by się znalazła, ale w nich nie jestem obiegany niestety (wiem tylko, że różnice w nazwach starych i nowych modeli często są minimalne i ciężko się połapać). Pozdrawiam i dzięki z góry za odpowiedzi.