no to se nie kupie statywu za 300-350 tylko za 600 ale to po swietach dopiero
dzieki jacam cezego oczy nie widza tego sercu nie zal ale jak juz zobaczyly...
no to se nie kupie statywu za 300-350 tylko za 600 ale to po swietach dopiero
dzieki jacam cezego oczy nie widza tego sercu nie zal ale jak juz zobaczyly...
350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona
dobrą opinią cieszą się się statywy VELBON Sherpa a nie są tak drogie jak manfrotto.
A i jeszcze jedno, ja wole głowice kulową, używam 486Rc2, mam dostęp do 141RC i jakoś mi nie spasowała.
canon | tylko zdjęcia pamiątkowe
A ja mam i kulowa i 3d i uzywam zamiennie. Jak chce stabilnosci i precyzji - do spokojniejszego kadrowania (martwa antura, statyczne makro, pejzaze) - to 3D.
Jak chce wygody i szybkosci - kulowa (takie tam ogolne lazenie, fajerwerki, zdjecia nocne).
Kilka lat temu miałem manfrotto 190B z głowicą 056. Przyznam że bardzo denerwowało mnie osobne regulowanie każdej płaszczyzny zwłaszcza że sporo robiłęm wtedy makro. Gwoździem do trumny był jej spory dryft.
Przesiagłem się na 055 (ze względu na większą możliwość regulacji) i głowicę kulowa 308RC. Kula chodzi dość płynnie i na razie mi wystarcza. Niestety podczas jej blokowania delikatnie zmienia położenie co jest czasem irytujące.
sorry, ale to są jakieś bzdury, niemożliwe, by no name tak się trząsł, mam na wycieczki taniznę za 40 zł i ważącą 300g, jak się ją porządnie skręci to nie ma prawa się bujać, chyba, że się ją kopnie...Zamieszczone przez jacam
20Dset
maj łeb...
Też taką miałem. Z aluminium chłam był zrobiony. I gdy tak właśnie "porządnie skręcałem" głowicę do nóg - to ukręciłem gwint; bo choć nie wiem jak wkręcałem wcześniej to i tak miał luzy.Zamieszczone przez Tytus
Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
Sztywna głowica i statyw to jeszcze nie wszystko.
Polecam porównać sobie jaka jest różnica w sztywności przy takim np. 10D mocowanym do płytki głowicy bezpośrednio i z gripem. Nie wiem jak to wygląda w przypadku 20D ale sądząc po tym co słyszałem o jego gripie (chybotanie itd.) to pewnie nie jest lepiej.
Te gripy są miękkie przez to że są otwierane od tyłu a nie z boku tak jak to ma miejsce w przypadku serii jedynek. Do tego dochodzi jeszcze jakość ich wykonania a przynajmniej fakt że jest to zwykły badziewiasty plastik.
U siebie rozwiązałem ten problem przerabiając oryginalną płytkę Manfrotto tak by trzymała gripa jeszcze trochę z boku. (coś na wzór dedykowanych do konkretnych aparatów płytek systemu Arca)
Do 350D otwierany jest z boku.. chyba, że źle rozumiem - bo nie widziałem gripa do 10D/20D.
Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
Faktycznie. Teraz spojrzałem na: http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS350D/Images/batterygrip01.jpg
Powinien być więc sztywniejszy.
20D ma tak samo jak 10D nie wiem jak jest z 300D ale chyba tak samo.
a to fakt, wydaje mi się że korzystając ze statywu trza odkręcić gripa ale nie wiem bo... testów nie robiłemZamieszczone przez maku
![]()
ogólnie wydaje mi się, że te płytki są za małe i zawsze bedzie się to trochę chybotać
na mojej plytce (po stronie która przychodzi do body) w dodatku jest jeszcze taka cienka warstwa fakturowanej gumy...
na tym też pewnie minimalnie się to chyboce mimo mocnego dokręcenia...
ale mocno już nie dokręcam, jedną wajchę już przekręciłem![]()