Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: RAW w PS CS4

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    malo

Domyślnie RAW w PS CS4

Witam,

Mam taki problem. Nie wiem dlaczego gdy zgrywam RAWy na kompa przez EOS Utility, kiedy pojawia mi się okno podglądu RAWów, zdjęcia wyglądają idealnie jak na wyświetlaczu aparatu a gdy otworzę ja w CS4 zmieniają całkowicie temperaturę (wg. tego co widzę) chociaż na suwaku widnieje temp. taka z jaką zdjęcie było robione.
    Dlaczego tak się dzieje i czy da się to w jakiś sposób "zneutralizować"?

Początki nałogu

Domyślnie

pokażesz screen z podglądu EOS Utility i Camera RAW?
    Coś mi się wydaje że tu nie o temperaturę chodzi....

Coś już napisał Awatar 2du
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

RAW jest surowy i w PS nie widać na przykład zastosowanego stylu. EOS Utility wyświetla podgląd z zastosowanym stylem. Mam tak w swoim 550D i to co widać w EOS U. to zaszyty w RAWie plik JPG do podglądu. Jeżeli nie mam racji to proszę o poprawkę
    Pozdrawiam, 2du
    EOS 6d, M6 + S 14mm f/2.8 ED AS IF UMC + C 24-70mm f/4L + S 35mm F1.4 DG Art + C 50mm f/1,4 + C 85mm f/1,2 L + C 135mm f/2L + C 70-200 f/4L + Canon 430EX II + Yongnuo YN685
    www.gabisia.com

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2du Zobacz posta
    RAW jest surowy i w PS nie widać na przykład zastosowanego stylu. EOS Utility wyświetla podgląd z zastosowanym stylem. Mam tak w swoim 550D i to co widać w EOS U. to zaszyty w RAWie plik JPG do podglądu. Jeżeli nie mam racji to proszę o poprawkę
    Wołając RAW w CR możesz zastosować dowolne profile, m.in. style z aparatu.
    Dostępne są one w zakładce Kalibracja Aparatu (Camera Calibration) - 8-ma do lewej.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pumbishon Zobacz posta
    Witam,

Mam taki problem. Nie wiem dlaczego gdy zgrywam RAWy na kompa przez EOS Utility, kiedy pojawia mi się okno podglądu RAWów, zdjęcia wyglądają idealnie jak na wyświetlaczu aparatu a gdy otworzę ja w CS4 zmieniają całkowicie temperaturę (wg. tego co widzę) chociaż na suwaku widnieje temp. taka z jaką zdjęcie było robione.
    Dlaczego tak się dzieje i czy da się to w jakiś sposób "zneutralizować"?
    Było z milion razy. :-) Poczytaj forum.

Photoshop/Bridge "wypracowuje" własne podglądówki. Podglądówki zbliżone do oryginału można uzyskać używając profili aparatu - są w ACR. To wszystko naprawdę jest dość dokładnie opisane - trzeba tylko trochę poszukać.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uprawnienia umieszczania postów