Cytat Zamieszczone przez XLesio Zobacz posta
Zostałem właśnie szczęśliwym posiadaczem manFrotki 055XPROB (prezent od drugiej połowy ). Ponieważ autorka niespodzianki nie wiedziała czy będę chciał głowicę kulową czy panoramę, dalszy wybór zostawiła mi.

No i teraz pytanie - w co go uzbroić? Sezon na wydatki jest wyjątkowo paskudny, i nie przewiduję w ciągu najbliższego pół roku dysponowania nadmierną gotówką. Szukam funkcjonalnej, amatorskiej głowicy, którą ewentualnie i z biegiem czasu wymienię na coś lepszego.
  1. $ do wydania - jak najmniejsze. Akceptowalny przedział to 100-200 PLN.
  2. Głowica nie musi być "super nośna". Sprzęt pod ktory będę jej używał to Eos 30, docelowo 40/50D. Szkła też amatorskie - do 300mm (i lustro 500mm, ale to krótka i zwarta konstrukcja).

Będę wdzięczny za wszelkie rady. Do tej pory strzelałem z "chińczyków" lub ręki, i temat to dla mnie novum.
Do takiego statywu podpinanie jakiegoś kartofla to już przesada. Chyba że tylko autorka prezentu ma przyzwoite pojęcie o sprzęcie :smile:.
Wybór musi być pomiędzy kulą 486RC2 i głowicą 3D 804RC2 (obie głowice po ok. 220 PLN). To są podstawowe głowice, od których należy zacząć poszukiwania, wypróbować czy zależy na prędkości (kula) czy precyzji 3D. Nie widzę też powodu żeby w tak skompletowanym zestawie coś wymieniać przez lata - ja mam 055 z kulą proball 308 (poprzednik 486) już ponad 8 lat i nie ciągnie mnie do zmian.